Reklama

Reklama

Averyho jediným životním potěšením byl jeho čtrnáct let starý nejlepší přítel člověka, pes Red. Pak mu ho zpovykaní výrostci zabili. A tím rozpoutali pomstychtivou bouři. V hlavní roli Brian Cox.Avery Allan Ludlow, veterán z války v Koreji s ošklivými vzpomínkami, žije životem stárnoucího samotáře v malém venkovském městečku, kde provozuje svůj obchůdek s nářadím. Od svého okolí nic nežádá, o pozornost nestojí, jen si chce sem tam v klidu vyrazit na ryby se svým věrným přítelem, čtrnáctiletým psem Redem. Víc nic. Právě během jednoho takového výletu se ale stane zbytečná a krutá tragédie, jejíž obětí je právě Red. Tři dospívající mladíci ho zcela bez rozmyslu odstřelí brokovnicí. Bolestí zdrcený Ave nakonec s pomocí místního novináře vypátrá viníky a žádá spravedlnost, ale jak městské autority, tak rodiče výrostků a sami teenageři se mu jen vysmívají. A tím podněcují skrytý plamen, který již dlouho nezahořel, ale i tak je stále stejně nebezpečný. Avery ví, co je právo. Ale také zná význam slova pomsta. V dramatickém thrilleru Trygvea Allistera Diesena a Luckyho McKeeho mu charismatickou tvář propůjčil skotský držitel cen Emmy a BAFTA Brian Cox. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Molly 

všechny recenze uživatele

Red patří k těm filmům, po jejichž zhlédnutí se vám sevře hrudní koš a onen stisk jen tak nepovolí. Je mi smutno, uvědomím-li si, že jsou mezi námi lidé jako Avery - lidé, ke kterým osud nebyl milosrdný, kteří přišli o všechno a jedinou jejich potěchou a důvodem, proč ráno vstát z postele, je psí společník. Ještě smutnější ale je, že jsou mezi námi taky lidé jako Danny - lidé, kteří nemají žádnou úctu k člověku, k životu. Film mnou otřásl a zanechal hlubokou stopu. Mrzí mě jen, že mi ten (un)happy end nedovolil pocítit kýženou satisfakci. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Jojoj, škoda, že čosi také musím skonštatovať, ale Red je slabota a bieda. Dlho som ho ignoroval, až kým som si neprečítal skvelý krvák Po sezóne od Jacka Ketchuma a nezistil som, že literárnu predlohu k Red napísal práve tvrďák Jack. Chcel som si kúpiť aj knižku, z ktorej snímka vychádza, ale ako k prvému som sa dostal k filmu. A musím bohužiaľ skonštatovať, že hoci je dosť pravdepodobné, že knižka je lepšia, po nepríjemnej skúsenosti s filmom som na ńu okmažite stratil chuť. Myslel som si, že pôjde o revenge movie. Ale nešlo. Revenge movie je o úvodnom zločine, pričom zvyšok filmu sa hrdina mstí. Red o tomto nie je. Brian Cox sa celý čas snaží problém vyriešiť diplomaticky, potom dá chalanovi jednu do brucha a nakoniec je tam nezáživná, pársekundová prestrelka v nočnom lese a koniec so svetlom na konci tunela. Nedozvedel som sa, ako sa to skončilo, kto prežil a ako bol celý prípad uzatvorený. Našťastie, Cox sa snaží a aj ostatní sa snažia (vrátane Toma Sizemorea a Roberta Englunda, ktorý však hrá postavu, ktorá sa mohla vystrihnúť a nič by sa nestalo, ale chápem, režisérovým obľúbeným filmom je Nočná mora z Elm Street). Mladíkov s fotríkom budete patrične nenávidieť a priať im to najhoršie. Lenže čo z toho, keď väčšinu času dostáva na búdku hlavný hrdina, ktorý vlastne situáciu nikdy nemá naplno v rukách a občas evidentne nevie, čo robí? ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Opravdu moc dobře nechápu tak vysoké hodnocení. To, že puberťáci zabijou starýmu chlapovi psa a on chce spravedlnost,což končí přestřelkou mezi ním a rodinou těch puberťáků mi přišlo trochu moooc přitažený za vlasy. Ikdyž kdo ví co se děje na americkým venkově. Krom toho, ač má film pouhých 89 minut, připadlo mi to jako věčnost. Velice nezáživná režie, řek bych že místy až nuda. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenné novely, kterou napsal Jack Ketchum. Red je jméno psa, kolem kterého se odehrává celý příběh. Film o brutalitě, cti a morálce dětí i rodičů. Film o současné prohnilé společnosti. CITÁT - Moji kluci jsou moji kluci a budu si je vychovávat sám.......... Je těžké v tomto světě najít spravedlnost. Když jsem četl román "Po sezoně", který napsal Jack Ketchum už v roce 1981, byl jsem překvapen, jak už v té době dokázal napsal knihu plnou brutality, krve a beznaděje. Dokonce to vedlo až k vystříhání některých pasáží. Knihu Red jsem nečetl, ale film splnil mé očekávání, co se týče Kotchumovi morálky a cti. CITÁT - To byl den.......... Konec filmu se mi moc nelíbil. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Možno by niekomu pripadalo celkom zbytočné robiť taký rozruch kvôli jednému brutálne popravenému psovi menom Red. Lenže posolstvo filmu nie je vôbec povrchné a tkvie v ňom veľký kus pravdy a reality dnešného sveta. Ide priam o dokonalé prevedenie scenáru na filmový pľac, len niekedy to zaškrípe. Hodnotný film, ktorý si zaslúži vašu pozornosť. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou napsal Jack Ketchum. (Terva)

Reklama

Reklama