Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nadporučík Vašátko (R. Lukavský) tráví vánoční dovolenou v horské chatě, kde se sešla různorodá společnost. Je tu malíř Horác (J. Kemr) a dva manželské páry, záletný režisér Skorkovský (J. Somr) s mladou, v pořadí již druhou manželkou (H. Čočková), a jeho nový objev, nepříliš chytrá Jájinka (J. Kotrbová) s manželem (I. Vyskočil). V tomto komorním prostředí dojde k vraždě a posléze i k jejímu neobvyklému rozuzlení… (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

fragre 

všechny recenze uživatele

Hana Prošková byla královnou české detektivky. Její příběhy s nestandartní dvojicí detektivů - profesionálním kriminalistou Vašátkem a malířem Horácem (který se často vinou vyšetřování dostává na sám práh duševní normality) - jsou dodnes čtivé. Bohužel jejich filmová zpracování nedopadly zatím nikdy zcela dobře, vždy zaostávaly za originálem. Asi nejlépe dopadl Měsíc s dýmkou.Tohle zpracování patří k těm lepším, což je hlavně zásluha hereckého obsazení, která dá zapomenout i na tu lacinou televizní výpravu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je srovnání tohoto filmu s Preissovým Případ pro lyžaře. Podstata filmu je totiž naprosto stejná dokonce i v maličkostech jako třeba tatranka. Josef Somr si střihl přísného tatíka, který snad až terorizuje svého kluka a před všemi přítomnými na horské chatě jej ponižuje. Kluka se nejčastěji zastává Josef Kemr v roli malíře Horáce. A jednoho dne vyjde rána z revolveru a neoblíbený muž je mrtev. Nadporučík Vašátko zde tráví svou dovolenou, takže je na něm, jak vraždu vyřeší. Příjemná krimi jednohubka s tradičně výbornými herci. Druhý film ze série krimi filmů s kapitánem Vašátkem. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zločin z nutnosti. I tak by se dal charakterizovat tento neočekávaný zimní případ nadporučíka Vašátka, slavného protagonisty detektivních novel Hany Proškové. Televizní adaptace v režii Hynka Bočana si dodnes udržela přiměřenou dávku napětí, také zásluhou vynikajících herců – Radovana Lukavského, Josefa Kemra, Josefa Somra, Jany Hlaváčové a Jaroslava Moučky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Rád jsem se podíval na kvalitní herecké výkony z doby, kdy herci uměli hrát a mluvit (tedy, s výjimkou Helgy Čočkové, ta mi přišla vždy jen taková uječená a všude hraje na stejné brdo jakousi mimózní hysterku - tady, v Nemocnici na kraji města, v Zemanovi...). Potěšily mě ty tři čtyři exteriéry skutečně z hor, interiér se podle mne točil ve studiu. Příběh je vlastně prostinký a hodně slabý na 75 minut TV filmu, a tu atmosféru Vánoc strávených v horách a určitou rezignaci nadporučíka, že si zase neužije dovolenou z toho fakt necítím. A měl bych. Když vzpomenu Hotel U mrtvého alpinisty, který není žádným veledílem, tam ta tísnivá atmosféra hor z toho přímo čišela. O Vlčí boudě nemluvě. Myslím, že i televizní technikou to šlo zvládnout. Zajímavé mi vlastně přišly jen dialogy o užitečnosti/neužitečnosti televize, a jestli by se na ni děti měly dívat. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dokonce máme i morfium, kdyby si nějaký narkoman přál." Tak lékarnička horské chaty je evidentně připravená na vše, černobílej vítr snaživě fouká a detektiv na dovolené prostě musí s nějakou tou vraždou počítat. A já jsem napětím ani nedýchal. Tedy přesněji já jsem chtěl napětím ani nedýchat. Jenže ono se to napětí nějak nedostavovalo, morous Vašátko na cenu sympaťáka roku příliš neaspiroval a tak zůstal jen ten černobílej vítr. Ten byl fakt takovej pěkně atmosferickej. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Točilo se na Sokolích boudách v Malé Úpě v Krkonoších. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno