Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Leo, Leo.. ach Leo. Jsi jedinečný, krásný a prvotřídní pan Herec. Tohle byla jednoznačně Leova hra, on diktoval tempo nejen prostřednictvím své role, ale jakmile se objevil na scéně strhl na sebe veškerou pozornost. Nádhera. Přesto se však nemohu zbavit pocitu, že to šlo udělat trochu lépe. Jinak můj velký postřeh při erotických scénách byl naprosto správný a sice, že tohle musel točit Evropan! Američan by se v roce 1995 na takové scény rozhodně nedal. V tomhle jsme daleko za Vámi, přátelé!:) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Leo - sladký hoch z Titaniku - na jedné straně zbožňovaný, na druhé nenáviděný, každopádně ale herec s obrovským talentem. Jeho Rimbaud je odporný zvrácený manipulant. Jeho Rimbaud je básník. V tomhle filmu se navíc podařilo velmi sugestivně naservírovat dobovou atmosféru včetně míst výskytu lidí "Rimbaudova druhu", pocitů jejich i těch ostatních. Stojí za to vidět. Velmi! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne pôsobiaci snímok. Teda aspoň na mňa. Aj napriek pomerne jednoduchému životopisnému príbehu oboch básnikov, ich vzájomnému pôsobeniu jeden na druhého kde mi ich spoločné spolužitie, radosti a roztržky prišli len ako také pletky, som musel nad filmom premýšľať ešte dlhý čas po skončení. Dlho som si v hlave premietal niektoré dramaticky silnejšie pasáže a momenty filmu, hlášky, myšlienky a pod. Vlastne som plný dojmov ešte stále a možno ešte dlho aj budem. Určite sa o to pričinila aj skvelá výprava a geniálne hrajúci herci (hlavne Leo), ale je v tom ešte niečo, niečo čo sa mi len ťažko definuje. Snímok sa mi proste dostal pod kožu a ani neviem poriadne ako. Môžem len odporučiť. 80/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tak konečně mám po zhléhnutí tohoto filmu jasno, kdo byl Verlaine a kdo Rimbaud. Nebo lépe řečeno: nyní vím, který byl který. Když jsem se kdysi o nich ve škole učil, nijak jsem neuvažoval o tom, kdo z byl starší a kdo mladší. Také o jejich vztahu nám nebylo nic řečeno. Před zhlédnutím filmu jsem si nechtěl připustit, že by Leonardo DiCaprio mohl skvěle hrát. Nyní vím, že to umí. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Od úvodního obrazu je patrné, jak se tvůrci snažili navodit dobovou atmosféru pomocí jednotlivých obrazů? od vlakového nádraží, až po "hru" s nožem a dlaní... Jak Leonardo DiCaprio, tak David Thewlis vystihli rozpolcenost a bouřlivost "prokletých básníků". Líbil se mi dabing Jana Vondráčka. Nejsilnější scéna: pojetí básně Spáč v úvalu. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)
  • Ze začátku filmu čte Paul Verlaine (David Thewlis): „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter“, což je úryvek z Rimbaudovy básně „Opilý koráb“. (orkadimenza)

Reklama

Reklama