Reklama

Reklama

Romantická pohádka z časů, kdy rytířská čest patřila k těm nejcennějším hodnotám a kdy pro úsměv své vyvolené nasazovali mladíci život na turnajových kolbištích... Na starobylém hradě žije krásná panna (J. Ježková) se svým otcem (J. Zahajský). Odmítá zatím všechny nápadníky. Sama ještě neví, jestli bude někdy milovat. Aby se vyhnula vdavkám, dá si podmínku, že její ruka bude patřit pouze tomu, kdo vyhraje klání oděn v pouhé plátno. Očekává, že všichni odmítnou, neboť bojovat jen ve lněné kytli znamená jistou smrt. Jeden z nápadníků (F. Blažek) však na podmínku přistoupí… Tak začíná rytířská romance o strachu, zbabělosti, odvaze, ale především o velké lásce... Výpravnou filmovou pohádku na motivy středověké francouzské trubadúrské poezie napsal Jiří Bednář a režii měl Vladimír Drha. Velkolepé turnaje a dobově laděné melodie Petra Traxlera podtrhují středověký kolorit dávného pohádkového příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

honajz 

všechny recenze uživatele

Další produkt tehdejší "teplé" kliky, z něhož to teplo čouhá o něco víc než z troškovin. On Drha byl průměrný režisér, častěji za něho točili asistenti a asistentky, když se někde po vláčilovském způsobu posiloval něčím ostřejším, a pan Holomek je takový kameramanský rutinér. K tomu připočtěme vykulenou a tehdy nijak dobře hrající Ježkovou, pár herců dosazených jen díky orientaci, nikoliv pro své kvality, a vyjde nám unylá balada či legenda, hrající si na víc, než na co má svým průměrným až lehce podprůměrným zpracováním a herectvím, kde vyčnívají jen písně Traxlerů jako něco zcela mimo tento (spíše televizní) film. Nevyužité lokace, mizerné zarámování záběrů, divné střihy, to už jsou jen detaily oproti celkové nevyváženosti a neujasněnosti. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Opravdu nepohádková pohádka, která dětem asi vůbec nic neřekne. Celý námět je spíše "dospělácký", nicméně tvůrci jakoby se během natáčení stále nemohli rozhodnout, zda film bude pro dospělé, nebo pro dětské publikum. Výsledkem je takový "kočkopes", který dětem asi přijde moc "dospělácký", a dospělým prostě nepohádkový. ()

Reklama

Ssova 

všechny recenze uživatele

Příběh, který vůbec nemá být pohádka...Už na začátku je jasně řečeno, že jde o romantický příběh... Navíc na motivy nějaké francouzské balady či čeho...A jako takový mě tento příběh okouzlil. Myslím si totiž, že se jedná o velice specifický žánr, který ocení jen milovníci středověku, kteří se můžou pokochat kostými, hudbou, interiéry a dějem vůbec a nasát ohromnou atmosféru, kterou se může film pochlubit. Jenom ten, kdo se dokáže kochat nádherou středověkého hradu a vidět v něm víc než jen ruinu, komu středověká hudba říká víc než jen to,že je stará, ten vidí v tomto filmu opravdu poklad...Takže mě nepřekvapuje,pouze mrzí, že hodnocení je tak mizerné ... Škoda, ale je to pochopitelné... ()

Kájulka 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější pohádka z dětství. Koukala jsem na to jako malinká (3/4 roky) a tu pohádku jsem milovala přes veškerou temnou pesimistickou atmosféru. Byla to snad jediná pohádka, která působí opravdově jako že středověku a ne nějaká přebarvená, přehnaně optimistická pohádka, kde to působí, že všechno bylo super skvělý a vždy bylo všechno úžasný. Miluju tuhle pohádku a nechápu lidi, co na to koukali jako dospělý a soudí to, jestli by se to mohlo líbit dětem. Jako malá jsem pohádku milovala a miluju ji dodnes. Filip Blažek je prostě nejlepší "princ" jakého si jen české pohádky mohly přát. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem po dlouhé době zase jednou viděl... a bohužel mě malinko zklamal, protože jsem si jej pamatoval o něco lepší... První věc, kterou je třeba zdůraznit: tohle není pohádka ani historické romantické drama. Tohle je středověká balada. Kromě toho je napsaná ve verších a nasnímaná ruční kamerou, kromě toho se obávám že i (denní scény) i bez jakéhokoliv dodatečného osvětlení. Celý film proto stojí na hereckých výkonech (ať už profesionálních herců, nebo šermířských skupin) a často i na výkonech pěveckých. A to je trochu problém, protože scénář předepisuje Blažkovi i Ježkové zpívat a zde je hodně vidět - slyšet, že v tom nejsou zrovna kovaní... Kupodivu nejsympatičtějšími a dle mého nejlépe zahranými postavami jsou zde Šašek a Ranhojič... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na hradě Vysoký Chlumec u Sedlčan a ve Starém královském paláci na Pražském hradě. (SONY_)

Reklama

Reklama