Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

VMa 

všechny recenze uživatele

Taková milá skoro-pohádka o jedné zlé ředitelce, hodné učitelce a do sebe zahleděných hamižných rodičích, které je potřeba potrestat. Jen to zpracování by snad lépe sedělo evropské produkci, která je (pokud jde o filmy pro děti) přeci jen trochu citlivější na některé věci. Ale problém je v tom, že kniha samotná obsahuje spoustu věcí, které jsou prostě přehnané. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hm. Co se tady na tom všem nelíbí? Na jedno podívání to byla bezvadná záležitost, která sice rozhodně není nijak objevná, ale taky to není žádný vyložený průser. Když se k tomu přidá moje odvěká fascinace telekinezí, tak je vyhráno. Alespoň na nadprůměr. Nicméně je nutno říct, že Dahlův styl se mi příliš nezamlouvá. 70% ()

Reklama

Hennes 

všechny recenze uživatele

Předloha dětského příběhu by neměla přinést nic jiného a tak se stalo. Dějově to bylo v pořádku, nesympatičtí rodiče, zlá ředitelka školy, hodná učitelka. Snímek si mohl odpustit tu snahu o humorné scénky, které nefungovaly, byly přehnaně vyumělkované. Ale je to pro děti a ty se tomu snad zasmějí. Mně se nejvíc líbila role i herecký výkon Trunchbullové (Pam Ferris). ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Roald Dahl je bizarní spisovatel. Věnoval jsem jeho povídkám svého času hodně času. Nebyl nikdy zařazený mezi anglickou literární elitu. ŽE je MATILDA rodinný film, tak to zařazení je jistě správné, protože tahle holčička je laskavá, má svoji velkou protihráčku, v podobě darebné a zlé učitelky, celý film odsýpá, De Vito je nejen skvělý herec, ale zde ukočíroval nejen sebe jako herce, ale i režii a film je to miloučký. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jelikož se pomalu blíží premiéra nové adaptace Matildy, rozhodl jsem se podívat na dnes již klasickou verzi z 90. let. Matilda je prazvláštní (na poměry Roalda Dahla ale celkem tradiční) mix rodinné komedie a fantasy filmu, jehož úspěch (za mě) tkví především v hereckém obsazení. Na jedné straně máme roztomilou "doubtfireovskou" Maru Wilson a neuvěřitelně příjemnou Embeth Davidtz, zatímco na druhé straně je pekelně ďábelská Pam Ferris, jejíž pozdější potterovská teta Marge byla jen slabým odvarem ředitelky Hrůzové. Příběhově se nejedná o nic dechberoucího a humorná linie je spíše úsměvná než vyloženě vtipná, nicméně je to ve výsledku pohodová oddechovka, která neurazí ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) pije vodu v triede, v pohári má mloka. Toho odhodí na osvetlenie, ktoré je na strope a následne padá do rúk malého chlapca. Pri zábere predtým vidno, že svetlo nie je nad chlapcom, ale vedľa chlapca. (DJ Rocco iNc)
  • Keď Matilda (Mara Wilson) nachytá dvoch agentov v garáži, svojimi schopnosťami uvoľní ich auto, ktoré sa začne rútiť dole ulicou. Agenti sa za ním rozbehnú a Matilda im ukradne videokazetu z kamery. V scéne predtým sa dvierka na kamere otvoria oveľa skôr a v ďalšej scéne sa otvoria opäť a Matilda vyberá kazetu. (DJ Rocco iNc)
  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)

Reklama

Reklama