Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na studijní stáž do Kanady odlétá mladý gymnasista. Strašně se těší, a ani nevnímá podvědomý strach rodičů, a nejvíce pak své matky. Když se pak daleko „za velkou louží" stane tragédie, obrátí to život všech aktérů tohoto příběhu naruby. Zamíchá jejich osudy, životy, pocity, náladami, i budoucností... Ale nepředbíhejme... Scénář televizního filmu napsala zkušená scénáristka Hana Cielová. Základní zápletka filmu vznikla podle skutečné události, o které se doslechl dramaturg Bedřich Ludvík a vyzval autorku Hanu Cielovou, zda by podle ní nenapsala televizní film. Hana Cielová reálnou situace domyslela a uzavřela do dramatického příběhu, který zasáhne všechny diváky bez rozdílu věku... Po delší odmlce se před kameru České televize vrací Dagmar Havlová. Roli jejího manžela zahraje Viktor Preiss. Jejich syna zahrají hned dva herci - Filip Cíl a Jakub Grafnetr. Jeho přítelkyni hraje Tereza Voříšková. Režisérem je Zdeněk Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

quixote 

všechny recenze uživatele

Násilně sestavená a málo pravděpodobná story, která zřejmě vznikla jen proto, aby ústřední pár mohl projevit své nadstandartní herecké kvality. Jejich výkony jsou nakonec opravdu tím, co drží tento blábol vypočítaný na efekt nad vodou, i když ta "mrazivá autenticita" působí navzdory jejich snaze strojeně a křečovitě. Na spoustu diváků to jistě zapůsobí, zvláště na ty, kteří se rádi nechají citově vydírat a díly z tohoto ranku. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Syn emigrantů do Kanady z osmdesátých let úzkostlivě dodržuje zvyky tamních indiánů a v Česku mu to věří a jdou mu na ruku. Já jsem mu to moc nevěřil. Příběh mi připadal přitažený za vlasy a tvůrci až moc tlačili na pilu dojemnosti. Viktor Preiss zde ale opět ukázal, že je jednoznačně jedním z našich nejlepších herců současnosti. ()

Reklama

Pražák 

všechny recenze uživatele

"To je něco indiánského, viďte?" Upoutavková masáž ČT proklamovala návrat nejvíce přeceněnované české herečky, který se však nekoná. V tomhle televizním snímku prokazuje snad jedinou novou schopnost a to správně vyslovovat anglická slovíčka. Stejně trapně působí i hloupý, prázdný scénář, který si na hloubku jen hraje a režisér Zelenka ho svou neschopností jen podtrhuje. Kýčovitá hudba a telenovelácké zvraty dělají s tohohle televizním filmu méně než průměrný televizní počin. PS: Všimli jste si té chalupy, kde Preiss chytá ryby s novým synkem? Objevila se již v Můj otec a ostatní muži. Kterého producenta to je? :-) ()

Žižina 

všechny recenze uživatele

I slza ukapla...sama sem byla na gymplu za morem na rok a predstava, ze by se neco stalo s moji hostovskou rodinou, nebo se mnou a jak by to vnimali moji rodice, mi prijde silena...Neni to nic, co bych musela videt znova a je dost mozny, ze to prozivam dost prave kvuli osobni zkusenosti..Havlova to ale zahrala dobre, ikdyz nejsem jeji velky fanousek.. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kanadskou noc ČT odvysílala symbolicky den po udělení cen Elsa. A myslím, že má Kanadská noc zaděláno pro rok 2009 na úspěch. Počítají se pořady odvysílané od 1. července 2008 do 30. června 2009. V jednoduchosti je síla. Scénář Hany Cielové je věrohodný. Příběh kompaktní. Od symboliky jmen občanských – Vránovi, přes symboliku indiánských jmen –Jelen, Velký černý pták. Herecky stoprocentní – od rolí studentů (Ladislav Ondřej, Tereza Voříšková) až po epizodku doktora Sváti Skopala. A ústřední dvojice Viktor Preis a Dagmar Havlová excelentní. Hlavně ta proměna pohodových rodičů ve zničené rodiče. Scény po pohřbu nejpůsobivější. Hudba – kapitola sama pro sebe. Den před uvedením Kanadské noci v ČT jsem viděl Hlídače č. 47 a od úvodních tónů jsem identifikoval Jiřího Škorpíka. Jeho podmanivá aranžmá tak působila podobně jako bych si po soundtracku Hooka pustil další williamsovský kousek Sám doma, nebo Jurský park. Jen tak mimochodem, shodou okolností od středy poslouchám denně 4Tet, jehož hudebním producentem je Jiří Škorpík… ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Tvůrci oslovili Dagmar Havlovou a měli štěstí jelikož to bylo v době, kdy uvažovala o návratu k herectví. Námět se jí líbil, takže různé verze scénáře už režisér Zdeněk Zelenka s Hankou Cielovou psal přímo pro ní. (cariada)
  • Návrat Veroniky Kánské na filmové plátno po 17letech. (M.B)

Reklama

Reklama