Reklama

Reklama

Česká RAPublika

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká RAPublika bude první dokument o české hiphopové scéně. Jako hlavní protagonisty zde uvidíme kapely Indy a Wich, PSH a Supercroo. Producent Martin Pošta prozrazuje, že "filmaři se snaží dostat na dřeň lidem co hiphop dělají". (salazar)

Videa (1)

Trailer

Recenze (340)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Unikátní výlet do světa českého hip hopu, který tu zastupují přední čeští rapeři Hugo Toxxx, James Cole (Supercrooo) a Orion (PSH), dále také do určité míry Indy, Wich, Wladimir 518, Mike Trafik a další. Jedná se o vysoce a nebezpečně zábavný dokument, o tom nemůže být pochyb, ale možná jen pro ty, kterým tito lidé něco řeknou. No myslím, že byly správně vybrána nejznámější jména české rapové scény, ale asi ne ta nejlepší. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hopper nejsem, ale na RAPubliku jsem se celkem těšil. :) A musím říct, že se mi ty beaty líbily, s něčím jsem souhlasil, s něčím ne.. James Cole mi přišel jako poměrně inteligentní (v rámci možností:) týpek, kterému ale třeba freestyle nejde tak dobře jako Orionovi, který je na druhou stranu vysmažený jak květák. Zajímavý byl pokus o změnu jmen na matrice Prahy 3, setkání s profesorkou lingvistiky či komorním triem, závěrečná Hana Hegerová i návštěva Karviné.. a té bych chtěl věnovat i závěr tohoto komentáře.. tak dejte mi beat.. "Karviná je zkurvené město, i přestože tu mám svoje kořeny a zažehnuté plameny, které zapalují todle město, i přestože vidím to, ale nechci to - a proto slyším to, i když nechci, to proto tady zkouším rapovat, přitom onanovat, nechce se mi vstávat, přitom chci vydělávat, nedostávat podporu v tom našem velkým hardcoru, my sme pospolu, a proto je Karviná zkurvené město, a proto pijem, a když nám je špatně, tak se na všechny vyblijem, takhle my vlastně všichni žijem, ale spousta kámošů to nedokáže ocenit, oni dokážou na mě zuby cenit jako velký pes, který do díry vlez, tak nebuď ten pes a zkus se prosadit a můžeš si klidně na nás vsadit................." yo ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

V současnosti díky reklamě hojně diskutovaný dokument, nebo spíše pseudodokument, vyznívá celkově poněkud rozpačitě. O rapu se v něm např. mnoho nedozvíte.   Netuším, jestli tvůrci tenhle celovečerní dokument mysleli vážně, nebo si dělají legraci. Neexistují vodítka, podle nichž by to šlo poznat. A pokud jej mysleli vážně, totálně selhává jako dokument, protože nejen o rapu se v něm nic nedozvíme, ale vůbec o celé oblasti hip-hopu, podhoubí, vzniku, vlivech... Jen neurčité výkřiky, náznaky, ale jinak jde jen o setkání tří čtyř maníků s tuším šesti lidmi a situacemi (Romové v Karviné, úřednice na magistrátu, která nemá pro blbý nápad nechat se blbě přejmenovat pochopení, Hana Hegerová, která snad ani netuší, která bije... a další).   Jestliže měl být dokument parodií, legrací, pak operuje s minimem parodických možností a situací - třebas ty výše zmíněné prostě nefungují, když člověk nemá o rapu nějaké větší tušení, a nefungují, ani když nějaké povědomí má, protože rap není hudební styl a nemá jasně dané kategorie (na rozdíl od skutečného hip-hopu, nikoliv české parodie na něj).   Jsme tak svědky několika rádoby veselých scének jako kdyby z nějaké televizní reality show, z nichž některých čiší chtěnost na kilometry daleko, s čím dál více otravnějšími "písníčkami" s naprosto neskutečně hloupými texty (ani zde netuším, zda jde o záměr, nebo nadsázku, hranice jsou příliš tenké).   Navíc mi přijde, že to otírání se o ne-rapisty už sem tam překračuje meze jakéhokoliv vkusu, že některé nápady by nepoužili ani Jackass, jako jsou stupidní a dětinské. Vzpomněl jsem si na jeden čínský film, jenž jsem recenzoval nedávno, a kde hip-hopují na začátku mandarínsky, a na jiný snímek, kde se člověk může válet smíchy z maďarského rapování. Oboje - byť nechtěně - mi přišlo daleko vtipnější. A tak v podstatě jediné, čím film může zaujmout targetovanou většinu, je struktura celého filmu, pojatá jako hudební tracky.   DVD: Disk začne tím divným protipirátem, co je hodně uřvaný a snaží se lidem vnutit myšlenku, že digitální kopie jsou zrnité, následují dvě reklamy a teprve pak se objeví nikoliv Rákosníček, ale menu. Celé to má nevyváženou hlasitost se zbytkem - zatímco protipirát a reklamy řvou, film samotný je v hlasitosti o hodně stupínků níž. Bonusy nabízejí nezařazenou sekvenci EFGH (12:00), skladbu Mánie z koncertu (05:09), videoklip (3:42) - vše bez jakýchkoliv titulků, a fotogalerii (14 fotek z natáčení). ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument ze světa rapu. I když tenhle styl nevyhledávám, některé pecky si čas od času poslechnu a myslím, že tvůrci si vybrali dobře, protože ti kluci, co tam jsou, patří k naší rapové špičce a mají to i v hlavě celkem srovnané. Ten film sice nedrží při sobě, ale některé scénky (matriční úřad, doktora lingvistiky) jsou neskutečně vtipné. JIné jsou zase trošku zbytečné, ale to vem čert. Určitě dobrý dokument, vřele doporučuju. A hlavně Hana Hegerová rulez!!! ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem na tom byl v kině a několik vtipných momentů tam bylo, na zadek mě to neposadí a ani nezvedne ze židle. Průměrné ohodnocení je asi férové a Mabe22 by si neměl tyhle parodie stylizované do černocha ani pouštět a radši si vzal svůj svetr a kalhoty většinou modré někam na koncert nějaké přední české hudební ikony ;D ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se mimo jiné na nádraží v Karviné. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film byl uveden v soutěži Česká radost na MFDF Jihlava 2008. (chelseaman22)
  • Snímek obdržel cenu pro nejlepší dokumentární film na soutěži Finále Plzeň 2009. (chelseaman22)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama