Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Tragikomicky rodinny film, kde si zahrala skoro cela Janzurovic rodina. Jesteze aspon Iva na rozdil od svych dcer umi hrat a jako milujici matka dokazala proslapat cestu i svym dceram. A pak se nam vsichni ti potomci slavnych snazi nakukat, ze oni to meli oproti normalnim lidem jeste tezsi. Treba neznam zadneho Barese otce a jak to synovi jde... ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další,ryze autorský film Alice Nellis,tentokrát o rodinném výletu kamsi na Slovensko,aby vyhověli poslednímu přání zemřelého otce.Alice Nellis opět ukazuje,jak se kolem sebe umí dívat a jak to pak umí jemně vetkat do scénáře,aby to nepůsobilo divně nebo nepatřičně.Opět na úplně jednoduchém příběhu rozehrává příběh jedné rodiny,což je skvělá příležitost zblízka se podívat na vztahy jednotlivých rodinných příslušníků mezi sebou a rozvinout je v celé šíři.Vyprávění je opět lehké,s patřičnou dávkou nadhledu,i když místy může možná působit malinko absurdně(to se ale v životě přece stává,ne?.Opět skvělé dialogy a perfektně vymyšlené situace drží pohromadě celý příběh.Pomáhá tomu také skvělá kamera a hudba.Herci jsou do jednoho skvělí a osobně vyzdvihuji Ivu Janžurovou,Igore Bareše a Naďu Kotršovou,jejíž maminka je opravdu úžasná.Je to film ze života se vším všudy,kde režisérka opět osciluje mezi dramatem a komedií a v druhé polovině filmu místy trochu zbytečně natahuje stopáž.U mě je to o trochu lepší,než"Ene bene",takže dávám výletních 80% a říkám,že tyhle rodinné sešlosti jsou vždy zkouška ohněm. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta k vsypu, celkem podle Besipu, při které se někdy až moc na sílu tmelí, dělí a zjevují pravdy, takže až se nakonec do ovzduší rozptýlí (zbylý) popel, vzduch bude de facto čistější.. Přiměřeně hořké, dobře zahrané, inteligentně napsané (vyjma trapné scény s celníky či pasáže ze změněného Nového Mesta, jenž zbytečně naruší do té doby fungující úzce sevřené schéma rodinné degustace čistého vína). Anglicko-jazyčná hudba mi přišla jako rušivý element a zbytečná úlitba festivalovým ambicím.. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které Vás ohromí a přibijou do sedadla na první "pokuk" a pokud je vidíte víckrát, na to prvotní oslnění nikdy nezapomenete. A pak jsou filmy, které zkouknete, jsou příjemné, ale máte pocit, že znova už je vidět nepotřebujete. Film Výlet jsem zhlédla v kině těsně po premiéře, řekla si fajn, dala mu tři hvězdičky a skoro na něj zapomněla. Teď jsem ho viděla - a to v TV! - podruhé a musím jednu hvězdičku přidat. Proč? Možná už jsem se tak nepídila po příběhu - který, aspoň dle mne, není tak podstatný - možná že jsem trochu zestárla, takže už víc chápu postavu Ivy Janžurové, možná mi víc došlo přísloví I CESTA MŮŽE BÝT CÍL, možná.... ale co - možná zkuste dát druhou šanci tomuhle nenápadnému filmu taky a uvidíte! ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výborná scéna - zachycení postavy manžela (Igor Bareš) při umývání auta - chlapi přece nepláčou... Za vedlejší roli by si zasloužil cenu Žahour:-) Alice Nellis si pohrála i se závěrečnými titulky, takže Aňa Geislerová a Kryštofem Hádkem si můžou do filmografie připsat zajímavé postavy (divka a kluk tlačící škodovku). Vedle Bareše v této poeticky laděné tragikomedii herecky koncertuje rodina Janžurova. Skvělá hudba - Tomáš Polák. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Z filmového festivalu v Paříži (2003) si Výlet odvezl tzv. Velkou cenu, jež je spojena s odměnou v podobě propagační kampaně pro vítězný film v hodnotě 100 000 eur. (hippyman)
  • V rámci propagační jízdy ve dnech 16. a 17. 3. 2002 proběhla „Výletová road-show“, promoakce a pozvání na film za účasti režisérky a hlavních představitelek snímku po městech kopírujících pomyslnou trasu „Výletu" - Beroun, Žebrák, Hořovice, Příbram, Milevsko, Tábor, Jindřichův Hradec, Telč, Třebíč, Kyjov, Veselí nad Moravou, Uherské Hradiště a Uherský Brod. (hippyman)
  • Auta s poznávací značkou RAK v Rakovníku nikdy nejezdila. (rakovnik)

Reklama

Reklama