Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $128,486Tržby Celosvetovo $44,261,209║ Spočiatku vydarený prehmat odvolávajúci sa na staré spaghetty westerny, ktorý prvú polovicu slušne baví a ponúka zbesilú akciu, potom to už je troška na silu tlačené do cieľa a postráda to patričné grády. /videl v kine: 65%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,...a poveze sebou mapu, která je pro nás velice důležitá. Tvůj úkol je tu mapu ukrást“.... Tak si to představte, že i na korejském divokém západě přestávají platit dobré zvyky a zloděj pronásleduje zloděje. Byl jsem příjemně překvapenej, protože americká ,,vizáž“ spojená s asijským smyslem pro brutalitu filmu sluší! Korejci si přihřívají polívčičku proti nenáviděným Japoncům a my Češi se můžeme pobavit u akce, která je dělána s nadsázkou a po technická stránce ji není co vytknout! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nechápu, proč při přepadaní vlaku sahají banditi ,,děvám“ mezi nohy. 2.) Lákají mě netradiční způsoby zabíjení. 3.) Mám rád scény, kdy je od krve i kamera. 4.) Je dobře, když při přestřelce na koních ,,tvrdí“ muziku dělostřelectvo. PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Mandzuria, 30 roky min. storocia. Korejski pristahovalci / uprchlici z domovskej krajiny suzovanej japonskou kolonizaciou prichadzaju hladat novy domov do Ciny - hlavne v priemyselne sa rychlo rozvijajucej Mandzurii. Niekde na tomto uzemi sa vsak udajne nachadza aj obrovsky poklad, po ktorom prahnu viaceri... . Reziser Kim Ji-woon vyuzil historicke fakty, nielen Leoneho zanrove klasiky, korejsky Break up the Chain z 1971 (ako i subzaner tzv. "mandzuria western" popularneho v Koreji v 60. rokoch min. storocia) na natocenie vypravneho orientalneho westernu (reziserovo vlastne pomenovanie svojho diela), do ktoreho zasadil vsetky oblubene artefakty daneho zanru - zeleznica, spektrum lahko identifikovatelnych archetypov postav s koltami "proklate nizko", pompezne akcne sekvencie, atd. Sam priznava, ze v hlave uz dlho nosil a zostavoval konkretne sceny, ktore potreboval oramovat pribehom. A vysledny film mu dava za pravdu - nastastie, ale i zial zaroven. Spatne totiz nie je vobec tazke odhadnut, ktore boli tie vysnivane sekvencie - dve velkolepe, akcne a dynamicke rozmiestnene na zaciatku a ku koncu filmu su totiz natocene vskutku vyborne a zasluzene putaju vase zrakovo-sluchove zmysly (skladba Don´t let me be misunderstood sa nastastie dostala tak do traileru, ako i do filmu). Ovsem pribeh medzi nimi az prilis casto pripomina iba vyplnovaciu vatu (a to som si vedomy napr. viacerych, nielen smerom k historii, zakomponovanych podtextov). Tam kde v akcii sledujeme zive ustredne trio, v neakcnych sekvenciach su to miestami az polomrtve figurky, o ktore som stracal zaujem az nezdravo casto. Pred divakovym zrakom defiluju i viacere sceny (napr. opiova zakladna), ktore pre dalsie smerovanie pribehu nemaju takmer ziaden vyznam a zbytocne natahuju uz beztak hutnu stopaz. Film sa tak rozpada na sled scen, bez silneho puta sudrznosti. Uprednostenie prvoplanovych scen na ukor budovania (pre postavy a ich charakter) vyznamovo dolezitych linii sa ukaze nestastne v samotnom zavere, kedy motiv Finger-Choppera posobi ako oslabeny vedlajsi efekt, nez ako v skutocnosti planovany hlavny motiv konania jednej z postav (aky to rozdiel oproti profilacii postavy Harmoniky skrz seriu pozorne podsuvanych flashbackov vo Vtedy na Zapade). Tento kimchi western je tak vo vysledku jagavym pozlatkom, ktory ovsem svojou ziarou dlho nezohreje. Hmm, a porovnanie Parka s Kim Ji-woonom? Myslim, ze ide o porovnanie rovnako neadekvatne ako porovnavat napr. Finchera s Bayom. Ano, Kim Ji-woon je rozhodne dobrym korejskym Bayom... ;-) . 7/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Korejský western (skvělý nápad zasadit děj do Mandžuska té doby), asi jediný svého druhu, dělá svému žánru radost. Přehršel přestřelek, stylových bitek a nápadů, kde jediný problém vidím v délce. Úvod je už moc natahovaný, nebýt Ji-un Kimových režisérských parádiček, byla by to už trochu nuda. Čím blíž je závěr, tím víc se do westernu vkrádá Japonská armáda a lehce indianojonesovská patina. Hlavně v honičce v poušti v závěru. Trio hlavních hrdinů je zajímavé, v podstatě jsem při finální přestřelce neměl favorita a lehký twist v závěru byl hodně příjemný. Kopej. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ve chvíli, kdy začala hrát Don't Let Me Be Misunderstood, jsem se už prakticky válela smíchem po podlaze. Ale přesto jsem si myslela, že by to mohlo být hudebně nápaditější, kromě téhle písně, kterou už jsem tedy znala, mi žádná jiná v hlavě neutkvěla. Ale k čertu s tím! To je aspoň biják! Kang-ho Song je králem pod horami. Čím jsem starší, tím víc také oceňuji, když si tvůrci nechají dost času, aby mohli všechno hezky barevně nakreslit - aneb když film začne jako pramínek a končí jako mocná řeka posilněná mnoha přítoky. To je panečku krásné přirovnání, musím se pochválit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)
  • Když Park Chang-yi (Byeong Heon Lee) ve svém pokoji vstává v noci z postele a nabodne nožem stonožku na dveřích, má na sobě moderní spodní prádlo (černé boxerky), které se ale začalo nosit až kolem roku 1990, což je téměř půl století po době, v níž se odehrává děj filmu. (kesinaa)
  • Představitel Hodného Woo-sung Jung si během natáčení zlomil ruku. (Morien)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama