Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní hra nás uvede do tragických let třicetileté války, která natrvalo poznamenala podobu Evropy. V složité hře zákulisní diplomacie se střetávají zájmy zemí i panovníků. Hlavní postavou hry je však český šlechtic, dobrodruh, geniální válečník a postava dodnes tajemná, Albrecht z Valdštejna, muž, který měl v jisté chvíli v rukou osud celé Evropy. V inscenaci z roku 1990 postavu této velké osobnosti našich dějin ztvárnil Jiří Adamíra... V Řeznu se schází sněm německých knížat, kteří chtějí donutit císaře (G. Opočenský), aby odvolal Valdštejna z místa vrchního velitele katolických armád. Císař je nucen ustoupit. Když se Valdštejn (J. Adamíra) dozvídá o ponižujícím rozhodnutí, slibuje pomstu. Brzy se také za přispění svého švagra Trčky (L. Frej) spojí s protivníkem a slibuje postavit se na stranu protestantských vojsk. Nastává dlouhé a složité vyjednávání a vítězící švédský král posléze usoudí, že Valdštejna nepotřebuje. Katolická vojska jdou od porážky k porážce. Císař povolává znovu Valdštejna k velení. Zpupný Valdštejn si diktuje neuvěřitelné podmínky. Stává se znovu velitelem a poráží Švédy v bitvě Lützenu, kde umírá i švédský král. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato až překvapivě dobrá televizní inscenace měla být již dávno na DVD nosičích. Atmosféra rozkladu, tlení, trouchnivění, rozplývání, tragédie mravně rozporného muže, jehož dohnala vyšší spravedlnost dříve, než čekal, to všechno vroubí konec jedné velké dějinné iluze našeho pobělohorského nekatolického exilu. V založení režie i scénáře je cítit tradiční české trauma: pocit porážky, nevíra v úspěch, nastupující malost, tj. všechno to, co provází až příliš často nejnovější i nové české dějiny. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na televizní poměry nadprůměrný počin, zachycující poslední léta Albrechta z Valdštejna. Podrobně a poměrně přesně (až na pár málo podstatných detailů) zaznamenává zejména spiknutí proti generalissimovi a jeho závěrečné chebské dějství. Jiří Adamíra (Albrecht z Valdštejna), Gustav Opočenský (Ferdinand II.) nebo Vladimír Ráž (Axel Oxenstjerna) předevedli v tomto televizním filmu skutečný herecký koncert a svých postav se zhostili opravdu mistrovsky, přičemž ani ostatní protagonisté za nimi příliš nezaostávají. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ambice pana rezisera asi naplneny nebyly, nebot mi pripada, ze toto je zpracovani ala "kdo chtel vic nema nic". Proste s tv prostredky asi nenatocime historicky akcni velkofilm...Na druhou stranu tema je natolik zajimave a herecke obsazeni spolehlive, ze reziserske tresteni nakonec az tak neuskodilo. Zajimavy tv film s prastenou hudbou a mnoha zbytecnymi zabery... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Televízna hra zo zaujímavou historickou témou v dobe 30-ročnej vojny. Aká tenká hranica je medzi slávou (hviezdy) a spálením sa (popol). Povedal by som na TV inscenáciu slušne natočené, ale tá trasúca sa dynamická kamera bolo technické faux pas. Rekonštrukcie vojnových scén boli zasa zbytočné, nakoľko televízne spracovanie tomu nemohlo dať tú peknú ani hodnovernú vizáž. Téma vojnových stratégií a kľučik však dokázala vtiahnuť. Rovnako ako dobrý výkon Adamíru. Toto by si zaslúžilo filmové spracovanie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tahle válka trvá už příliš dlouho. Valdštejnův neodvratitelný mocenský i lidský pád na pozadí osudového spiknutí v mimořádně zdařilém televizním zpracování. Herecký koncert Jiřího Adamíry (Valdštejn), Gustava Opočenského (císař Ferdinand II.), Otakara Brouska (Šlik) a dalších předních koryfejů (ne)jen své doby. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Gustav II. Adolf (Pavel Pípal) skutečně zemřel v bitvě u Lützenu 16. listopadu 1632. Stejně tak i Gottfried Heinrich Pappenheim (). (ArthasKarfa)
  • Bitva u Breitenfeldu je první z bitev z roku 1631. (Winster)

Reklama

Reklama