foto

Ally Sheedy

  • nar. 13.6.1962 (56 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexandra Elizabeth Sheedy se narodila 13.6.1962 v New Yorku. Její otec, původem Ir, byl reklamní ředitel a matka známá literární agentka Charlotta Sheedy. Je nejstarší ze 3 dětí. V mládí se věnovala baletu a už ve svých dvanácti letech napsala povídkovou dětskou knížku o královně Alžbětě I. a její lásce k hlodavcům pod názvem "Byla hodná na myši". Později také přispívala články do novin, např. pro The New York Times, a publikovala knihu poezie "Včera jsem viděla slunce".

V roce 1980 se osamostatnila a přestěhovala se z New Yorku do Los Angeles, kde vystudovala dramatické umění na University of Southern California. V roce 1981 zahájila profesionální hereckou kariéru, nejdříve v TV filmech z nichž nejznámější je NEJLEPŠÍ DĚVČÁTKO NA SVĚTĚ. Před filmovou kamerou debutovala rolí mladé dívky, která zachovává navzdory nepřízni osudu věrnost svému delikventnímu příteli (Sean PENN), v dramatu o bojích mládežnických gangů ZLÍ HOŠI. Ve filmu VÁLEČNÉ HRY hraje kamarádku kluka ( M. BRODERICK ), který se díky počítači "nabourá" do skutečného válečného programu. Úspěch mělo komediální drama SNÍDAŇOVÝ KLUB, kde hrála jednu z pětice žáků, nedobrovolně uvězněných ve školní knihovně. První skutečně dospělou roli vytvořila v komedii ELIÁŠŮV OHEŇ, kde ztělesnila architektku, která si snaží uchránit svou nezávislost. V dramatu DVAKRÁT ZA ŽIVOT hrála jednu z dcer otce (Gene HACKMAN), který se snaží dát rodinu opět dohromady. Poté už přišla její nejznámější role, v komedii ČÍSLO 5 ŽIJE, hraje řidičku dodávky Stephanii Speckovou, s níž naváže přátelství oživlý robot. Tento film měl velký celosvětový úspěch, bohužel už jeho pokračování byl propadák a od té doby se Ally SHEEDY objevuje v hlavní rolích už méně a hraje spíše vedlejší. Hraje v méně známých či slabých filmech a vrací se k TV tvorbě. K vyjímkám patří snad jen film SUGAR TOWN , VYŠETŘOVÁNÍ MICHAELA CROWEA a VRCHOLNÉ UMĚNÍ, kde hraje uměleckou fotografku Lucy, která je závislá na heroinu a je lesba, která žije se svou milenkou v prostředí party a drog.

Od roku 1985 byl jejím životním partnerem o patnáct let starší kytarista Steve Ross a v roce 1992 se provdala za herce Davida LANSBURBYHO s nímž žije dodnes a má s ním jedno dítě.

Pavel "Sifaka" Čermák

Herecká filmografie

Filmy

2016 Little Sister
X-Men: Apokalypsa
2014 Client Seduction (TV film)
Fugly!
Sins of Our Youth
2010 Ten Stories Tall
2009 Perestroika
Vražda v mé rodině (TV film)
Život za časů války
2008 Harold
2007 Den zlomu
Junior Defenders
Steam
2006 Veterán (TV film)
2005 Shooting Livien
2004 Noise
2003 Life On the Line (TV film)
Noc dobrá pro smrt
Ostrov pohody
2002 Happy Here and Now
Pouhý sen
Vyšetřování Michaela Crowea (TV film)
2001 Vězeňská správkyně (TV film)
1999 Advice From a Caterpillar
Autumn Heart, The
Our Guys: Outrage at Glen Ridge (TV film)
Sugar Town
Vezmu tě tam
1998 Myth America
V ďáblově moci (TV film)
Vrcholné umění
1997 Amnézie
Country Justice (TV film)
Groupies
Highball
Pohřbeni zaživa (TV film)
The Definite Maybe
Útěk z vězení
1996 Únos letu 285 (TV film)
1995 One Night Stand
Tin Soldier, The (TV film)
1994 Pension hrůzy (TV film)
Poslední setkání (TV film)
Red Shoe Diaries 4: Auto Erotica
Ultimate Betrayal (TV film)
1993 Chantilly Lace (TV film)
Dobrodružství létající okurky
Lethal Exposure (TV film)
Nejlepší přítel člověka
1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
Tattle Tale (TV film)
1991 Sám a sám
1990 Betsyina svatba
Strach
Ztracený Capone (TV film)
1989 Srdce jihu
1988 Manželské etudy
Číslo 5 žije 2
1987 Maid to Order
We Are the Children (TV film)
1986 Blue City
Číslo 5 žije
1985 Dvakrát za život
Eliášův oheň
Snídaňový klub
1984 Oxford Blues
1983 Deadly Lessons (TV film)
Válečné hry
Zlí hoši
1981 Best Little Girl in the World, The (TV film)
Homeroom (TV film)
I Think I'm Having a Baby (TV film)
Poslední den lásky (TV film)
Splendor in the Grass (TV film)
Už nebudu mlčet (TV film)

TV seriály

2015 Motiv (TV seriál)
Kdo tady velí? (S03E02)
2013 Full Circle (TV seriál)
2009 Kyle XY (TV seriál)
It Happened One Night (S03E01)
2008 Kyle XY (TV seriál)
I've Had the Time of My Life (S02E23)
Hello... (S02E22)
Grey Matters (S02E21)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Aaron's List of Dreams (S03E16)
2001 Oz (TV seriál)
Medium Rare (S04E09)
1999 Walking After Midnight (TV seriál)
1996 Krajní meze (TV seriál)
Slyším váš hovor (S02E04)

Dokumentární

2007 Indie Sex: Teens (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
1999 Celebrity Profile: Ally Sheedy (TV film)
Intimate Portrait: Ally Sheedy (TV film)
1987 Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)

TV pořady

2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace