Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Divokém západě může zlomek vteřiny znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. S takovou rychlostí dokáží tasit zbraně legendární pistolníci Wyatt Earp, Billy Kid nebo Divoký Bill Hickok. Nejrychlejším z nich je však vysoký štíhlý Texasan, bývalý bankovní lupič jménem Jimmy Ringo. Pověst neporazitelného střelce, který má na kontě už dvanáct zabitých protivníků, ho předchází všude, kam přijde. To je však právě potíž, protože Jimmy se neustále potýká s horkokrevnými mladíky, jejichž cílem je legendárního střelce porazit. Jednoho dne přijede Jimmy do města Cayenne, kde žije jeho milovaná dívka Peggy i s jejich osmiletým synkem. Ve městě se zpráva o jeho příchodu okamžitě rozkřikne. Nikdo neví, že Jimmy chce zanechat života psance a rád by se usadil. Čeká ho tu další mladík s rychlými kolty, a navíc se do města blíží trojice kovbojů, kteří se Jimmymu chtějí pomstít za smrt svého bratra... (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střízlivý až rozčarovaný western o tom, jak byla reputace pistolníka na divokém západě důležitá. Tolik, že ho táhla ke dnu. Film je spíše komorní, odehrává se hlavně uvnitř, napětí je v dialozích, přestřelek je pomálu – ale to je zjevným záměrem. Konec je čitelný už v úvodu, v charakteru hlavní postavy, v jeho představiteli. Pohled na hrdiny divokého západu zcela bez iluzí. S obecnou platností, protože nálepka „pistolníka“ může jeho nositele svazovat, stejně jako jakákoliv jiná – i v současnosti. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"He don´t look so tough to me" -- Filmové perly přicházejí když je nejmíň čekáte. Western bez jediného slabého nebo zbytečného místa, natempovaný (po čtvrthodině jsem si říkal, že není možný aby vydržel jet tímhle stylem celý film), dramaticky sevřený a skvostně zahraný. Autorem námětu je André De Toth, Scorseseho oblíbený béčkový režisér noirů a chlapáckých filmů. Gregory Peck mi do role tvrdých chlapů obecně moc nesedí (srovnej Pistolníka a Wylerovu Velkou zemi), ale tady jsem mu to sežral i s navijákem, koncentrovaná mlčenlivá role. Śkoda, že Pistolník není více doceněný, pro mě jeden z nejlepších westernů vůbec. 100%. P.S. Den po Pistolníkovi jsem četl článek o tom, jak nadcházející Inglourious Basterds opět zpopularizují knírek a že knírek "is badass." Pistolník je toho zářným důkazem. ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

Western, který se obejde téměř bez přestřelek (vystřelí se tu vlastně jen dvakrát), a který je v podstatě takovou sebereflexí žánru. Standartně poměrně neproblematický statut pistolníka je tu rozebírán ve stylu slavné věty Yula Brynnera ze Sedmi statečných:"...ženu nemáš, děti nemáš, přátele nemáš...". Ringo sice ženu má, ale ta ho nechce vidět. Má i dítě, ale neviděl ho osm let a ono neví o jeho existenci. A šerif je sice jeho přítel, ale vlastně se snaží ho co nejdříve dostat z města. A psancem tak je ne proto, že by musel prchat před zákonem, ale proto, že kamkoli přijde jeho pověst ho předešla, a tak ho tam nikdo vlastně nechce a sebevědomí mladíci by si rádi vyzkoušeli jestli je opravdu tak ostrý hoch jak se říká."Vypadá vlastně pořád stejně, jen trochu starší a unavenější." ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na zajímavý více než 60 let starý western s mým oblíbencem Gregory Peckem jsem čekala až přes půlnoc, kdy běžel v televizi. Říkala jsem si, že si ho budu muset nahrát, protože u něho zcela jistě usnu. Nestalo se, vydržela jsem až do konce, což svědčí o jeho kvalitě. Výprava a černobílé provedení odpovídalo tehdejším možnostem a jednoduchý a trošku naivní příběh představoval spíše komorní drama než akční podívanou, ale i tak měl svou dávku napětí. Jenom ten dabing mu nesvědčil. ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

Western. To je žánr, který Američanům sedí. Když je příběh plný rozumných a logických dialogů jeho hodnota stoupá. Pointa příběhu je jednoduchá. Pověstný pistolník jezdí od města k městu a ve své podstatě je téměř zběhem. Všude na něj čeká smrt. V každém městě se najde nevyzrálý mladík, který se chce proslavit a zastřelit legendu. Jimmy Ringo má na svých pažbách už více než dvanáct zářezů. Přibudou další? A nebo již k tomu nebude příležitost? ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Gregory Peck o tomto filme povedal: "Je to jeden z mojich najobľúbenejších filmov, čo som kedy natočil." (westerns)
  • Na scénáři k filmu rovněž spolupracoval budoucí slavný režisér béčkových filmů Roger Corman. I přesto, že odvedl velký kus práce, takřka celý honorář obdržel editor. Corman se následně rozhodl tuto „nádeničinu u Foxu“ ukončit. (Komiks)

Reklama

Reklama