Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

draggo 

všechny recenze uživatele

Průměrné romantické drama, které sice nenudí, ale dějově je neuvěřitelně řídké, takže pokud si na půl hoďky odběhnete, budete po návratu stále v obraze. Co skutečně stojí za pochavlu, jsou herecké výkony Leonarda DiCapria a Davida Thewlise, za které dávám všechny ty tři hvězdičky. Jejich herecký um a působivost, s jakou ztvárnili sebezničující lásku (či spíše vzájemnou posedlost) posílá jinak nepříliš zdařilý film vysoko. Bohužel, vše ostatní je, jak jsem již řekl, průměrné až podprůměrné - od dobové výpravy po scénář. A těch sexuálních scén tam klidně mohlo být méně, byly spíše kontraproduktivní. /viděno na DVD: 55% a 3*/ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne pôsobiaci snímok. Teda aspoň na mňa. Aj napriek pomerne jednoduchému životopisnému príbehu oboch básnikov, ich vzájomnému pôsobeniu jeden na druhého kde mi ich spoločné spolužitie, radosti a roztržky prišli len ako také pletky, som musel nad filmom premýšľať ešte dlhý čas po skončení. Dlho som si v hlave premietal niektoré dramaticky silnejšie pasáže a momenty filmu, hlášky, myšlienky a pod. Vlastne som plný dojmov ešte stále a možno ešte dlho aj budem. Určite sa o to pričinila aj skvelá výprava a geniálne hrajúci herci (hlavne Leo), ale je v tom ešte niečo, niečo čo sa mi len ťažko definuje. Snímok sa mi proste dostal pod kožu a ani neviem poriadne ako. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Top rozporuplnost roku 1995. Na jedné straně "musíte" sledovat, jak Letec vobráží Remuse Lupina, na straně druhé musíte docenit ten majstrštich. Minoritní vlastník Krvavého diamantu vypadá na patnáct, Remus vypadá na návštěvu Dr. Chocholouška a divák se tváří kysele. Původně jsem chtěl dát odpad!, jelikož nepatřím mezi 4% minoritu, AVŠAK nemohl jsem neopomenout um Kaczmareka a Polky Agnieszky Holland. Jak jen někdo, kdo má za manželku takovej kus, může nastavovat anál takovému ptáčátku...Chvílemi příjemné překvapení. 82% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

No tak musím říct, že by mě ani nenapadlo si tenhle film dobrovolně stáhnout, protože látka mi nepřijde až tak zajímavá na skoro dvou hodinový snímek. Dívali jsme se na to ve škole v rámci prokletých básníků, a že bych z toho byl kdovíjak unesen, to říct nemůžu. Jak jsem již napsal, látka není dostatečná pro 111 minut a proto se Úplné zatmění místo dost táhne. Zvlášť roztahaný je závěr, který se snad už ani víc natáhnout nedal. Filmu navíc chybí silnější scény a pokud předem něco o prokletých básnících víte, tak máte dokonce vyzrazen i finální zvrat. Té sodomie tam taky mohlo možná být méně. Já teda většinou překousnu pár těch teplých scén, ale tady je toho až až. Slabší tři hvězdy. ()

iHyik 

všechny recenze uživatele

Film to byl bezesporu po herecké stránce skvělý, ale vyloženě mě štval. Postavy, které se chovají totálně tupě (DiCaprio manipulativní všeználek Rimbaud, Thewlis jako Verlaine, který dělá, že neví, co chce, ačkoliv mu to je jasné, jen si to odmítá přiznat a proto se ožírá, mlátí svoji ženu, která se taky chová jako koza a nechá si to líbit), tak přesně tyhle postavy mě na filmu neskutečně vytáčely. Nebyly ty erotické scény (ať už jakkoliv pohlavní, to mi nevadí), ale jednoduše ta pitomost postav, která k tomu ale samozřejmě musela patřit. Takže tři hvězdy hlavně za to, jak dobře je zahráli, ale jak moc mě tím srali. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)

Reklama

Reklama