Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trojice nepříliš vzrušivých příběhů, natočená debutujícími režiséry, se odehrává v kladenských dolech. Postavy procházejí všemi příběhy, aby ukázaly provázanost veškerého dění, v každé povídce vystupuje do popředí jiná postava i se svými soukromými starostmi, zatímco ostatní ustupují do pozadí. Oněmi titulovými šmanty se rozumějí kalová odpadiště důní vody. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (3)

  • Před natáčením scény, při které trhá MUDr. Dundr (Jiří Schmitzer) pacientovi stoličku, byla se štábem i oběma herci přítomna také místní kladenská zubařka. Znala se osobně např. s kameramanem filmu Josefem Pávkem a také s Helenou Růžičkovou, představitelkou zubní sestry. Její přítomnost zde fungovala jako „odborný poradce“ – radila štábu a Jiřímu Schmitzerovi postup a pohyby, kterými má napodobovat trhání zubu, aby byl proces co nejrealističtější. Pronesla: „Pane Schmitzer, trhejte ten zub vpravo dole, to na kameře nebude stejně vůbec vidět...“ (Valenta28)
  • Kdysi se na Kladensku chodilo na tzv. „šmanty“. Jednalo se o uhelný prach a kal vzniklý z praní uhlí. Topili s ním v kamnech nejchudší z nejchudších. Pravděpodobně slovo vzniklo počeštěním německého „schmant“, což je „smetana“, ale v přeneseném slova smyslu to znamená „vše co je usazené“. (sator)
  • První povídka se odehrává v dole Mayrau ve Vinařicích, druhá v dole Schöller v Libušíně. Zatímco důl Mayrau dodnes slouží jako hornickáý skanzen, důl Schöller byl až na starší těžní věž a několik budov asanován. (rakovnik)

Reklama

Reklama