Reklama

Reklama

Zavraždění Trockého

  • Velká Británie The Assassination of Trotsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na předměstí Mexiko City prožívá spolu se svou družkou Natálií (Valentina Cortese) podzim života Stalinem vyhnaný Lev Davidovič Trocký (Richard Burton) v přísně střežené usedlosti. 23. května 1940 podnikne komunistické komando útok na Trockého vilu; ten nevyjde a Lev přežije. Trockého překladatelka a fanatická stoupenkyně Gita (Romy Schneider) však již nějakou dobu žije s mužem, který si říká Jackson (Alain Delon) a ve skutečnosti je tajným sovětským agentem... Britský producent Joseph Shaftel plánoval už od roku 1969 film o zavraždění Lva Trockého, jednoho z vůdců Říjnové revoluce. Dlouho však nebyl spokojen s předkládanými scénáři. Nakonec byla požádána francouzská star Alain Delon, který měl hrát Trockého vraha, aby vybral režiséra, pod jehož vedením by si rád zahrál. Jeho volba padla na Josepha Loseye. Ten ze scénáře odstranil všechny domyšlené okamžiky a zcela se koncentroval na věrné podání historické události. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Události kolem vraždy Trockého jsem znal z historické literatury, a tak jsem film při nejlepší vůli nemohl považovat za napínavý thriller, protože mě buď vůbec nepřekvapil nebo se v řadě detailů odlišoval od toho, co jsem vnímal jako historickou realitu. Producent si myslel, že stačí vzít atraktivní téma vraždy ikony radikální levice a do svého týmu přibrat tři velké filmové hvězdy a úspěch se dostaví tak nějak automaticky. S výjimkou úvodu, kdy je kamerou zaznamenán barvitý prvomájový průvod ulicemi Mexico City, jsem se v podstatě převážnou dobu nudil a film mě nedokázal strhnout. Romy Schneider je ve filmu zbytečná, byla jednoduše obsazená jako ženská protiváha dvou mužských hvězd. Burton je sice potenciálně jako Trockij zajímavý, jenže scénář mu předepisuje povětšinu času jenom sedět a vypouštět z úst sáhodlouhé frázovité monology, takže to zůstává pouze na Delonovi, coby agentu NKVD, a to je příliš málo. Kdyby film dokázal přenést děj částečně do Moskvy a ukázal Stalina a zákulisí rozhodování o Trockého likvidaci, byl by pro mě zajímavější. Vůbec je až s podivem, jak dokázal scénárista a režisér zabít takovou filmově zajímavou akci, jako by první atentát na Trockého, která je ve filmu ukázaná prakticky jako divadelní fraška. Ve skutečnosti se tehdy vypálilo několik stovek nábojů a dům byl jako řešeto. Dovedu si představit několikaminutovou napínavou scénu, která by diváka přikovala k sedadlu, reálný výsledek je ale spíš trapný. Celkový dojem za film, kterému chybí napětí a šmrc: 45 %. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľkí herci dali film dokopy a nie do najhoršej formy, keď si pripomenieme, že režisér Losey bol počas natáčania permanentne ožratý a sám si ani nepamätal scenár. Takže to zlepili len oni, no film nie je pre každého, lebo je plný Trockého rečnení o proletarizme, taký úvahový, pričom dnes by už do filmu asi týranie býka na corride nebolo možné vsunúť a táto vložka prišla naozaj nehumánna. Aj samotné zavraždenie, čo je v podstate to, na čo sa celý film čaká, je tak znázornené ako keby vianočného kapra šli ubiť, pritom je tam sparné leto. No nič, kázal revolúciu a nemilosrdnú, založil aj Červenú armádu a čo z toho, keď Stalinov bajúz si našiel kohokoľvek aj na druhom konci sveta. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Poměrně nudný schématický film, který je jen tu a tam narušený postojem L. Trockého směrem k víře v komunismus, či náhle dojde k narušení schématu a jako divák se dozvídám něco z psychologie člověka zahnaného do ústraní, který žije ve stálém strachu, že si pro jeho život jednou přijdou. Přišli a to sami ze strachu, aby proti Leninovi a pak Stalinovi neuspořádal někdy Trocký kontrarevoluci, a po jeho smrti si oddychli. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Každá revoluce požírá své děti a Trocký byl té bolševické prvorozeným synem. Nevím, ale od filmu jsem asi čekal něco jiného. Lepší zpracování řekl bych už jen díky těm všem slavným jménům (myslím herce pochopitelně! .-). Mexiko čtyřicátých lety vypadalo spíše sedmdesátkově a ačkoliv tvůrci do filmu šoupli pár autoveteránů, většina lidí div neměla na sobě kalhoty do zvonu. V báru hrála celkem moderní hudba... Prostě fourties vypadaly fakt jinak. Scéna s býkem mně docela dostala. Ačkoliv chápu příměr s Trockým, bylo to na mne brutální ve své opravdovosti. Zvířata mám rád a tahle zábava byť s hlubokými historickými kořeny mi vždycky přišla barbarská jak vůči koním, tak vůči býkům. Toreadorů mi líto není, sami tam lezou s červeným hadrem pro mrzkou slávu, která je jim pak k ničemu když jim roh projede slinivkou... Některé filmové pasáže jsem vůbec nechápal, třeba když Delon chytí lano od kývajícího se zvonu, zavěsí se na něj a když je ve vzduchu s roztaženýma nohama je obraz pauznut, střih a jede se jiný obraz... Nechápu. Burton byl super, prostě kvalita na kterou jsme zvyklí. Ty jeho vytřeštěné oči vykukující ze zakrváceného obličeje byly opravdu nepříjemné ! Jinak skončit takto, brrr. Dostat cepínem do makovice, to muselo fakt bolet. Je s podivem, že Trockij úder přežil a nezemřel na místě, ale v nemocnici.  * * ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zavraždění Trockého nudařem Loseym. Jak jsem čekal z výborného námětu se vyklubala úmorná, subjektivně třihodinová slátanina, které nepomohli ani jindy výborní herci. Alain Delon jako zabiják přijíždí do Mexika zabít Trockého, přičemž většinu filmu bloumá s kamennou tváří okolím, občas něco řekne, většinou mlčí. Jeho přítelkyně je kupodivu ošklivá a naprosto zbytečná Schneiderová. A Richard Burton? Příšerně nevýrazný a jeho Trocký je milý dědeček, žijící v domku s milující ženou, přírodou, králíky a přáteli, který vzpomíná na revoluci a monotónně odříkává své myšlenky. Ani slovo o tom, že byl v podstatě levicovější a radikálnější (čti větší zrůda) než Stalin. Prázdné dialogy, polodialogy (jedna postava mluví a druhá zarytě mlčí), zbytečné scény a neskutečně táhnoucí se "děj" kdy už čekáte, až toho hajzla kuchnou. 1* a doufám, že už na Loseyho nenarazím. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Podľa jeho súkromných denníkov sa zdá, že Richard Burton si spočiatku naozaj myslel, že film má potenciál stať sa „blockbusterom“ v rozsahu jeho nedávneho akčného hitu Kam orli nelietajú (1968). Následne ale zistil, že „takmer každá scéna, ktorú robím, sa odohráva na terase Trockého domu“. Jeho denník zaznamenáva jeho postupné uvedomenie si, že obmedzená angličtina ostatných hercov v kombinácii so statickým scenárom plným dialógov filmu škodí. Nakoniec uzatvoril s tým, že na nakrúcaní si najviac užíval čítanie kníh počas prestávok. (Arsenal83)
  • Joseph Losey pôvodne ponúkol rolu Leonida Trockého Dirkovi Bogardovi, s ktorým nakrútil ďalších päť filmov. Losey priznal, že scenár bol hrozný, ale povedal Bogardovi, že bude upravený. Bogarde odmietol rolu, čím roztrpčil Loseyho, ktorý mal pocit, že mu Bogarde neverí. Richard Burton, ktorý spolupracoval s Loseym na filme Boom (1968), dôveroval Loseymu natoľko, že sa tejto úlohy zhostil, aj keď videl rovnaký scenár. (Arsenal83)

Reklama

Reklama