Reklama

Reklama

Největší pecivál na světě

  • Československo Popolvár najväčší na svete (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Král Blahoslav (B. Križan) stárne a rozhodne se provdat svou jedinou dceru Růžový kvítek (Z. Skopálová) za jednoho z princů krále Levoslava (V. Müller). Ten po obdržení zprávy od svého dávného přítele nezahálí a musí určit, který z jeho synů se stane budoucím králem. Jeden je ovšem horší než druhý – Nejstarší Pravoslav (V. Černý) se nestará o nic jiného než o svůj vzhled. Prostřední princ Branko (G. Kyselica) se zase ze všeho nejlíp umí jen cpát a na nejmladšího Radka (M. Ťapák) král ani nepomyslí, protože je to pecivál a budižkničemu, který nejvíc času tráví se sedláky ve vsi. Levoslav dá svým dvěma starším synům úkol chránit pole, které každou noc rozdupou kouzelné koně. Radko oba bratry obelstí, koně zkrotí a od každého si vezme jeho magickou ohlávku, v nichž spatří obraz krásné princezny Růžový kvítek. Uvidí, jak je čím dál více vábena mocí zakletého obra, krále podsvětí Beberiče, jehož kdysi Blahoslav a Levoslav přemohli a uvěznili ve skalách. Stane se tak, že Růžový kvítek neuposlechne varování svého otce a Beberiče osvobodí. Na oplátku se jí strašlivý obr zmocní. Když nyní zná Radko osud princezny, rozhodne se ji zachránit… (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Čo ak jediný, kto dokáže zachrániť princeznú Láskykvet je kráľov syn povaľač Popolvár? Radko je rodu kráľovského a musí svetu dokázať, že je aj plemena rytierskeho. Herecké obsadenie: na tú dobu herecké ikony ako Kroner či Muller, ktorým sekundujú mladíci Ťapák a Černý. Z môjho pohľadu veľmi dobrý kasting. Prevedenie: Jedná sa o veľmi klasickú rozprávku o hľadaní lásky, odvahy a pravdy. Vo mne rezonuje ako Vianočný evergreen a preto k nej nemôžem byť kritický aj keby sa dala kopa vecí vytknúť. Pocity: Radkova cesta za šťastím sa mi jednoducho páči a ako malý chalan som žral finálny rytiersky súboj. Keď som si to pozrel dnes už to nemalo ten akčný glanc ale pôsobilo to príjemne nostalgicky. Pridaná hodnota: Popolvár je kráľ! 70% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já nevím proč, ale slovenské pohádky se mi nijako nepozdávajú. Většina z těch, které jsem viděl já se snaží působit výpravně. Tato není výjimka. Hlavní motiv je ale klasický - princezna v nesnázích a tři bratři, kteří ji mohou zachránit. Dva jsou neschopní, nejmladší to zvládne. Nikdo to na něm ale nežádá a nechce. A když už se mu to povede, musí nejprve dokázat, že to byl on. Něco podobného jsme mohli vidět a číst v mnoha pohádkách, ty motivy se opakuji. Z českých je nejznámější O statečném kováři. Už samotná pec na zámku je zvláštní, podivný byl ale i nepřítel stejně jako celý souboj s ním. Naopak šašek měl, jak už to tak v pohádkách bývá, nejvíc rozumu ze všech. ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Cením jakž takž sjednocenou scénografii a kostýmy odkazující na nějaké 12. či 13. století. Scénář je ale bohužel úplně na hovno a do půlky filmu se nic neděje. Nezachrání to ani Stračinova hudba. Pohádkovosti v tom zkrátka moc není a neumím si představit reakce tehdejších dětí... jo a hlavní badass Zemetras je teda solidní joke. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Tak máme tu čas Vianočný a televźie opäť vyrukovali s nestarnúcimi klasikami. Rozprávka o Popolvárovi klasikou nepochybne je. Však kto už sa rád nezasníva, že i s outsidera sa stane kraľ? Kto sa rád nepozrie, že dobro zvíťazí nad zlom. Kto sa rád nezasníva, že zachráni svoju princeznú, či bude zachránená svojim princom v lesklej zbroji? Rozprávka zo starých dobrých čias a výborný Marek Ťapák. ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Zemetras bol otrasný :) Ale pre mňa je to jedna z najkrajších československých rozprávok. No veď teraz je Marek Ťapák už len "nabručený" kusisko chlapa a tu, ako Popolvár - hnusná tvár mal predsa len niečo do seba ;) Jožko Kroner tiež nesklamal a Vlado Müller hádam ani zle hrať nevie. No a pozrieť sa na Vlada Černého bez pneumatiky okolo pása (a bez otrasnej reklamy na AXA) je čosi neuveriteľné. Super! :) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Rolu jedného z princov Branislava – Slaninu (Gustáv Kyselica) odmietol Jozef Bednárik, nakoľko s herectvom na trvalo tesne pred natáčaním skončil a chcel sa naplno venovať už iba režisérskej práci. (Raccoon.city)
  • Marek Ťapák je v titulkoch filmu uvedený pod pseudonymom Martin Marek. (corona)
  • Gustáv Kyselica spomínal na natáčanie rozprávky po 30 rokoch: "Režisér Martin Ťapák ma obsadil do filmu Popolvár najväčší na svete ako jedného z troch kráľovských princov, a to Branislava – Slaninu. Pre túto rolu som musel vedieť jazdiť na koni, ale aj pribrať 8 kíl, ktorých som sa doteraz nezbavil." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama