foto

Naďa Kotršová

  • nar. 21.4.1927
    Opava, Československo
  • zem. 27.11.2009 (82 let)
    Studienka, Slovensko

Biografie

Herečka Naděžda Kotršová (též Palková) ukončila Státní konzervatoř v Bratislavě v roce 1950. Vystupovala na mnoha slovenských divadelních scénách - v Povážské Bystrci, v Žilině i Košicích. V roce 1966 se ale vrátila tam, kde začínala už během svých hereckých studií: na prkna činohry Nové scény Národního divadla. Nyní působí v bratislavské Astorce, kde hraje např. matku Emílie Vášáryové v komorním dramatu Klícka. Rodačka z Opavy jezdí také do Prahy (Astroka často hostuje např. v Adrii), takže Naďa mluví bez problémů česky. Kromě herectví se příležitostně věnuje také překládání divadelních textů z angličtiny a němčiny - kromě klasiků jako O. Wilde, G.B. Shaw či J.N. Nestroy přeložila například i memoáry M. Dietrichové Berte jen můj život (1985).

Její herecký rejstřík byl široký a sahal od hrdinných vlastenek, přes komediální venkovanky až k dramatickým postavám městských paniček. Zdaleka nejlépe si ale vedla v klasickém repertoáru, kde mohla uplatnit svou oduševnělost i atraktivní zjev: zazářila například jako Marie Stuartovna (1957), Alžběta z Valois (Don Carlos, 1958), Turandot (1961) nebo Helena Gloryová (R.U.R., 1958). Její silnou stránkou byly i mikroportréty nevšedních žen, jako byla třeba Lilly Belle (Divná paní Svageová, 1975), Sofia Ingatievna Turusinová (I chytrák se spálí, 1983) nebo Šarlota (Višňový sad, 1984).

Kromě menších úloh ve filmu (VÝHYBKA, 1963, KEBY SOM MAL DIEVČA, 1976, TEREZA, 1976, V MESTE PLNOM DÁŽDNIKOV, 1989) stála Naďa Kotršová u zrodu vůbec první inscenace v bratislavské televizi, kterou byla v roce 1956 HÁJNIKOVA ŽENA. V televizním médiu se pak pravidelně objevovala takřka třicet let. Od poloviny 90.let prožívá Naďa Kotšová zasloužený comeback a je čím dál častěji objektem filmové kamery. Nejprve natočila několik reklam (mj. s režisérem F.A. Brabcem), a pak si ji na castingu na Slovensku vyhlédla i Alice Nellis pro svůj VÝLET.

Zdroj: presskit filmu Výlet

Herecká filmografie

Filmy

2002 Výlet
1999 Klietka (TV film)
O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1998 Obrus s monogramom (TV film)
Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Germinie (TV film)
Len treba chcieť
Macocha (divadelní záznam)
1995 Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
1994 Kúzelník Tobiáš (TV film)
1992 Janko Gondášik (TV film)
Kaviareň Lýra (TV film)
1990 V rannej hmle
Šípková Růženka
1988 Angličtina (TV film)
Ja to vybavím (TV film)
Portrét Doriana Graya (TV film)
Príbuzní ľudia (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Zásnuby (TV film)
1986 Pohyb (TV film)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Keď jubilant plače (TV film)
Ryby (TV film)
1983 Medik (TV film)
Spevák (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
Čas hádzať kamene (TV film)
1982 Eva (TV film)
Pevec krásy, pravdy a nádeje (TV film)
Posledný svojho rodu (TV film)
Trojklanný nerv (TV film)
Týždeň naopak (TV film)
1981 Dovolenka v Taliansku (TV film)
Jablčná Siska (TV film)
Úspech (TV film)
Čisté vody (TV film)
1980 Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Na začiatku cesty (TV film)
Podobizeň prvej lásky (TV film)
Prvé lásky (TV film)
1979 Cnostný Metod
Dôsledne ukrývané dokumenty (TV film)
Na vysokej skale: Krásna Ľudmila (TV film)
Príležitosť (TV film)
Rosnička
1978 Einsteinov úsmev (TV film)
Odviate cesty (TV film)
Strýčkov sen (TV film)
1977 Príležitosť pre osamelého muža (TV film)
Vo výťahu (TV film)
1976 Demižón (TV film)
Karambol (TV film)
Keby som mal dievča
Skrytou kamerou (TV film)
Svadobný dar (TV film)
Tereza (TV film)
Zypa Cupak (TV film)
1975 Prerušujem pojednávanie (TV film)
Veľká poľovačka (TV film)
1974 Nešťastník (TV film)
Únava materiálu (TV film)
1973 Chcem (TV film)
Deň slnovratu
Skrytý prameň
1972 Inšpektorov veľký prípad (TV film)
Predstavenie vo Fordovom divadle (TV film)
1971 Slávny pes (TV film)
1970 Kamenná bolesť (TV film)
Ministerstvo mravopočestnosti (TV film)
1969 Pozvanie na zámok (divadelní záznam)
1968 Čarokrásna pani majstrová (TV film)
1967 Izrafel (TV film)
1963 Výhybka

TV seriály

1997 Duchovia (TV seriál)
1984 Vynálezy hodinára Aurela (TV seriál)
1980 A teraz sa rozhodni (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)

Host

TV pořady

1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace