foto

Jiří Škorpík

  • nar. 12.5.1972 (46 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Škorpík je nejen český hudební skladatel, ale především aranžér a dále pak zpěvák a hudební producent. V letech 1982–1995 studoval na pražské konzervatoři, a to především obor klarinet (absolutorium v roce 1992), ale rovněž např. klavír, skladba-aranžování (prof. A. Michailov, prof. J. Svoboda) či pop-zpěv. Všechny zda nabyté dovednosti později uplatnil ve své až doposud poměrně pestré kariéře.

Od poloviny 90. let se coby „dvorní“ aranžér a instrumentátor Karla Svobody (a rovněž částečně coby dirigent) podílel na realizaci jeho muzikálů „Drákula“, „Hrabě Monte Cristo“ a „Golem“. „Karel byl takový můj táta v branži,“ vzpomíná Škorpík v jednom rozhovoru. Pracoval též na aranžmá a instrumentaci muzikálu Daniela Landy „Krysař“. Jeden muzikál později sám i napsal, a to konkrétně hudbu k muzikálu Jiřího Hubače a Pavla Vrby „Antoinetta – královna Francie“.

Na poli filmové hudby spolupracoval Škorpík s Filipem Renčem (Hlídač č. 47, 2008) a zejména pak se Zdeňkem Zelenkou. S jeho hudbou se tak můžeme setkat třeba v seriálu Ach, ty vraždy! (od r. 2010) nebo v pohádkách Duch nad zlato (2013) či Kouzla králů (2008). Zde zazní i několik jeho poměrně chytlavých písniček. „Je to to nejkrásnější, tvořit pro děti,“ říká Škorpík mj. i v kontextu jeho pravidelné spolupráce s Divadlem Spejbla a Hurvínka.

Vedle těchto jeho aktivit stojí za zmínku též jeho dlouhodobé působení ve vokálním seskupení 4TET (spolu s Jiřím Kornem či Jindřichem Hefneravem). „Tato spolupráce mi dávala i nadále dává pocit profesní svobody a takřka rodinné sounáležitosti. 4TET při mě vlastně vždy stál v dobrém i zlém. V dobách největších smutků, proher a depresí, ale i v dobách radosti a nadějí v lepší budoucnost,“ říká Škorpík.

V neposlední řadě pak uveďme jeho práci v oblasti hudební produkce, kde se podílel např. na albu Leony Machálkové „Blízká setkání“ (2001) nebo Bohuše Matuše „Nestih jsem říct“ (2003).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2017 Hej mistře basů (koncert)

TV pořady

2017 Velká plavba s Waldemarem (TV pořad)
2016 Koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka I. (TV pořad)
2014 Ceny Anděl 2013 (TV pořad)
2013 Nejlepší scénka (TV pořad)
Srdce pro děti 2013 (TV pořad)
Teleautomat (TV pořad)
Česká hlava 2013 (TV pořad)
2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Silvestr 2011 (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2011 (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace