Reklama

Reklama

Cesta do lesa

Trailer 2
Česko, 2012, 110 min (Alternativní 105 min)

Obsahy(1)

Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Honza pracuje v lese jako pomocný dělník, spravuje cesty, oplocenky, těží dřevo, pomáhá lesákům. Markéta se živí masážemi a alternativním léčením pacientů, kteří za ní dojíždí na chalupu. K tomu používá různé psychotropní rostliny a houby, což vede ke konfliktu se starousedlíky a poté s protidrogovou policií. Dcera Anyna navštěvuje přespolní ZDŠ, kde však stále propadá, protože se toulá po lesích a místo z učebnic se učí z přírody. Mezi starousedlíky patří zemědělná rodina Papošova. Ludva Papoš (Bolek Polívka) má svůj statek a polnosti, celý rok se stará o úrodu nebo chodí střílet divočáky nebo chlastá v hospodě. Jeho žena Vlasta (Eva Holubová) pracuje jako lesní dělnice. S dalšími ženami z vesnice sází stromky, žne buřeň, pálí dřevo, sbírá šišky. Jejich syn Ludva jr. (Tomáš Vorel jr.) na statku s rodiči nebydlí a s otcem sedlačit odmítá. Vystudoval vysokou lesnickou, takže pracuje jako adjunkt v revíru Josefa Cvrka (Jiří Schmitzer) a bydlí na hájence uprostřed lesa, sám se svým psem. Po práci chodí střílet škodnou, když tu se jedné noci potká s divoženkou Anynou, vegetariánkou... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (298)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Krásná kamera, to ano. Počítačem kolorované záběry přírody dodávají filmu lyrický nádech, ale to je asi tak vše. Obsahem a dialogy je Cesta do lesa nevýrazná, herecky nedávající dostatečně vyniknout ani takovým českým ikonám, jako je Eva Holubová, Jiří Schmitzer, Bolek Polívka či Tomáš Hanák. Prostě z dlaně si chlup nevytrhneš, když tam žádný není. A znovu opakuji, stejně jako jsem odsuzoval nadbytečný a nevhodný stupeň vulgarity v dialozích u prostoduchých Bařinových "Bobulí", musím i zde konstatovat, že kvalitní a humorný scénář nestojí na přespříliš vulgárních slovech, ale pouze jen a jen na inteligentním a skutečně humorném dialogu. Takovém, jaký vídáme např. ve filmech podepsaných Zdeňkem Svěrákem či Jiřím Vejdělkem. Inu, každý nemůže být stejně dobrý jako uvedený Z. Svěrák či J. Vejdělek, ale mohl by se alespoň vyvarovat nepřiměřených vulgarit. Nějaká ta "prdel" či "řiť" mi nevadí, to vítám jako přiměřené okořenění dialogů obyčejných lidí z našeho vesnického prostředí, které je mi hodně blízké a sympatické, ale dále už by to zacházet nemělo. Jsme přece kulturní národ, nebo snad ne? Už ne, pane Polívko?! ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Docela milá podívaná do přírody a mezilidských vztahů. Někdy jsem se docela vezla na vlně plné drog a fackoidních sedánků moderních greenpeace(áků) s kecy typu: "Jak ti lidé mohou žít ve městě?!". Někdy jsem zase koukala na příjemný dokument se spoustou detailních záběrů zvířat(i mrtvých)a hmyzu. Ovšem protože tento film splnil tak nějak mé očekávání, a protože jsem si jej pustila po naprostém braku, musím konstatovat onu již zmíněnou koukatelnou část filmu za průměrnou, a tudíž snesitelnou. Příště trochu méně mrtvých zvířat a trochu více houbiček :-D. Pozitivní je, že si film udržel svůj standard z předchozího a dílu, a to se cení. Ostatně jako vždy konec dobrý, všechno dobré(jak fotka napovídá). ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel pozřel několik houbiček a výsledkem je Cesta do lesa. Po filmu jsem si připadal jak zdrogovaný. Vadilo vám ekologické poselství v Avatarovi? Až uvidíte Vorlův počin, tak se Cameronovi ještě rádi omluvíte. Krom toho hlavní hrdinka, co vypadala jako Merida z nedávné pixarovky, mě štvala po celou dobu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je spíš takovej bonus pro ty, kteří byli zvědaví, jak to dopadlo s hrdiny Cesty z města. Sklepácký humor se bohužel dosti vytratil. Zbyly však původní postavy naštěstí hrané stejnými herci, takže návaznost dobrá. Pár dobrých vtipů, pohodová atmosféra a Polívka s Holubovou výborná dvojka. I když Vorel už není co býval, raději stokrát Cestu do lesa než do Babovřesk nebo na hřiště Okresního přeboru.60% ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Docela nechápu, že čeští akademici tenhle film při Lvech přehlédli. Nevyhrál by, jistě, v konkurenci Ve stínu by to šlo dost těžko, ale mezi nejlepší pětkou být rozhodně měl - třeba místo tolik přeceňovanýho Okresního přeboru. Takový mrštíkovský rok na vsi a v lese, který sice dost idealizuje, ale zároveň naznačuje, že všechno na venkově úplně v pohodě není. V pohledu na postavy je vzácně realistický (žil jsem tam dost dlouho, abych věděl, jak vypadali moji sousedi), žádný uválený zjevy jako ve většině "zemitých" venkovských filmů, prostě normální venkovský lidi. I proto se tam neherec mladý Vorel dost hodil, je to jeho jediná role, kde mi nevadil, totéž platí i o Linhartové; Jiří Schmitzer a Bolek Polívka jsou taky perfektní. Sice jsem ideologicky úplně jinde, než je tohle new age a ta potrhlá Nimcová, já bych z Prahy už paty nevytáhl, ale poetika lesa a klidu čiší z každýho záběru. I když tedy nevím, jak moc by byla reálná svatba s dívkou čerstvě školou nepovinnou, no, ale to je detail. Hlavně za atmosféru musím Cestě do lesa (a to mi Cesta z města připadá jako nebetyčná ptákovina, nemám rád to obsazování neherců, jako je Tomáš Hanák a podobně) dát nejvyšší body ze všech Vorlových filmů, co jsme kdy viděl. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Film má být oslavou české krajiny. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama