Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Od počátku přiznanej aktivistickej dokument, kterej však nepůsobí pouze tím, jak moc šokující informace objevuje, ale také tím, jak je to zatraceně dobře natočené. Přebírá to prvky z hraného filmu a televize (např. skrytá kamera, reality show) a přitom to perfektně graduje - čímž se snímek dělí do třech částí. Divácky je to jeden z nejvděčnějších dokumentů poslední doby a přirovnání, že The Cove je agentem Bournem dokumentů opravdu sedí - adrenalin to vypumpuje spolehlivě. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Japonci jsou divný národ. Stejně jako je nechápali Američané při postupném osvobozování Pacifiku, nechápeme jejich myšlení a mentalitu ani dnes. Já je měl doposud za celkem civilizovanou zemi, spojence USA hlídající Kim Čuň Una, zemi plnou technologií a technických vymožeností o nichž se nám tady v srdci Evropy ani nesní. Už před časem mne nakrkla zpráva, že populace kytovců jsou po létech zákazu, který Japonsko respektovalo-nerespektovalo, zase hojné a lze je tedy opět barbarsky průmyslově lovit způsoby, které jsou pro tato krásná zvířata stále stejně trýznivé jako když je lovil kapitán Achab. Rozdíl je jen v tom, že velrybářům už dnes nebezpečí nehrozí a vraždit dokáží opravdu masově. V devadesátých letech ač jsem nesouhlasil s jejich protesty proti našemu Temelínu a atomové energii jsem se zůčastnil podpisové akce Green Peace týkající se zákazu komerčního lovu velryb. Nasbíral jsem 140 podpisů s vědomím, že to asi nepomůže, ale nedělat nic je ještě horší. Jenže ono se povedlo a zákaz začal platit. To už radost byla mnohem větší. A tak jsem se tuhle zase s někým bavil o tom jací jsou Japíci primitivové, když loví velryby a dotyčný mi řekl - hmmm a už jsi viděl The Cove? Jsem zvědavý co řekneš pak... No tak jsem to viděl. Šílené. Opravdu šílené. Chvilku jsem litoval, že B-29 ,,Enola Gay'' to nehodila na Taiji. A nejhorší jsou závěrečné titulky. Člověk je zvyklý u dokumentů tepajících do nějakého nešvaru v závěru číst, že došlo k nápravě, že ten a ten byl potrestán... Ne tak tady. tady čteme, že se to děje dál. Rok za rokem. Film byl točen vr oce 2010. Japonce fakt nechápu. Jinak dokument byl natočen na jedničku, myslím tím formu, získávání informací atd... V dnešní době dronů by asi už nebyl problém pořídit mnohem hrůznější záběry. Člověk se jen může stydět za to jak se chová a nechci ani domýšlet co ti inteligentní tvorové když jsou brutálně ubíjeni i jejich mláďata o nás myslí... * * * * * ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdo má v rukou zodpovědnost, ti zlí a bezcitní Japonci nebo rodinka co si koupí lístek do aquaparku? Rybářské velkokoncerny nebo ten, kdo si právě otevřel plechovku s tuňákem? Nejhorší na tomhle skvělém dokumentu nejsou emoce které vzbuzuje, skutečnost kterou odkrývá, ale pokrytectví které po něm následuje. I tady si po přečtení některých komentářů připadám jak mezi vegetariány, co přece jedí jenom ty ryby. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle počin je vážně síla, dramatičtější dokument asi neexistuje. Odpůrci namítají - v Japonsku delfíni, u nás krávy či prasata - ale opravdu je možné to takhle porovnávat? Z našeho pohledu těžko říct, nicméně před tím, co tvůrci v tomto dokumentu podstoupili, je třeba smeknout. V neposlední řadě má dokument také ohromnou výpovědní hodnotu. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někteří otrlejší (možná spíše bezcitnější) z vás, by si možná po shlédnutí mohli říct: "Jiný kraj, jiný mrav". Mně se v hlavě honí jiné myšlenky. Ptám se, proč člověk musí zabíjet a žrát úplně všechno, co na Zemi žije? Ano také jím maso a tím, že to přiznám, nahrávám do karet těm, co řeknou, že zabíjet krávy, prasata, kuřata je také neetické. To co se však děje tady, je ekvivalentem lidské genocidy... Navíc na druhu, u kterého je prokázáno, že patří mezi nejinteligentnější živočichy ne Zemi. Je na tom Japonsko opravdu tak špatně, že nemůže obstarat dostatek masa získaného humánnějším způsobem? Je mi z toho na blití. Opravdu mě nakonec potěšila zpráva, že někteří z těch, kteří tento způsob rybolovu obhajují, jsou kontaminováni rtutí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama