Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý nablblý sci-fi, kde je tolik nechtěný komedie až to muselo bejt naschvál. Takže výsměch, ale současně obdivuju, jak hezky si s tím někdo vyhrál, celkově je ta "zakázaná planeta" radost pohledět. Prcací dcerka ("Tak proč mě nepolíbíte tak jak to dělá každý?"), teatrální starý profesor, chrabrý Nielsen, krásně starosvětský futurobot... pár si ještě musím dohnat, každopádně v 1950s subžánru jsem asi nic lepšího neviděl. Vděčná věc. ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Zakázaná planeta je velmi zajímavý snímek, který se na první pohled může zdát dnes už jako klasická sci-fi z doby, kdy takové filmy Hollywoodu přímo vzkvétaly, ale opak je pravdou. Nesmrtelnost tomuto dílu zaručuje jistá filosofická rovina, kterou propujčuje shakespearovský námět, potom úctyhodné speciální efekty, které dosahují vynikající kvality a to ještě dokonce 12(!) let před premiérou Odysey a Leslie Nielsen ve vážné roli kapitána Adamse. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Scifi z čias dávno minulých, z čias kedy ešte L. Nielsen nemal šedivé vlasy... Žiaľ nenadchlo ma to tak ako som čakal. Jediné, čo ma milo prekvapilo bola pekná vizualizácia a na tú dobu slušné trikové efekty. Obsah bol však dosť strohý, nezáživný a s koncovou banálnejšou pointou. Ošumelý príbeh, ktorý môžme nájsť snáď v každej tretej knihe so scifi námetom. Slabší priemer. 55/100 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je hovorová angličtina běžná v celém vesmíru a pohybovat se násobky rychlosti světla je považováno za prkotinu, tak i přes nutnost zapínat bezpečnostní pásy u vozidel, jsme pořád v době, když se myslelo, že technika zvládne všechno. A podobně i lidé jsou stále považováni za korunu tvorstva, i když jejich arogance a pýcha je znovu a stále přivádí k pádu. Podstatu filmu vystihla ve svém agresivně feministickém komentáři Morien, když uvádí citát z Shakespearovy Bouře: „Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny, a život je jen ostrůvek, co ze všech stran je obklopený spánkem.“ Ty sny jsou nehmotné a neviditelné, a jmenují se "Id" (latinsky), "Es" (německy), "Ono" (česky). Toto Ono je součástí naší psychické struktury (vedle "Já" a "Nadjá") a obsahuje nevědomé a pudové složky přináležející principu slasti. Jejich součástí je rovněž pud náslilí, agrese (ať již vrozený nebo získaný třeba v důsledku frustrace). Já má tedy těžkou pozici, protože musí koordinovat nejen požadavky z Onoho a Nadjá, ale i z vnějšího světa. A ještě těžší, když se zhmotní do monstra, které ničí a vraždí, a o němž se neví, že je to Id doktora Morbiuse (už to morbidní jméno!). Těmi nejprostšími slovy se dá říct, že monstrum je zbytnělé libido sexuálně abstinujícího doktůrka. Zkrátka jak říká Petr Skoumal: "Freude, Freude, Freude / vždycky na tě dojde". Pozn.: "Zakázaná planeta (Forbidden Planet)" je zvláštní pojmenování. Nikdo o nějakém zákazu neví, ani o něm nemluví. Je tedy zřejmé, že je zakázaná a priori. Tak jako psychika někoho druhého? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V dnešní době se řekne, že je to jen něco "Star Trek", jen je potřeba si uvědomit, že tenhle film tu byl ještě před "Star Trekem". Na svou dobu jsou tady neskutečně nádherné efekty a filmu samozřejmě pomáhá i to, že je barevný. Leslie Nielsen byl jako mladý poměrně fešák a jako velitel týmu je parádní. Skvělé sci-fi z doby, kdy by si člověk myslel, že něco tak vizuálně úchvatného ani není možné natočit. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)
  • Zakázaná planeta bývá označována jako první sci-fi film, který disponoval opravdu velkým rozpočtem. Filmy tohoto žánru nebyly do té doby brány příliš vážně ze strany velkých filmových studií, ale úspěch Zakázané planety ukázal, že velkoryse financovaný sci-fi film může být úspěšný. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama