Reklama

Reklama

Krásky a tajemství – tak přece začínají všechny filmy noir. Dánský sebereflexivní thriller. Základem postmoderního a sebereflexivního thrilleru dánského režiséra Oleho Bornedala je otázka, jaké jsou osudy postav mimo to, co nám z nich film ukáže, a jak si k figurám automaticky dosazujeme příběhy na základě diváckých či čtenářských zkušeností.
Během dopravní nehody potká forenzní fotograf Jonas tajuplnou Julii. Když ji posléze navštíví v nemocnici a je jejími příbuznými považovaný za jejího přítele Sebastiana, začne se propadat do víru lží a fikcí, který sám přiživuje. Jelikož o Sebastianovi nic neví a dívka trpí ztrátou paměti a následkem šoku i dočasnou ztrátou zraku, vezme na sebe Jonas identitu, kterou si sám vymodeluje na základě svých nenaplněných snů. Paralelní fiktivní život se pro něho stává únikem před každodenní prací, usedlým rodinným životem i porouchaným autem. Jenže Sebastianova realita je zásadně odlišná od toho, co si Jonas vybájil, a začne ho záhy dohánět.
Důmyslný scénář reflektuje principy noirových krimi příběhů. Ty také ve svém základu často stojí na vypravěči, jenž svému okolí a druhým postavám přiřazuje domnělé příběhy, které jsou postupně konfrontovány s realitou.
Scenárista a režisér Ole Bornedal snímkem Pouze další love story potvrdil své kvality jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, kteří ve svých filmech reflektují a dekonstruují narativní principy klasických žánrů. Mezinárodně na sebe upozornil již v roce 1994 filmem Noční hlídač, který o tři roky později přepracoval pro americký trh do filmu Hlídač mrtvých. Z jeho dalších snímků získal nadšené ohlasy především moderní morytát Zbav nás od zlého z roku 2009. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Český název perfektně vystihuje celkovou atmosféru a vyznění filmu. V podstatě jde o romantický příběh, ale ve spojení se samotným námětem a syrovým prostředím Dánska jsou místy jakékoli milostné tendence zcela přebíjeny thrillerovým hávem, což dělá tento severský snímek zajímavějším a poutavějším. Zápletka se mi líbila, stejně tak i filmový syžet, kdy vše začíná koncem a my vlastně čekáme na vysvětlení, proč se to tak stalo. Zkrátka o něco méně lepší Bornedalův snímek než jeho pozdější Fri os fra det onde, ale i tak jde o velmi kvalitní film. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Máte milující ženu, dvě pěkné děti, nový byt, zajímavou práci u policie - fotíte totiž oběti vražd - a bohužel jedno starší auto, protože najednou nelze mít všechno. Jenže ono se tak hloupě na silnici zastaví a nepřímo způsobí dopravní nehodu, při které je zraněna mladá žena, která ke všemu ztratí 90% zraku a nikdo neví, na jak dlouho. A protože vás trošku hryže svědomí, jdete se do nemocnice na ní pozeptat, jenže vás překvapí její velmi zámožná rodina, která si vás splete s jejím nezvěstným přítelem, se kterým byla naposledy v Indonésii. Ano, vy jste Sebastian,a vaše přítomnost pomůže z kómatu..... a tahle zkraje úsměvná situace odstartuje slušné drama plné překvapení a pochybných povah a spěje spolu s pěknou kamerou ke svému překvapivému konci.Stačilo tak málo a říci -nejsem Sebastian, to je omyl....pěkné čtyři hvězdy. ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Nějak nevim, z čeho jsou všichni tolik odvařený. Většina snímku spíš nuda, občas pokus o art, kterej moc nemusim a navíc se vůbec nepoved. Příběh mě začal bavit až ke konci, kdy se všechno začalo pořádně vysvětlovat a konečně se dostavil nějakej dramatickej a thrillerovej prvek. Jo, atmosféra byla sem tam dobrá, to je však u severský produkce příjemnej standard. Filmařina slušná, herci obstojný, ale na scénáři chtělo ještě hodně zapracovat, minimáně na tempu vyprávění. Jenom díky zajímavýmu konci se snímek dohrabal až do průměru. Nicméně platí: Still a better love story than Twilight. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Místy velice intenzivní, temné, často skoro až noirové, thrillerové drama s vynikajícími herci v čele s představitelem hlavní role Andersem W. Berthhelsenem o jedné radikální změně života a nevratném přijetí cizí osobnosti. Už jen základní nástin příběhu je velice zajímavý a tvůrci si s jeho realizací docela vyhráli. Navíc se na to strašně dobře kouká. Vizuál společně s podobně laděným hudebním doprovodem z filmu dělají tak trochu jinou podívanou a já jsem nakonec více než spokojen. RECENZE ČESKÉHO BLU-RAY: Film je bezpochyby povedený. Je tomu tak i v případě disku, kterým jej „Blu-ray edice“ v rámci levných vysokodefiničních titulů prezentuje? Klasicky nás po spuštění čekají trailery, tentokrát na „Tunelové krysy“ a „Nebezpečná rychlost“ (ne, není to ta s Keanu Reevesem). Poté na nás vyskočí klasicky jednoduchá hlavní nabídka a jen tak okrajově mě příjemně překvapila změna velikosti (zmenšení) českých titulků u filmu, snad to tak již zůstane nastálo. Obraz v 1080i (50 fps) je prezentován v poměru stran 2,35:1. Ten se opravdu povedl a často vyloženě překvapí. Ostrost je prvotřídní a co je vůbec nejlepší, jsou detaily obličejů. Pokud se jedná o blízký záběr, není problém rozeznat každou nepatrnou maličkost. Zrna je minimum, více akorát v několika „flashbacích“, kde se v plné kráse projeví komprese. Všude jinde jsem na ní v na první pohled viditelném stádiu však nenarazil, i když pokud budete chtít, najdete jí vcelku snadno. Barvy nedisponují nejbohatší paletou. Vše je podáno za občasného použití filtrů a vysokého kontrastu. Pravdu zůstává, že i proti těm v rámci technické stránky nic nemám a pozadu se nedrží ani černá. Pokud by tedy nebylo té komprese, které si však okamžitě všimnete jen ve zlomku stopáže, šlo by o přepis, který by bez problému a na vysoké úrovni obstál i na „drahých“ discích. Původní dánský zvuk je tradičně zastoupen formou DD 5.1 a v rámci možností formátu nezní vůbec špatně. Stopa umí agresivně zadunět, být prostorová (hlavně hudba a většinou tišší, ale docela efektivní vykreslení atmosféry) za doprovodu hlasitých, výhradně zcela čistých dialogů. Zážitek z HD stopy by byl nejspíš výrazně silnější, i v této podobě ale poslouží bez problémů. Česká zvuková stopa zní tentokrát velice slušně po zvukové i hlasové stránce. Pokud upřednostňujete dabing, o nic výrazného při jejím zvolení nepřijdete. Jen pro doplnění se o lokalizovanou mluvenou verzi postaralo „AV Studio Praha“. Jako obvykle jsme u konce. Bonusy se na disku samozřejmě nenachází. Za svou cenu mohu titul doporučit. Kvalitní je jak film, tak disk (v rámci své cenové kategorie) a obraz mimochodem prozatím jeden z nejlepších v edici. V rámci „Blu-ray edice“ uděluji 80% a v porovnání se vším na českém Blu-ray trhu 40%. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle byl fakt dobrej film. Minimálně první hodina dvacet stála fakt za to - skvěle budované napětí, fajn herci, super hudební doprovod. Od té doby, co se děj přesunul do chaty, tak už mi to přišlo zbytečně překombinované a nevěrohodné, což je trošku škoda, nicméně na slušné 4 hvězdičky to stále stačí. (Blu-ray, orig.) ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama