Reklama

Reklama

O kapitalismu s láskou

  • USA Capitalism: A Love Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Prostřednictvím filmu O kapitalismu s láskou se Michale Moore vrací k tématu, které se objevuje v celé jeho kariéře: ničivý dopad dominance velkých korporací na každodenní život člověka. S humorem a bez úcty klade nepříjemnou otázku na cenu, kterou Amerika platí za svou lásku ke kapitalismu. Nachází klasické zaběhnuté symptomy lásky: klam, zneužívání a zradu. A 14 000 zrušených pracovních míst každý den. Film hledá odpověď na otázku: Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme?
Film začíná srovnáním současné americké společnosti s Římským impériem v době jeho úpadku. Různé reality show a zápasy ve wrestlingu, stejně jako kdysi římské „chléb a hry“, mají odvést pozornost a umlčet davy, jejichž jediným úkolem je pracovat a mlčet. Moore za současný stav viní všechny, Reaganem počínaje a Bushem konče, a přitom diváka provádí počínaje bahnem pojišťovacích podvodů přes Wall Street až na trh s finančními deriváty, který je „tak zlovolně nesrozumitelný, že ani experti nedokáží vysvětlit, jakým způsobem funguje“... A Moore se marně ptá: „Kde jsou naše pemníze?“ Oficiální propaganda lidem vtloukla do hlav, že kapitalismus je dobré zřízení poskytující tak velkou svobodu, že nakonec všichni mají šanci zbohatnout. Moore poukazuje na to, že největším zločinem je právě samotný kapitalismus, který umožňuje plnit kapsy několika málo vyvoleným na úkor všech ostatních... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (137)

F.man 

všechny recenze uživatele

Michael Moore si nepochybně spoustu informací dokresluje a manipuluje s nima. Mnohdy si taky onanuje svoje levicově intelektuální ego, směruje své postavy do názorů které chce slyšet a je až trestuhodné jednostanný. Přesto, to co se snaží říkát a komu se to snaží říkat stojí za to. O kapitalismu s láskou není nic korektního (ostatně jak už jsme u Moora zvyklý). Zato člověka váźně praští do hlavy a je to taková správná lečba šokem. Já jsem pro a obdivuju lidi co jdou proti proudu a snaží se do zavedených (špatných) konvencí vnést zlepšení. A přesně o tom tenhle snímek je. Is this the United States Congress, or the board of directors of Goldman Sachs? ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Levicově zaměřený snímek, jemuž chybí nadhled v mnoha ohledech. Michael Moore v dokumentu zpracovává velice zajímavá témata, která, dle mého názoru, nemají velké (ale mizivé) spojení a návaznost na kapitalismus, o němž právě dokument je. Témata (problémy mladých a jejich zavírání do pasťáku, který je v mnohém velký business, pojišťování pracovníků proti možnostem jejich úmrtí, na nichž velké společnosti značně vydělávají či problémy se stále klesajícími platy pilotů a osob spojených s leteckým průmyslem a další), která jsou v mnoha ohledech kontroverzní, by si zasloužila více prostoru, ale pravděpodobně v jiném dokumentu. Nelze Mooreovi upřít, že je mistrem ve stupňování a vyhrocování scén, které předvedl například u proslovů v americkém Kongresu, jež skvěle doplňuje zvolená hudba. Osobně mě příliš nepřesvědčil svými teatrálními gesty, která často předváděl, občas sice byla vtipná, ale v konečném kontrastu spíše zbytečná a trapná. ()

Reklama

numi 

všechny recenze uživatele

Typický Moore. Jako dokumentarista by zasloužil profackovat za podujatost, s jakou k tématu přistupuje a jak hybatelem některých věcí je dokonce on sám, ale na druhou stranu mu to odpustíte, protože vlastně říká přesně to, co chcete slyšet. Za starou ošklivou kartářkou, která vám předpoví tři roky neštěstí, už znovu nepřijdete, ale za mladičkou učednicí, která vám maže povidla na ústa a jiné erotogenní zóny, je dobíhat zatraceně fajn. Bod navíc za ústřední mesage (alespoň pro mě): Kapitalismus NENÍ demokracie A socialismus NENÍ komunismus. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je zaujatý, o tom žádná ale na druhou stranu se jedná o člověka, který se snaží ukázat, že to tu je špatně a snaží se nám ukázat, co přesně nefunguje. Navíc je u toho vtipný a je u toho hodně sžíravý. Za mě jsou jeho dokumenty prostě paráda a tenhle to pro mě také dokazuje. Jeho myšlenky s mými celkem souzní. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

U Moora je potřeba rozlišovat a vlastně i odděleně několik věcí: a) samotnou filmařinu, b) kontext, do jakého svou výpověd vsazuje, c) důsledky, které by z jeho filmů měly vyplývat pro reálnou politiku. ____ Pokud Capitalism: A Love Story beru jako pamflet, který se snaží působit proti propagandě amerických mainstreamových médií, a dělat to tak, aby jeho poselství přijaly hlavně obyčejní lidé křesťanského vyznání, kteří obvykle nejsou schopni prohlédnout určitou ideologickou manipulaci, pak je Moorův film obhajitelný a vlastně velmi přínosný. __________ Humornou formou otvírá oči těm, kteří uvěřili, že dnešní podoba vládnutí v Americe je demokracie a že demokracie je slučitelná s kapitalismem, resp. současnou korporátní formou kapitalismu a plutokracie. (Chápu, že ta slova někomu znějí nepříjemně...) Moore vlastně jen říká: americká ústava nestojí na kapitalismu, stejně jako na něm nestojí křesťanské hodnoty, a kapitalismus, jak jsme ho znali a měli rádi v 50. letech, zmutoval v něco úplně jiného. Měli bychom tedy přestat žít v romantické iluzi a zbavit se naší nešťastné a neustále nenaplňované lásky k ideálu, který už dlouho neexistuje. ____________Kromě happeningových provokací s označením Wall Streetu za "crime scene" pak Moore ukazuje i příklady toho, jak je možné zpět navrátit význam odborovým organizacím, případně, jak budovat spravedlivě fungující a plně tržní firmy. Nejde tu tedy o žádnou verzi východních levicových režimů ani utopie, ale ukázky toho, co už zjevně funguje. _______________________ Vzhledem k tomu, že Moore ale nejen analyzuje, ale i provokuje, agituje a sám pochopitelně manipuluje s informacemi, případně používá slova v trochu jiném než obvyklém významu, nedělal bych z něj hlavního mluvčího "západních levicových intelektuálů". Pokud máte zájem o serióznější díla na podobná témata, doporučuju buď Doktrínu strachu od Michaela Winterbottoma zachycující přednášku Naomi Kleinové, nebo starší film Adama Curtise (např. Power of Nightmares). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Michael Moore považuje tento svůj dokument za nejvydařenější. (Othello)
  • Dokument měl být původně přímým následovníkem Fahrenheit 9/11, ovšem poté, co byl Bush znovu zvolen za prezidenta se Moore rozhodl zaměřit více na korporační USA. Finanční krize v roce 2008 nakonec donutila Moora úplně změnit dosavadní zaměření filmu. (Othello)
  • Snímka O kapitalizme s láskou zozbierala mnoho nominácii za najlepší dokument, niekoľko z nich na cenu aj pretavila. (Marek1991)

Reklama

Reklama