Reklama

Reklama

Černé moře

  • Velká Británie Black Sea (více)
Trailer

Jednoho dne dostane kapitán Robinson (Jude Law) nečekanou nabídku. Má sehnat ponorku a posádku a plavit se na Černé moře vyzvednout z potopené nacistické ponorky zlaté cihly. Avšak pod hladinou moře ve stísněném prostředí ponorky začíná mezi posádkou obcházet nedůvěra, pochyby a smrt. Dostane se kapitán Robinson k vytouženému pokladu, nebo bude muset obětovat úplně vše? (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Černomořská flotila, před kterou se schovávají pod vodou, je velký operativně-strategický útvar ruského (a dříve sovětského) námořnictva působící od konce 18. století v Černém a Středozemním moři. Plavidla černomořského loďstva kotví v několika přístavech na pobřeží Černého a Azovského moře, zatímco jeho letectvo a infrastruktura jsou dislokovány na různých místech na Krymu a v Krasnodarském kraji v Rusku. Flotila zahrnuje dva raketové křižníky Projekt 1164 Atlant (Moskva) a Projekt 1134B (Kerč), raketový torpédoborec třídy Projekt 61 (Smetlivyj), dvě raketové fregaty třídy Projekt 1135 Burevestnik (Ladnyj a Pytlivyj), tři tankové výsadkové lodě třídy Projekt 1171 (Saratov, Orsk a Nikolaj Filčenkov) a čtyři tankové výsadkové lodě třídy Projekt 775 (Cezar Kulikov, Novočerkassk, Jamal a Azov), ponorky třídy Projekt 641B (B-380 Svjatoj kňaz Georgij) a Projekt 877 (B-871 Alrosa) a Projekt 636 (B-261 Novorossijsk), tři protiponorkové fregaty třídy Projekt 1124 (Alexandrovec, Suzdalec a Muromec), torpédový člun třídy Projekt 1145.1 (Vladimirec), čtyři minolovky třídy Projekt 266 (Kovrovec, Turbinist, Ivan Golubec a Vice-admiral Žukov), dvě raketové korvety třídy Projekt 1239 (Bora a Samum) a dvě raketové korvety třídy Projekt 1234 (Štil a Miraž), pět raketových člunů třídy Projekt 1241 (R-60, R-71, R-109, R-239 a R-334), pět člunů zajištění KM-593, KM-731, KVM-332, KVM-702, BUK-645, a poté několik desítek plavidel různého typu jako jsou malé protiponorkové plavidla, minolovky, průzkumná plavidla a další. Tyto informace jsou k roku 2014.
    (Maulincio)
  • Na palubě německé ponorky lze zahlédnout pistoli Luger P08. (Maulincio)
  • Světlice, kterou má Robinson (Jude Law), je SPSh (Signalny Pistolet Shpagina). (Maulincio)
  • Ponorka třídy Seawolf, o které se zmíní Reynolds (Michael Smiley) při jídle, je americká útočná ponorka s jaderným pohonem. Třída Seawolf je poslední typ amerických ponorek stavěných za Studené války, bylay dalším vylepšením předchozí třídy Los Angeles, které sebou ovšem neslo značný nárůst ceny. Konec studené války a změna doktríny amerického námořnictva směrem k vedení pobřežních operací, znamenaly výrazně omezení tohoto programu ve prospěch levnějších ponorek třídy Virginia. Namísto původně plánovaných 29 proto byly v letech 1989–2005 postaveny pouze tři ponorky této třídy. Poslední jednotka USS Jimmy Carter byla dokončena v prodloužené a vylepšené verzi. Všechny tři jednotky jsou dodnes ve službě. O ponorce třídi Seawolf padne zmínka i ve filmu Periskop nahoru a dolů (1996). (Maulincio)
  • Natáčelo se pomocí filmové kamery Canon EOS C500. (Maulincio)
  • Jude Law strávil tři dny na britské ponorce, aby se připravil na svou roli. (Maulincio)
  • Ponorka požitá ve filmu je vyřazená sovětská ponorka B-39 (Projekt 641). Během střídání majitelů získala jména jako "Black widow" a "Cobra", ale ani jeden z nich nepoužívala během své služby u sovětského námořnictva. Dnes B-39 najdete v Námořním muzeu v San Diegu v Kalifornii v USA. (Maulincio)
  • Jude Law (Robinson) sice není Skot, ale filmu mluví přízvukem, jaký se používá ve městě Aberdeen, třetím největším skotském městě. (Maulincio)
  • Nakrúcanie snímky prebiehalo v Anglicku. (Hudakfilms)

Reklama

Reklama