Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

Lima 

všechny recenze uživatele

Trošku nadhodnocuju, ale nezastírám, že patřím mezi obdivovatele Kaplického práce a příznivce jeho originální, odvážné a progresivní „chobotnice“. A proto tento dokument konvenuje mým pocitům a velmi lituji, že nakonec k samotné stavbě nedošlo, už jen kvůli tomu vidět Václava Klause přivázaného řetězy ke stavbě (jak sliboval) - věřím, že by se pro ´zemského škůdce´ Klause nějaké pěkné místečko našlo a mohl by k sobě přivzat Béma s Jaklem, zabily by se aspoň tři otravné mouchy jednou ranou. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kazda, trochu vyraznejsi a originalnejsi stavba je nazorove rozporuplna. Nejsem zadna vyjimka, kdyz reknu, ze mne prijde knihovna architektonicky zajimava. Nejsem si ale jisty, zda by mela na Letne stat. Praha by sice potrebovala v poslednich dvou dekadach vystavbu i jinou nez jen prosklenych administrativnich a obchodnich center, nove budovy by ale mely byt reprezentativni hlavne svou stavbou a ne lukrativni polohou. Dokument tezi z proflaknuteho tematu a neni nicim zajimavy ci objevny. Snad jen v tom, jak Havel kope za kamarada a vyjadruje se k necemu, cemu nerozumi (nebyl tedy jediny). ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Mám chuť křičet na Knižáka, Klause, Béma a celou ODS. Mám chuť se jít bít za knihovnu. Mám chuť jít vysvětlit všem, kteří chtějí pomoct v ČR něco zlepšit, udělat něco nového, zajímavého, posunout republiku dopředu, že je to jen strašná ztráta energie. Mám chuť jít zvracet nad českou společností, vládou, politikou, její neorganizovaností, neschopností a absurditou. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Oko nad Prahou jako dokument selhává v mnoha ohledech a tím nejpalčívějším problémem je jeho jednostrannost a manipulace (kdyby to alespoň byl s vtipným nadhledem jako u dokumentů Michaela Moorea). Z celého dokumentu jsem měl pocit jako by z Kaplickýho dělala Špátová mučedníka a odpůrci té hrozné stavby by byli jidáši národa. Když už se Špátová chce vrhnout do takového dokumentu, ať si nejdříve prostuduje všechny materiály a ne jen polovinu. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokument je možná po technické stránce trošku nezvládnutý, ale rozhodně má velkou vypovídací hodnotu. Především o těch podivných bezpáteřních entitách homo politicus, kteří jsou schopni v jednu chvíli volat hot a vzápětí zas čehý. A mezi nimi architekt se svým projektem, který musí poslouchat jednu lež za druhou, jak se najednou vymlouvají co a proč nejde poté, co kleptomanský prezident (jak ví celý svět) pronese svůj odsuzující názor. Jistě, právo na něj má a neberu mu ho, jenže okamžitě potom obrátit o 180 stupňů a začít se ohánět neregulérností soutěže a dalšími kecy, samé lži, to je opravdu ubohost. Je mi jasné, že projekt Národní knihovny je poněkud kontroverzní, ale to, co tady předvedli naši volení zástupci, to je něco nevídaného. Jsem rád, že je to zachycenou a bude se moct i v budoucnu ukázat, jaká bezcharakterní skupina lidí nám tu vládla. ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama