Reklama

Reklama

Phoebe v říši divů

  • USA Phoebe in Wonderland (více)
TV spot

Obsahy(1)

Phoebe v říši divů režiséra Daniela Barnze je fantastický příběh o malé Phoebe (Elle Fanning), která touží hrát ve školním představení Alenky v říši divů. Když ji její svérázná učitelka dramatu, slečna Dodgerová (Patricia Clarkson), skutečně obsadí, Phoebe se snaží ovládat své chování tak, aby jí ředitel (Campbell Scott) dovolil pokračovat. Jak se ale Phoebin stres zvyšuje, její chování je horší a horší. To vytváří mimořádný tlak na její rodiče, Hillary a Petera (Felicity Huffman a Bill Pullman). Hillary je stravována pocitem selhání jak v profesionálním, tak osobním životě. Zoufale se snaží své dcerce porozumět a pomoci. Její pokusy ale nejsou příliš úspěšné, protože Phoebe se začíná stahovat do imaginárního světa fantazie, který je zabydlen postavami z Alenky v říši divů, do světa, který je stále znepokojivější a zrádnější. Phoebe trefně poznámenává směrem k Houseňákovi: “být za jeden den hned malý a hned zas velký, to se člověku poplete”. Phoebe s Hillary se budou muset pokusit (pod dohledem slečny Dodgerové) zvládnout onu podivnou, bolestnou i radostnou proměnu z kukly v motýla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

SheldonShamy 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nádherně natočený film. Silné drama, které ale bohužel osloví, jen citlivého diváka a nebo někoho, kdo se s něčím podobným setkal. Nazývat Phoebe rozmazlenou, popřípadě celý film fantasmagorický může jenom někdo, kdo neví nic o umění a o psychických poruchách. Naprosto dokonalé! ()

caMen 

všechny recenze uživatele

Elle Fanning je výborná, jako už byla v Super8 (škoda, že filmy byly celkově spíš průměr). Jestli si neulítne na koksu, nebo jí nezačne bavit krást v obchodech ponožky, má toho herecky hodně před sebou. ()

PanhanyZ 

všechny recenze uživatele

Jakožto člověka, který nezanedbatelnou část života trpěl určitými psychickými obtížemi, mě filmy, popisující duševní poruchy, dost zajímají, ale zároveň při jejich sledování vždy pociťuji jistou tíseň. U tohoto filmu ale ony negativní pocity postupně přešly v pocity naprosto opačné a na konci jsem se cítil hrozně fajn. A i proto dávám plnou palbu, přestože z filmařského hlediska (tm) by se asi leccos vytknout dalo.. ()

Norzog 

všechny recenze uživatele

Film o dívce, jež trpí OCD/Touretteovým syndromem a která hledá útočiště v říši divů - v říši, kde může zapomenout na nepřátelšký a tak odlišný svět tam venku. Nádherný snímek, který se dotýká skutečných probémů některých lidí a popisuje jejich nesnadný život. Mladá Elle Fanning už ve své první hlavní roli ukázala, co umí, a myslím, že se v ní skrývá ještě mnohem víc. ()

nakamura 

všechny recenze uživatele

Krásný film, který nás seznamuje pro širokou veřejnost s nepříliš známým Tourettovým syndromem, ale spíše než to nás také nestále nutí přemýšlet, kam až sahá hranice běžné dětské představivosti, odbojnosti a fantazie, a kde už přerůstá v něco "nenormálního" - a pak si zase musíme položit otázku, kdo vlastně určuje, co je normální a co ne, jestli ta malá holčička je nemocná nebo skutečně "jen" zvláštní a výjimečná. Tyto myšlenky nás provází celým filmem, nakonec i chlapec, co chce hrát dívčí roli, není zrovna nic běžného, je za to odsuzován svými vrstevníky, ale my víme, že na tom není nic špatného. Ale přesto si nejsme tak docela jistí, v tomhle filmu si také nikdo není ničím jistý. Matka neví, jestli dělá dobře, když žije pouze svými dětmi a práci odsouvá do pozadí, chvíli si je jistá, že je to tak správné, pak si to zas vyčítá, děsí ji, že ji vlastní děti rozčilují a unavují, i když je velice miluje. Cítí to samé, co její dcera, jen to neříká nahlas. Je správné držet pocity uvnitř nebo být upřímný? Do jaké míry může být člověk k druhým upřímný, aby je neranil? Tento film jak už jsem řekla vyvolává spoustu otázek a myšlenek, málokteré zodpoví, ale tak je to dobře, protože nikdo si není ničím jistý, dokud na ty otázky nenajde odpověď sám. Nevím, jestli se film pokoušel toho sdělit tolik, co tu popisuji, ale pravda je, že všechny tyto otázky a pocity ve mně vyvolal, takže ať už byl jeho záměr jakýkoli, na mne prostě velice zapůsobil, a proto ho hodnotím 5-ti hvězdičkami. ()

Flarnytryl 

všechny recenze uživatele

Sakra, mně se to ohromně líbilo! Věřil jsem, že když už ničím jiným, tak mě film bude bavit díky Elle Fanning. A ta nezklamala. Jenže film mi nabídl více, než jsem čekal; konkrétně pohled na to, jak se Phoebe vyrovnává se svým handicapem a jak se s její odlišností srovnávají její rodiče a vůbec celé okolí, přičemž zejména tři ústřední postavy, Phoebe a její rodiče, jsou velmi dobře vylíčeny. Lehce naivně tak působí akorát představa, že skupina dětí sama nacvičí a zahraje složité divadelní představení - na partu takhle šikovných holek a kluků bych někdy strašně rád narazil. :-) ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Možná to je tím, že jsem se na film díval na 2 díly, ale přišlo mi, že film dospěl strašně rychle z krize do katarze a i když jsem měl po filmu uspokojivý pocit, tak mi to vlastně nijak neodpovědělo na to, co mi asi film chtěl říct. ()

Bakoš 

všechny recenze uživatele

Na filmu se mi velice líbí dokonalé psychologické propracování postav Phoebe a její matky. Trochu více pozornosti by si ale zasloužila postava sestry. Líbí se mi záhadná a tajemná učitelka dramatické výchovy (mimochodem skvěle ztvárněná herečkou Patricií Clarkson. Svým výkonem mě velmi překvapila Felicity Huffman. Naopak mě mírně rozmrzel výkon jinak dobrého herce Billa Pulmana. Celkově film působil příliš vlekle a poněkud málo fantasy scén udělalo z dobrého námětu průměrný film. Tři hvězdičky a to jen kvůli Elle Fanning a Bailee Madison, které jsou obě skvělé dětské herečky ()

aquarkko 

všechny recenze uživatele

Tak mi připadá, že tady většina nepochopila, o co ve filmu vlastně šlo... Tohle rozhodně nebylo myšleno jako pohádka, a motiv Alenky je opravdu pouze vedlejší, jakási omáčka. Hlavně měl film nenásilně ukázat, co je to Tourettův syndrom a co s ním, a už jenom pro neotřelej námět si zaslouží o dost vyšší hodnocení, než jakýho se mu tady v mnoha případech dostává. (Slovo "rodinný" bych z charakteristiky naprosto vyškrtla, pro děti film rozhodně není.) ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

asi proto, že jsem ještě hodně unavená z výchovy mých dětí a také z rozmazlených dětí mého bratra, nějak mě téma nechytlo, to, že dívenka má v podstatě "duševní nemoc" neodůvodní hodinu počáteční nudy. Nevím, zdá se mi, že se to dala chytit za lepší konec. Nebo jsem prostě na tento film nebyla správně naladěna, či jsem pro něj ještě nedozrála. ()

luuvhaat 

všechny recenze uživatele

Mně se ten film líbil. Má velmi kvalitní herecké obsazení-již z prvního setkání s postavou lze odhadnout, bude-li v dalším ději ztvárňovat člověka nejistého (matka), distancovaného (otec), tvrdého (ředitel) či provokativně novátorského (učitelka v podání Patricie Clarkson, jíž postavy svérázných žen vždy sedly). Sympatické mi je ale hlavně pojetí přístupu k dětem-snaha naslouchat, komunikovat a domluvit se (což se někdy povede, jindy méně), v každém případě jde o zcela něco jiného než bylo obvyklé u mojí generace vyrůstající v 80tých letech u nás, kdy převládala spíše snaha o převýchovu a tvarování jedince k obrazu společnosti. Působivé jsou také barevně zvýrazněné sekvence výletů Phoebe za postavami v říši za zrcadlem. Proto hodnocení ***** ()

Baruska92 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří jsou neznalí v oblasti psychiatrie a psychiatrických poruch či onemocnění nebo jim chybí jen potřebná dávka empatie, může připadat malá Phoebe jako rozmazlená a zlá holčička. Není to však vůbec pravda. Malá Phoebe si prochází stavy tak hroznými, že si je ani nedokážete představit. Nedokáže například omezit a zkrotit tiky, které má a které velmi ovlivňují její život. Občas se neumí povznést na urážky a výsměch kamarádů ze školy a zachová se nevhodně až hrubě. Její malá duše však neskutečně trpí a neorientuje se v chaosu, který dennodenně prožívá. Příběh malé Phoebe, která často utíká z reality do fantazie, je velice citlivé rodinné drama a pokud jste rodiče, jejichž dítě trpí Tourettovým syndromem, doporučila bych Vám tento film shlédnout. Třeba Vám dá odpovědi na otázky, které máte a možná lépe pochopíte své vlastní dítě. Některé scény šly opravdu do hloubky, člověk se jako by dostal až k malé Phoebe a nejradši by ji v určitých chvílích sám obejmul. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Moc dobře napsané a taktéž zahrané od všech, počínaje Elle Fanning, na které samozřejmě leží největší tíha. 95%. ()

AneeR 

všechny recenze uživatele

Zdá se,že rodina se nezapře.Stejně jako užasná Dakota Fanning,se užasně v dětské roli projevila i její sestra Elle.Fascinující příběh o malé Phoebe,která touží po roli Alenky v divadelním představením,a sama svojí fantazií prozkoumává svět za zrcadlem. ()

TylerD. 

všechny recenze uživatele

I když jsem věděl, že tohle asi nebude to fantasy, které jsem hledal, shlédnutí nelituju. Herecký výkon je výjimečný a téma bylo dost, dost silné a navíc Elle je asi nejroztomilejší filmové dítě. Zajímalo by mě, jak moc si v jejím věku uvědomovala vážnost tématu a pokud by ne, jak by to potom tak silně podala? V pár scénách jsem měl na krajíčku jak mi jí bylo líto. Rozuzlení jsem trochu tušil a vlastně bylo paradoxně dobrý. Udělám výjimku a nebudu hodnotit jen subjektivně a přidám pět procent na 75 %. ()

Reklama

Reklama