Účinkují:
Aleš Zbořil (moderátor), Eva Brettschneiderová-Machourková (moderátor), Ladislav Zibura, Michal IsteníkVOD (1)
Vědomostní soutěž AZ-kvíz, která se připravuje v brněnském studiu České televize pod vedením režiséra Ladislava Cmírala, už svým názvem oznamuje, že vyžaduje od soutěžících co nejširší znalosti. Název koresponduje také s hrací tabulí, na níž jsou otázky skryty pod políčky označenými písmeny abecedy od A do Zet. Soutěž kombinuje tematicky pestré vědomostní otázky se strategickou hrou. Ta spočívá v obsazování polí na hrací tabuli a v jejich propojení do souvislého řetězce, jenž spojí tři strany trojúhelníku. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (338)
No moderátorskou stránku věci hlavně co se týče úvodu a závěru pořadu nehodlám vůbec komentovat,protože čeští producenti zjevně neviděli pořádné moderátorské eso a pokud ano tak jen z rychlíku.Typické staré křížovkářské otázky,které když je někdo v televizi neví tak se komediálně plácnu do hlavy a vychrlím ze sebe proud urážek,kterými povětšinou častuji soutěžící za jejich tupost - tím ovšem neříkám jak moc jsem chytrá a že bych to zvládla lépe, ale jen jsem velice škodolibá.Poslední kapkou na závěr je vždy bankomat, který by mohli přejmenovat ja bankromat,protože ten kdo se strefuje se chudák vždycky strefí někam na stovku nebo co, tudíž to dostane asi po zdanění na ruku a třeba ze tří tisíc mu zbyde tak jeden a půl a to má akorát tak na cestu z ČT zpět domů :-D .. ()
Jedna z posledních televizních soutěží, která se na obrazovkách udržela a stále jí můžeme sledovat. Myslím, že si i celkem drží svojí úroveň - až na těch pár exotů, co tam kolikrát přijde :D Ale stresovat se tam nad těma pitomejma políčkama, "těžce" si svýma vědomostma vybojovat postup k bankomatu, a pak si vyklikat 500,500,100, tak to bych si asi hodil mašli! ()
Tento pořead je jeden z mála který chci okomentovat - za prví 4 hvězdy jenom mezi soutěžními pořady to snad chápe každý... Jde mi o to, že tento pořad chápe svůj účel - nebá potřebu se měnit a modernizovat. Umožňuje lidem kteří mají obsáhlejší znalosti přivydělat si pár drobáků. Není to o náhodě a rychlost, ale o znalostech. Rád se na takovíto pořad pokoukám - oproti jiným soutěžním pořadům kde místo v chytrosi se mnohdy soutěží v trapnosti a blbosti. ()
Zásadní chybou tohoto pořadu mi přijdou velice obtížné otázky, které jsou po většinu objektivně velmi těžké, musí se dost přemýšlet, jenže v tomto pořadu je na přemýšlení málo času. Tento pořad mi moc nesednul, nechci ho moc kritizovat, ale pro mě je to dost podrůměrná záležitost. Proto hodnotím jen na 30% = ** ()
Aleš a Evička jsou fajn moderátoři, a tento pořad není sice příliš zábavný, ale je poměrně pohodový, přínosný, a také si vyzkoušíte od obrazovek, jak na tom jste s vědomostmi. Zapojení strategie je taky fajn, pořadu bych dal za doby, kdy jsem ho sledoval 4*, ale nemůžu kvůli některým odlišnostem v pravidlech před (o náhradní pole se losovalo??) a po (časové omezení jednoho kola) období největšího zenitu. ()
Photo © Česká televize / Radomír Řezáč
- Aleš Zbořil občas používá narážky na pořad Kde domov můj (od r. 2016) a na moderátora Aleše Hámu. (TomasSlach)
- Jedná se o nejdéle vysílaný soutěžní pořad v ČR. (TomasSlach)
- Ačkoliv na pořad AZ-Kvíz vznikla satirická rapová skladba PSH feat. James Cole: Vím já? (2010), jeden z jejích autorů James Cole se soutěže v roce 2018 zúčastnil a dostal se až do finále, kde ale prohrál s Petrem Markem. (Nick321)