Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zábavný modernější western, ve kterém Vám místo koňů jezdí spíš už auťáky. Hlavně tedy proto, že se odehrává čerstvě po druhé světové válce. Je ale úplně jedno, kdy se příběh odehrává, když má vhodné kulisy a námět, který vás na 80 minut připoutá do křesla. Spencer Tracy se svojí rolí byl výbornej a čekal jsem, co se s každou další minutou bude dít. Závěr je pak ryzí chlapská záležitost, očekávaná, ale trefná. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Medzi westernom a revizionistickým westernom, či neo-westernom versus iným typicky podobným žánrom je niekedy pritenká hranica. Zvlášť, ak sa jedná o tie so skorším rokom vzniku, kedy ani samotní tvorcovia uvedomele netušili, že točia napr. neo-western, ale pre nich skôr detektívku či triler. Legendárny rejža John Sturges s týmto počinom prišiel v roku 1955, čím ho môžeme pokojne považovať za jeden z prvých exemplárov neo-westernu (o Lusty Men z '52 viem). A čo je na všetkom najzaujímavejšie – tie subžánrové prvky je tu možné vidieť jasnejšie a zreteľnejšie ako v niektorých dielach z 90. rokov, ktoré celkom nevedia, či nechcú byť radšej len krimi-trilerom. --- Dej filmu sa odohráva o 10 rokov skôr, krátko po skončení vojny. Sebavedomý jednoruký John J. Macreedy (stvárnený fantastickým Spencerom Tracym) vystúpi z vlaku v malom prispatom mestečku uprostred púšte a hôr v pozadí, fešne vyobliekaný, kde v tom jeho nablýskanom čiernom obleku s klobúkom vyzerá medzi tými umazanými ušpinenými zapadlíkmi v kovbojkách úplne ako päsť na oko. Či tŕň v zadku? Postupne odkrýva, že špina je nielen v obyvateľoch na povrchu, ale aj v ich vnútrach a osadenstvo skazenosťou prekypruje až po okraj, zároveň skrývajúc nepekné tajomstvo. Do značnej miery uspokojivá snímka, ktorú je možné odporučiť nielen nadšencom žánru. A niektoré z existenčných presahov diel Taylora Sheridana tu boli nádherne opísané: "Outsiders coming in looking for something. Somebody's always looking for something in this part of the West. To the historian, it's the Old West. To the book writer, it's the Wild West. To the businessman, it's the Undeveloped West. They say we're all poor and backward, and I guess we are." ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá premisa,mistrně rozehraná na délku kratšího celovečeráku,kterému režisér Sturges situováním do několika lokací bez možnosti se z nich vymanit vtisknul precizně gradující tísnivou atmosféru.Děj se odkrývá postupně,zpočátku divák netuší,co se vlastně děje a komu fandit,ale pod stále více se vyhrocující situací se profilují charaktery jednotlivých postav,v čemž silně pomáhají charismatičtí herci včele se Spencerem Tracym.Western se tu kombinuje s filmem noir,což film dělá velmi zajímavým a právě díky tomu,jak elegantně mísí žánry,má co nabídnout i dnešnímu divákovi. 80 % ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přestože je tomuhle westernu již přes šedesát let, je ho dlužno řadit k těm moderním, které klasické westernové schéma dodržují sice jen rámcově (koně a indiáni možná ani nejsou nutnou podmínkou), ale poskytují jasně vymezenou přídavnou hodnotu. Zde je jí napínavé pátrání o osudu otce amerického vojáka japonského původu, který zemřel v Itálii za 2. světové války. Zdánlivě neproniknutelná hradba "soudržná společným zlem" se začíná postupně drolit. Veterán Macreedy (výborný Spencer Tracy) z ní uvolňuje kámen po kameni (ne všichni jsou stejně vinni a ne všichni jsou stejně zatvrzelí), dokud nejsou síly natolik vyrovnány, aby nakonec mohl dotáhnout svou věc do konce sám. Jeho protihráč Smith (Robert Ryan) na vojně nebyl, a tak jeho šance (byť vyzbrojen) nejsou valné. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Do zapadnutého mestečka, kde nič nie je, prichádza muž a začína pátrať. Nikto, ani divák, nevie, po čom, ale spôsobí to dostatočný rozruch, ktorý nikoho neteší. Bavilo ma to, ako tušíme nejakú špinavosť, ale dozvedáme sa ju tak neskoro, ako samotný pátrač. Musí sa to ale vyriešiť do najbližšieho zastavenia expresu, čo mi pripomenulo iný western s vlakom. –––– Jste mrštnej na to, že jste kripl, velkej chlap. –––– Zato vy dopadnete špatně, když se tu budete poflakovat. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (10)

  • V roku 2018 bol film americkým Národným kongresom zvolený na prezerváciu pre jeho kultúrnu, historický alebo estetickú dôležitosť. (Real Tom Hardy)
  • Město Black Rock, kde se děj filmu odehrává, je pojmenováno po reálném městě Black Rock v Arizoně. (Joudec)
  • Jedná sa o najviac premietaný film v Bielom dome. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama