Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nápad nechat celý film odehrát se v zakopaný dřevěný bedně zní zajímavě, ale i docela děsivě. V hlavě mi visela otázka "Bude to zábavný?" a v "Ano" jsem moc nevěřil. Ale nakonec překvápko. První půlka ztrácí a je to spíše samý ne úplně záživný telefonování, ale černou sviní počínaje (nejnapínavějších 5 minut, co jsem teď za dlouhou dobu kde viděl) už to byla radost. Je to rozhodně nadprůměrné thrillerové pokoukání a já vážně netuším, jak by se film o jednom jediném člověku pohřbeném zaživa dal ještě víc vylepšit. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Logika dostává na frak výrazně tvrdším způsobem než jsem u thrillerového žánru zvyklý a všechno tak leží na bedrech Ryana Reynoldse. Ten podává stejně sympatický výkon jako obvykle, ale na to, aby utáhl sám film na ploše jedné rakve, bohužel nemá a ani mít nemohl. I přes dostatek kyslíku a signálu. Záchranou nešťastně zpracovaného dobrého nápadu je tak konec, který mě i přes lehkou apatii k hrdinově počínání napnul téměř k prasknutí. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o jeden z piatich najlepších filmových koncov, aké som kedy videl. Nedúfal som v to, ale tento film ma veľmi príjemne prekvapil. Ryan Reynolds dokázal, že je dobrý herec. Tá surová atmosféra sa nedá popísať, ani na chvíľu som sa nenudil. Na to, že sa celých 90 minút film odohrával v truhle, tak to malo spád a hneď po pár minútach som sa už nemohol dočkať ako to dopadne. Párkrát ma po celom tele nepríjemne zamrazilo, čo sa mi už dlho pri filme nestalo. Vtieravý pocit úzkosti sa pri sledovaní vo vás prebudí vďaka realizmu, ktorý je po celú dobu sledovania veľmi vierohodný. Beznádej, sebectvo a krutý obraz sveta od ktorého je hrdina odrezaný, boli ukázané v tom najostrejšom svetle. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Reynolds do TOPky, Cortés do "interest-listu" a Buried do nejzajímavějších filmů loňského roku. Těch několik scenáristických zkratů sice zabolelo, ale Reynoldsova one-man show a Cortésovo odhodlání drží film od úvodních do závěrečných titulků vysoko nad vodou, přičemž závěr nezmizel z paměti ani po několika týdnech. Za podobné tahání diváka za nohu si režisér zaslouží políček... a hned po něm pusu na čelo. Vynikající! A mnohem zásadnější než Boyleových 127 hodin. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

wow, kdo by to řekl, že film, kde není ani jediná jedna scéna mimo rakev, a hraje v něm tedy vlastně jenom jeden herec, může být tak napínavý. To, že je taky hnusně depresivní, klaustrofobický a komorní samozřejmě překvapení není, ale bylo krásné sledovat, jak výtečná práce s kamerou dokáže tvořit atmosféru. A samozřejmě i s ozvučením. Reynoldsův doposud nejlepší herecký výkon a rozhodně nejlepší one man show za posledních x let. A nepříjemný drásavý pocit na pár dní 100% zaručen. I kvůli posledním neskutečným 10 minutám, které s divákovy nervy zametají jako s tím nejšpinavějším hadrem. Fuj, jak je krásné mít kolem sebe čisto (no...) a hlavně prostorno. Od tohoto filmu si toho začnu asi opravdu cenit. PS: úžasné úvodní titulky ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)
  • Průměrný člověk dokáže přežít zavřený v dřevěné rakvi přibližně 60 až 90 minut. Pokud by tam byl malý otvor, můžeme počítat i více. Paul (Ryan Reynolds) strávil v rakvi podle filmu 90 minut. Přestože propadal panice, zběsile dýchal, telefonoval, měl zapálený zapalovač či kašlal, můžeme celkem s jistotou říci, že mohl mít na konci stále zbytek kyslíku. (civrss)
  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama