Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Oproti všem očekáváním u mě film své ambice nenaplnil. Důvodů je víc, ale za hlavní problém považuju velmi slabý scénář, nešikovně poslepovaný a s mnoha nepochopitelnými pasážemi (Colorado vystřelí na skále, čímž sice přiláká pozornost Apačů, ale ti ho z neznámých důvodů nepronásledují; při útěku před vojáky má skupina jen minimální náskok "na dohled", ale v klidu se na kopci zastaví a pozoruje je atd.).___Obvykle přijímám zadní projekci jako něco dobového, co k filmu patří a je to specifikum doby, rozhodně mi nevadí. V Mackennově zlatu jsou ale projekce vyloženě pouťové, kdy všichni sedí na kdovíčem a jsou vidět jen nad pas, hýbají se přitom ze strany na stranu. Ve scéně na voru pustili záběry z popředí (pohyb lidí a koní) zrychleně, což taky nevypadá dobře proti normálně plynoucí řece. Trikově je to prostě dost nepovedené, a to samozřejmě respektuju dobu vzniku filmu, střih značně nepřesvědčivý. No prostě tady šlápli pánové od techniky vedle.___ K hercům: Gregory Peck na jedničku, Omar Sharif až na tu příšernou angličtinu (Proč tak mluvil? Kdo mu to poradil?) taky. Camilla Sparv, i když celou dobu v záběru, měla spíš jen štěky, Julii Newmar to v roli indiánky moc seklo, ale tu paruku by si bývala zasloužila lepší.___Viděl jsem už lepší a logičtější westerny. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, jaký jsem viděl. Celý se to odehrává v překrásný skalnatý krajině, herci jsou skvělí, Gregory Peck je sympaťák a stejně tak mi byl sympatickej i Sharifův bandita Colorado, na dvě hlavní představitelky ženských rolí je radost pohledět (Camilla Sparv a Julie Newmar). Škoda, že Telly Savalas nedostal víc prostoru. Dvě nejslinější scény byly rozhodně úvodní přestřelka s tím množstvím ozvěn a závěrečný úprk z kaňonu. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Expozícia prinesie tradične populárnu westernovú látku CESTA ZA ZLATOM a jej počiatočné rozdanie kárt v spojení rôznych vrstiev pátračov je velice pútavé. Mužská stredná generačná vetva to celé ťahá v sprievode pár pekných mladých žien a dáva otázky : pôjde sa širokospektrálnou púťou akú sme mali možnosť vidieť v SIERRA MADRE? Alebo nevyužitý potenciál premení iba na nesúrodejšiu a pre western tak typickú lacnejšiu gýčovosť? Po pár desiatkach minút už ale divák cíti kolísavosť dejovej formy v ľudskej rovine (pretože zábery na kaňony sú úchvatne hypnotizujúce a nemajú chybu). Herci to držia slušne nad vodou a záver prináša až katastrofické zosuvy typu Indiany Jones, čo by som síce vôbec neočakával, ale zároveň ma to nechalo trochu odmeraným. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních klasických westernů. Možná, že už ve své době byl trochu zastaralý, na konci šedesátých let už se přece jen točilo jinak. Hodnocení trochu nadsazuju, ten film není zcela dokonalý, ale je to zkrátka pravý western se vším všudy. A když jsem ho kdysi před dlouhými lety viděl poprvé, koukal jsem s pusou otevřenou. Rád se k němu vracím. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)
  • Pohádkově vyhlížející údolí s vodopádem, ve kterém naleznou hrdinové úlevu po jízdě pouští, není dílem přírody, ale lidských rukou. Voda musela být na místo dopravována mnoha cisternami. (Hans.)
  • Legenda, na jejímž základě je postaven příběh filmu, vychází ze skutečného příběhu. Po ztraceném apačském zlatě se v 19. století skutečně pátralo a postava Adamse (Edward G. Robinson) opravdu existoval. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama