Reklama

Reklama

Zamrzlá řeka

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj se odehrává v období těsně před Vánocemi v rezervaci Mohawků, poblíž nepříliš známého hraničního přechodu, spojujícího státy New York a Québec. Převádění nelegálních, převážně asijských imigrantů přes zamrzlou řeku St. Lawrence představuje možnost snadného zisku peněz a ta je až příliš lákavá pro ty, kteří si legální cestou dokážou vydělat byť jen minimální prostředky. Dvě ženy - běloška Ray a indiánka Lila, obě svobodné matky, nacházející se v zoufalé životní situaci - jsou vtaženy do světa obchodování s lidmi a nakonec neuniknou spravedlnosti. (pee-jay)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Výborný námet, aj príbeh, no žiaľ spracovanie ma až tak neoslovilo. No a aj ten príbeh mohli spraviť o čosi viac dramatickejší, lebo mi to prišlo miestami také chladné (ako tá zamrznutá rieka) a bez emócií. Takže to bolo asi také najväčšie negatívum celého tohto filmu, a asi aj to že sa to pomerne dlho rozbiehalo - vlastne až v druhej polovici to nabralo na obrátkach. Naozaj, škoda toho spracovania, a aj toho príliš ideálneho konca... ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Milujem ten pocit, keď si ma film pripúta a ja nedokážem vnímať jeho jednotlivé zložky. Preto ani netuším aká hudba vo filme bola, čím bola originálna kamera, strih... Frozen River si ma pripútala ľudským príbehom podaným jednoduchou cestou, kde všetko funguje ako má a zainteresovanosť do príbehu je dokonalá. K plnému hodnoteniu mi vadí už len jeden (objektívne dosť veľký) logický nedostatok a to, či namiesto posledného prevážania nemohla hlavná predstaviteľka radšej predať auto. Nevadí, som nad mieru spokojný a opäť raz očarený schopnosťou filmového média ako takého. A to nie je málo. 85% ()

Reklama

Karush 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že je to prvý film režisérky, tak predviedla celkom dobrú prácu. Vôbec to nie je bezchybný film, ale dobre stvárňuje spoločenské rozdiely. Aj dve hlavné hrdinky odviedli dobrú prácu, predovšetkým Melissa Leo v úlohe zúfalej beznádejnej matky. Celkovo je to rozhodne pozitívny film, na zamyslenie o citlivej, spoločenskej téme s menšími chybami a nudnými pásažami. Podobný film: Bubble. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia českého znenia (H.C.E. 2011) = MARTIN TĚŠITEL - Obvykle sa spojenie "festivalový film" dá použiť ako nadávka označujúca multikulti artovú pseudofilozofickú zlátaninu, ktorej autor sa vypočítavo snaží dostať k ďalším zdrojom, ktoré by rozhádzal na svoje požitky, ehm, vlastne umelecké vízie. V prípade ZAMRZNUTEJ RIEKY by som ale zaviedol povinné premietanie pre slovenských aj českých pseudoumelcov, ktorí sami seba označujú za filmárov, aby sa konečne naučili nakrúcať realistické a pritom dramaticky aj ideovo zaujímavé a aktuálne filmy. A dokonca aj určené pre divákov a nie len pre reklamných pisálkov, ktorí si odbornú kritiku mýlia s kompilovaním propagačných textov na rozkaz distribútora. Výborný scenár, asketická réžia, vynikajúce a CIVILNÉ herecké výkony. To všetko RIEKA má a to všetko našej tzv. kinematografii chýba. (9.12.2012) ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Nečekaně vánoční film. Asi bylo dost těžké získat pro něj peníze. Příběh nám představí Ray Eddy (Melissa Leo), která právě zjistila, že její muž utekl v noci se špatně ukrytými našetřenými penězi na nový dům. Ray a její dva synové upírají své naděje na lepší život ke koupi v podstatě levného domu, který na dvakrát přivezou na náklaďáku a zmontují ty poloviny na místě, kde si ukážete. Po ztrátě peněz však musí zůstat bydlet ve své příbytku typu unimobunky. Rayin starší syn chápe, že táta je gambler, ale vinu za jeho útěk dává matce a chce, aby ho hledala. Ray náhodou objeví manželovo auto a chce zjistit, o co jde. Spozná Lilu Littlewolf (Misty Upham), která je členkou kmene Mohawk. Její manžel se utopil v řece, když spolu pašovali z Kanady lidi pro mafii. Lilina tchýně jí ukradla syna z porodnice jako náhradu za svého ztraceného syna. Americká policie nesmí vstupovat na území Mohawků a její kmen se jí nezastal. Tak Lila sleduje svého syna jenom zpovzdálí a nechává pro něj peníze u dveří jejich domu. Ray a Lila nemají nikoho jiného, nic neumí, nemají vzdělání, obě potřebují rychle peníze. Začnou tedy pašovat lidi společně – Lila má kontakty, Ray auto. Na začátku filmu s každou scénou získává divák další informace o životě těchto dvou žen a jejich rodin a příběh je stále smutnější a bezvýchodnější. Je jasné, že ony dvě jsou nejcitlivějším článkem v pašeráckém systému. Povídáním si v autě a pochopením své situace si najdou k sobě cestu. Scénář je výborný i v tom, že není upovídaný. Jednak se lidé nemají čím chválit a pak je život naučil, že stejně nikoho nezajímají. Kamera se zaměřuje na zobrazení života na hranici, v podstatě v přírodě. Zmrzlá krajina, bláto kolem domů, velké vzdálenosti, málo lidí. Lidé zvyklí na obtížný život a málo jídla. Závěr je opravdu vánoční a přála jsem ho oběma ženám. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v amerických lokalitách New York, Plattsburgh a na obou stranách St. Lawrence River na hranicích z Kanadou. (Terva)
  • Společnost Sony Pictures Classic zaplatila 500 000 amerických dolarů za právo distribuovat film v Severní Americe. (Terva)
  • V úvodu filmu přijede kamion a na silnici není žádný sníh. Poté chlapec hází sněhovou kouli, po níž zůstane stopa ve sněhu, avšak když kamion odjíždí, sníh opět mizí. (Terva)

Reklama

Reklama