foto

Martin Ťapák

  • nar. 13.10.1926
    Liesek, Československo
  • zem. 1.2.2015 (88 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský filmový režisér, herec, tanečník a choreograf. Otec herca Mareka Ťapáka. Študoval na bratislavskom konzervátoriu. V roku 1956 absolvoval choreografiu na VŠMU. V rokoch 1945 - 1950 herec a asistent réžie činohry SND. V rokoch 1950 - 1958 choreograf a režisér SĽUK-u, v rokoch 1959 - 1961 Laterny magiky v Prahe a od roku 1961 režisér Slovenského filmu v Bratislave.

Po hereckých začiatkoch v divadle a vo filmoch sa stal režisérom. Samostatne začal režirovať v televízii krátkymi folklórne ladenými filmami. V centre jeho pozornosti stáli ľudové tradície. V roku 1969 dostal titul zaslúžilý umelec a v roku 1988 titul národný umelec.

frantisek "fesk" skombar

Režijní filmografie

Filmy

2000 Ako divé husi (TV film)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
Skupinový autoportrét prezidenta Beneše (TV film)
1995 Dnes večer Lola Blau (TV film)
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
1989 Montiho čardáš
1987 Neďaleko do neba
1986 Kohút nezaspieva
1985 Deti (TV film)
Skleníková Venuša
1984 Ach, tá človečina (TV film)
Dies irae (TV film)
Jazda na spiacom obrovi (TV film)
Návrat Jána Petru
Profesionál života (TV film)
Reťazenie (TV film)
1983 Zrelá mladosť
1982 Největší pecivál na světě
1981 Katera (TV film)
Novoroční vinšovníci (TV film)
Plavčík a Vratko
Po deviatich rokoch (TV film)
Svadba spod Poľany (TV film)
1980 Hodiny
1979 Dve frašky (TV film)
Mišo (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
1978 Krutá ľúbosť
Pustý dvor
1977 Hanča, Janko, Lucia (TV film)
Vianočné oblátky (TV film)
1976 Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
Z chlapčeka vojak (TV film)
1974 Deň, ktorý neumrie
Horali (TV film)
1973 Putovanie do San Jaga
1972 Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Zajtra bude neskoro
1971 Nevesta hôľ
Plachtinská svadba (TV film)
1970 Harmonia pastoralis (TV film)
Na svitaní (TV film)
Rysavá jalovica (TV film)
1969 Drevený chlieb (TV film)
1968 Lúčka, na ktorej spáva vietor (TV film)
Malka (TV film)
Matka (TV film)
Môj vienok zelený (TV film)
1967 Roztrhla sa hudáčkovi struna (TV film)
1966 Živý bič (TV film)
1965 Kubo (TV film)
1964 Balada o Vojtovej Maríne (TV film)
Prekroč svoj tieň (TV film)
1963 Šťastného vám večera (TV film)

TV seriály

1969 Chválenkári (TV seriál)

Dokumentární

1983 Jozef Lenárt (TV film)
1979 Sochy Jána Kulicha (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)

TV pořady

1976 Čas dohviezdny - čas ľúbezný (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

1987 Neďaleko do neba
1978 Krutá ľúbosť
1976 Sváko Ragan (TV film)
1975 Pacho, hybský zbojník
1971 Nevesta hôľ
1970 Na svitaní (TV film)
Rysavá jalovica (TV film)
1968 Môj vienok zelený (TV film)
1964 Prekroč svoj tieň (TV film)
1963 Šťastného vám večera (TV film)

Dokumentární

1967 Rok na dedine (TV film)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(61)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace