Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Expistolník Steve Sinclair (Robert Taylor) si srovnal v hlavě svůj život a rozhodl se žít v klidu a míru jako rančer. Vše se ale mění ve chvíli, kdy se na farmu vrací jeho mladší bratr Tony (John Cassavetes) a přivádí s sebou svoji snoubenku Joan Blake (Julie London). Duševně nevyrovnaný a impulzivní Tony není schopen se srovnat se svým životem ve stínu "velkého" bratra pistolníka, kterému se chce za každou cenu vyrovnat, proto obrátí život na ruby nejenom bratrovi, ale celému údolí. (KarKulA)

(více)

Recenze (21)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilý western odehrávající se v jednom malebném údolí, jehož majitel je zásadně proti násilí a jeho vůli se podřizují všichni lidé v něm žijící, včetně bývalého pistolníka Stevea Sinclaira. Problémy však dělá jeho mladší bratr, který rád střílí a brzy se jeho terčem stanou i lidé, což vede ke sporům nejen s vlastníkem údolí, ale také mezi sourozenci. Saddle the Wind má kromě dobré Bernsteinovy hudby také zajímavý, leč snadno předvídatelný děj, sympatické postavy (Steve, Joan, Deneen) a dobré herecké výkony hlavních hrdinů. Svoji atmosférou je tento western spíše pochmurný a tím má u mě plusové body. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Toto nie je len western, v prvom rade ide o drámu so skvelými postavami. Hoci sú všetky charaktery čiernobiele, herecký ansábl dokázal aj počas krátkej stopáže predostrieť a rozvinúť svoje charaktery na výbornú. Nepredvídateľný priebeh napriek absencie akcie drží v napätí prakticky do konca. Bolo mi potešením. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konsekventní a konzistentní western o příjezdu "narušitele" (byť vlastní bratr hlavního hrdiny), jeho působení a jeho odstranění, počemž se každému uleví, každý si přijde na své. Postava Tonyho (John Cassavetes) je ve své zmatenosti, nedospělosti a egocentrismu zpodobněná tak, že nepotřebuje další komentáře (jeho starší bratr Steve ho naučil jen tomu, aby se mu obdivoval). Rozhodující zápletka se squattery je podaná přímo mistrně. Jejich příjezd předznamenává novou Ameriku (kukuřičnou), o čemž (nejen) Tony nemůže mít ani páru. Nakonec však je každému přiděleno jeho místo v jejím budování založené na vlastní prosperitě. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení, ne moc známý western, přesto jeden z těch nejlepších 50. let, na kterém jeho stáří není vůbec znát. Jak po herecké tak i po technické stránce se jedná o naprostou špičku. Dva bratři rozdílných povah, zatímco starší se se chce usadit, mladší touží po tom být pistolníkem jako býval dříve jeho starší bratr. Film výrazně předběhl svou dobu. Dialogy působí autenticky, umíraní je hnusné a bolestivé, takové westerny se začaly točit až koncem 60. a začátkem 70. let, dokonalá kamera je pak třešničkou na dortu. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Sice už malinko stárnoucí Robert Taylor, ale pořád velmi koukatelný fešák :-)), nás provází westernem plným lásky a zejména politky. Zastávám názor, že svému malému bratrovi ji měl fláknout daleko dřív (a to říkám jako příznivec Chelčického a Tolstého), možná by to pak dopadlo mnohem lépe. Druhým problémem je, že se do příběhu zapojil konflikt Jihu a Severu, byť pouze jeho doznívání, a ten neprobíhal nikdy dobře a vždy přivodil spoustu problémů... Solidní příběh, jehož hlavním kladem jsou kromě charismatickýho Roberta, ústřední píseň o tom, jak si osedlat vítr, a také krásná Juliet London a nechápu proč ji někdo posílá do kuchyně, či zapojit do práce snad znamená, MartinezZ, něco jiného? A vůbec už nechápu, proč by ji měli vyhnat, nebo ona snad podle Vás způsobila pitomost a problémy mladšího bratříčka? Pokud ano, blbě jste se koukal. :-(( ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama