Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Han22 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato je takový ten klasický film, co jsem ho xkrát viděl v programu v televizi, ale nikdy jsem se k němu nedostal, až nyní. A je to paráda už od úvodní stylové písničky. Děj se v podstatě nehne z krásné přírody či prérie, kamera kouzlí na šedesátky nečekané záběry, včetně dost psychedelických, jsou tu krásné holky, ve vedlejších rolích Meredith, Robinson či Wallach a výborný ústřední trojlístek Peck, Sharif a Savalas. Příběh je taková americká dobrodružná variace na Poklad na stříbrném jezeře. Někde v prérii má být apačské údolí plné zlata a šerif McKenna (stárnoucí Peck) má tu smůlu, že má v hlavě mapu a stává se zajatcem banditů vedených charismatickým a pragmatickým Coloradem (výborný Sharif). A začíná putování plné zajímavých zvratů a chamtivosti. Vidina zlata zaslepí ctihodné měšťany co se neváhají spojit s bandity, zlatou horečkou trpí i indiáni a jak myslíte, že bude reagovat cynický velitel vojáků (tradiční Savalas)? Vybíjená postav je parádní, není to ani na chvíli nuda a fantastický finální souboj se zcela nečekaným (luxusním) katastrofický dovětkem rozhodl, že si trošku nadhodnotím na 5*. PS SPOILER: A hrdinové poruší pravidlo podobných filmů a s prázdnou neodejdou, což mi udělalo taky radost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny western zo 60. rokov. Je sice pravda, ze vtedy sa tocilo 100 westernov za rok, nastala akasi westernova inflacia a trochu pomalsi je rozjazd Mekenovho Zlata. Ale hraju tu slusni herci ako Omar Sharif a Gregory Peck. Nudnejsie tempo a slabsie dialogy v strede filmu vynahradzuje masakrozny zaver : 85 % ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

indiano 

všechny recenze uživatele

Westernopý klenot 60 - tych rokov uvádzaný na panoramatickom 70 mm formáte bol hitom v našich kinách. Pamätám sa, ako dav fanúšikov vytlačil okienko pri pokladni a musela zasiahnuť Verejná bezpečnosť.. Film má svoje čaro aj dnes, aj keď scény zo zadnou expozíciou pôsobia archaicky a naivne,no práve to je na týchto filmoch 60 - tych rokov nostalgicky krásne...No a hviezdne obsadenie nemá komentár... ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo na pohodový western, který se však časem překlopil do žánru ´Indiana Jones´ a trošku to na kvalitě ubralo...škoda.... A závěrečné efekty s pukajícími skálami? To už i Karel Zeman měl lepší efekty. tohle působilo hodně lacině... Oceňuji výkon O. Sharifa, který byl zábavný a vtipný. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Některé scény byly z finančních důvodů točeny na 35mm materiál a pak opticky zvětšeny. Výsledky však nebyly příliš kvalitní, měli špatnou barvu a mimořádně zrnitý obraz. (Hans.)

Reklama

Reklama