Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (618)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu nízké hodnocení těch, kteří předlohu nečetli, popřípadě konstruktivní kritiku těch, kteří ano. Děj je hodně zkratkovitej a působí trochu tuctovějc, než asi původně měl, z celkový mytologie je načrtnutá opravdu jen kostra, takže nějakej ten hlubší podkres, kterej maj knížky, si neznalej neužije. Ale... atmosféru to má skvělou, casting taky vynikající (Elba je Pistolník jak řemeno, ať je černej nebo ne), nemálo povedenou hudbu a tunu odkazů jak na knížky že série, tak obecně z Kingovo vesmíru. Proto si myslím, že jako průřez knížek, alternativní "průchod" série (to, že to někdo bere jako přímou adaptaci beru jako nevědomost toho, jak se k filmu vyjádřili tvůrci i sám King anebo prostě jako tupou ignoranci a haterskou pózu) a uvedení do onoho světa, který se hnul, to slouží jako naprosto skvělá věc a lépe by v rámci filmových možností šla udělat jen stěží (samozřejmě pár detailů by tam vychytat šlo, film rozhodně dokonalej neni). A jako poslední... To, že někdo četl "první knihu" ze série a vyjadřuje se k tomu, jak by měla vypadat celá série, kterou rozhodně první kniha nedefinuje, protože každý díl je žánrově dost jinde, beru jako obrovskou aroganci. Tudíž nesmyslný hejty typu, že první půl hodinu se řeší trable Jakea v našem světě (zhruba 1/4 dílu Pustiny), jsou tam sci-fi prvky (wtf?!) a Roland je černej (alternativní průchod - pokud víte, co to slovní spojení znamená, docvakne to...) jsou trochu víc mimo. Chjo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Fantasy biják zo skupiny Equilibrium či Dark City, ktoré síce zaváňajú béčkovosťou, ale sú dobre obsadené, majú funkčný fantasy rozmer a atmosféru, a hlavne pracujú so sakra zaujímavou myšlienkou. Matthewovi aj Idrisovi ich postavy sedia, klučina tiež dobrý. Za mňa OK. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

54. film, který byl natočen podle knižní předlohy od Stephena Kinga. Z kvalitních filmů si pamatuji víc jen na jeden, kterej ale podle všeho s knižní předlohou má pramálo společného a sám King ho odsoudil (ano myslím Shining). Látku si holt nevybírají schopnější tvůrci (snad to změní nacházející TO, ale bojím se - haha) a pak je výsledek v podobě velkolepé Temné věže na úrovni průměrného Po zániku země. Přitom i z prvních náznaků tam potenciál byl. První koncept art vypadal naprosto fantasticky, obsazení Elby a McConaugheyho (co může být víc) parádní volba a angažmá hollywoodsky neokoukaného Nikolaje Arcela taky poslední dobou beru jako výhodu. Jenže to by nebyli soňáci, aby do toho nenapumpovali feeling třeba Husí kůže a podobných veleprůměrných záležitostí a nesnažili se to tam vpálit na neutrál. Rozvíjení příběhu nezajímavé, prokreslení světa taktéž a originalita zpracování fantasy námětu nulová. Malinko to zachraňuje neotupující charisma právě gunslingera Elby, který je s přibývající stopáží sympatičtější a sympatičtější a celkově poslední akt, u kterého jsem k mému překvapení začal poměrně dobře bavit a zajímalo mě, kam jednotlivé přestřelky a objevování NY cizincem (syndrom Seznamte se s Davem mam hrozně rád) vygraduje. Tedy až na finální souboj s Mužem v černém, který mi přišel vyloženě nezajímavý. Vůbec jako by Matthew jel jen na půl plynu a vůbec ho nezajímalo, co hraje (ovšem alespoň vypadá ve formě a nemá žádná kila navíc nebo naopak jak měl poslední dobou ve zvyku). Uzavřel bych to tak, že lidi nepřekvapivě a asi i oprávněně do kina nepřišli, takže s mnohadílnou sérií je konec (vážně se chystal i seriál?), na druhou stranu je konec poměrně uspokojivý a nepříliš cliffhangerový, takže brečet kvůli tomu nebudu. PS : Absolutně nemůžu pochopit, že někdo, kdo byl před pár lety na nejvyšším vrcholu kariéry jako Matthew McConaughey se může takhle seknout a upsat se sice zajímavému projektu, ale špatně od preprodukce zpracovaného. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecké osadenstvo je celkom schopné zaujať, ale problém nezáživnosti je v deji. Matthew McConaughey je prirodzene charizmatický a jeho pokoj a sebavedomý úškľabok podporujú dojem neporaziteľného zla. Za touto postavou sa asi skrýva viac, ale jeho príbeh viac rozvedený nie je, o jeho motívoch sa nič nedozvieme. Temná veža totiž viac než film pripomína pilot seriálu. Pilot, po ktorom by som asi moc nemal chuť pozerať na ďalšie diely. Je tu vytvorených strašne veľa vecí, ktoré by sa v ďalších epizódach alebo sezónach mohli riešiť. Temná veža je strašne banálny príbeh, ktorý aj napriek svojim iba 95 minútam dokáže prekvapivo často totálne nudiť. Predovšetkým prostredná tretina s putovaním po púšti je vyložene zničujúca a plná prázdnych dialógov, nudných záberov a nezaujímavého bľabotania. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kingofilové brojí proti filmu, nesnáší každou jeho pasáž, i kdyby byla sebelépe natočená a chlapíka Arcela posílají zpět do jeho Legozemě, aby z populární stavebnice už nikdy nestavěl žádné Temné věže. A jak se to má s filmem u normálního diváka, který chce vypnout? Věc se má tak, že vecpat oblíbenou Rathovu sedmičku, čili sedm Kingových knih do devadesáti minut jednoho celovečeráku, je zhola nemožné. Podnikly se ústupky, mnohé obsáhlé se podstatně zredukovalo, neřkuli vypustilo, až z toho vyšel film prostý ambicí, který ovšem uspokojí příznivce fantasy světů, akčních hrátek a klasického souboje dobra se zlem. V podstatě se přetahujeme o jednu přisprostlou věž, která kdyby padla do nepovolaných rukou, napáchala by strašlivě ukrutné události. Muži v černém má tomu zabránit poslední z (černých) Gunslingerů, pistolník Roland. Na jeho cestě za pomstou je mu nápomocen chlapec pln temných vizí, nočních můr a malovánek, který za ním přeleze ze světa lidí prostřednictvím portálu. Únosy dětí, četná úmrtí, i bližních, na přístupný rating slušná dávka negativismu, přiměřeně akce, solidní akční finále. Nebavil mě jen málo charismatický chlapeček, málo známý Tom Taylor, a způsob, Spoiler Alert// jakým se přišlo, že bude zlikvidován, do té doby nezdolatelný, mág//. Matthew McConaughey je elegantní padouch, Idris Elba trochu v jeho stínu, měl ale vše potřebné, co mají mít kladní hrdinové. Dán Nikolaj Arcel trochu více na odiv dává svoji technicky vytříbenou režii, patrně si vědom, že jedině tak zabrání blábolení scenáristy Akivy Goldsmana a jeho týmu, u něhož je znám sklon k mišmaši, kterým zahltí film, až nejednomu dramaturgovi šedne vlas. Výsledkem je příjemný mix, který má prvky westernu, umí pracovat s akčními pasážemi a disponuje solidními obrátky, takže výpadky z tempa nejsou časté. Seriál, který vzniká dodatečně k filmu, možná objasní vše podrobněji, půjde o prequel. Film postihly neuspokojivé tržby. 8/10 ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Ve filmu se objevují odkazy na další Kingovy knihy. Například když Jake (Tom Taylor) unikne pronásledovatelům, tak se zadívá na ženu venčící velkého bernardýna, což je odkaz na knihu „Cujo“ anebo když na jiné planetě Jake s pistolníkem (Idris Elba) procházejí kolem starého lunaparku jménem Pennywise, což je jméno klauna z knihy „To“. (Scaryman)
  • Rozsiahly román "Temná veža" (ktorému boli inšpiráciou Pán Prsteňov, kultový western Dobrý, zlý a škaredý (1966) a Legenda o kráľovi Artušovi) pozostáva z ôsmych samostatných zväzkov:
    1. kniha: "Pištoľník"
    2. kniha: "Traja vyvolení"
    3. kniha: "Pustiny"
    4. kniha: "Čarodej a sklo"
    5. kniha: "Vlci z Cally"
    6. kniha: "Spev Susannah"
    7. kniha: "Temná veža"
    8. kniha: "Závan klíčovou dírkou" (MM_Ramone)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. července 2017 v Newyorském Muzeu moderního umění (v Manhattanu). (Varan)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama