Reklama

Reklama

Dredd

  • Velká Británie Dredd
Trailer 1

Budoucnost. Z Ameriky je ozářená pustina. Na jejím východním pobřeží, od Bostonu po Washington, D.C., se rozkládá Mega City One, rozsáhlá megalopole plná násilí, ve které více než 400 milionů obyvatel přežívá v neustálém strachu. Na pořádek v ulicích dohlíží takzvaní Soudci – vymahači práva, porotci, soudci i vykonavatelé rozsudku v jedné osobě. Takovým Soudcem je i Dredd (Karl Urban), který od svého nadřízeného dostává za úkol vyzkoušet v praxi novou Soudkyni Cassandru Anderson (Olivia Thirlby). Čeká je zdánlivě snadná práce – vražda v nechvalně proslulém dvousetpatrovém slumu, který provozuje bezcitný klan Ma-Ma. Když se ale pokusí zatknout jednoho z přisluhovačů klanu, Ma-Ma neprodyšně uzavře celou budovu. Oba Soudci se ocitají uprostřed brutálního a nelítostného souboje o přežití. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 191)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré, ovšem až na druhý pokus. Když jsem Dredda viděl poprvé, nemohl jsem se dobrou polovinu filmu zbavit dojmu, že Karl Urban má helmu o číslo větší a že většina toho, co řekne, zní rádoby drsně/trapně. Napodruhé ale tohle všechno zmizelo a já si všímal hlavně toho, jaký má film spád, jak je promyšlený a černohumorně vtipný, jak to Dreddovi a jeho parťačce pěkně ladí, jak perfektní záporačkou je Lena Hadey a jak mají všechny krvavé scény své opodstatnění a žádná z nich není jen tak na ozdobu... Spousta momentů se nejspíš stane legendárními (u mě vede Dredd přicházející, shazující poskoka z ochozu a zase odcházející) a pokud je pravda, že pokračování nebude, je to doopravdy škoda. Až film uvidím příště (a že ho uvidím, je jisté), dost možná přidám pátou hvězdičku. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Soudce Vřed - ano, až tak mi byl protivný.. Takže si to shrňme: a) autor komiksu John Wagner byl spokojen, b) zápletka odpovídá prostotě žánru, se Serbuan Maut se údajně navzájem nevykrádá, c) extrémně zpomalené záběry ala nálet orla na rybičku z National Geographic jsou údajně velice koncepčně řazeny, ale já mám za to, že Travis chtěl být hlavně cool a to až tak, že občas nepoznal míru, d) brutalitou a krvavostí se dohání nedostatky v akční invenci, e) pokusy o nějaké hláškování leží schoulené ve stínu duchem podobně pravoúhlého Útěku z MS-1, f) Karl Urban. Z kadeřnictví odešel i se sušákem na vlasy a pokyny: „Mluv drsně, když nemluvíš, vysuň dopředu spodní ret a bradu.“ Osobně si myslím, že kdyby byl na jeho místě náš stejnojmenný kreslíř anekdot, nikdo by nepoznal rozdíl - snad jen záběry z profilu by odhalily pivní mozůlek nemilosrdně okopírovaný elastickou soudcovskou uniformou.. Jedna věc by mě ale u vykonavatele spravedlnosti z Mega City One zajímala. Když si ten fašounský Harry Callahan tak hladce poradil s Ma-Ma, zvládl by i Mama Kami? Tak průraznými náboji nejspíš chlapec nedisponuje.. Negotiation´s over. The sentence is two stars.. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Ploché jak Nizozemí, lineární jak... ale na tom nesejde. Snad ani toho napětí není mnoho, jediné, co celkem šlape, je akce. Na druhou stranu, stupidní elementy trčí a rozbíjejí nějakou zřejmě zamýšlenou pochmurnost a fatalismus. Jsem rozpačitý. Nedoporučuji sledovat měkkým povahám. Nicméně věci, co šly pojmout naturalisticky, byly filmovány až cudně a ucukávalo se pohledem. Jakoby chtěli točit proudy krve a bezohledného násilí bez Rka. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Akčně dynamické to sice není, ale špinavou postapokalyptickou atmoškou a působivou výpravou to překypuje. A nebojí se to jít svojí cestou, kašlat na mainstream a chrlit nápady. Plus skvělá áčková herečka jako hlavní bad-ass. Jakoby nejlepší díl Resident Evil, bez zombíků a monster. Všechno, co jsem jako 14-letý chtěl od filmu s distribučním VHS názvem “Ostré komando” a nějak se mi toho - při očekávaních a diváckých nárocích v daném věku - nedostalo :-) ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Famózní příspěvek k pomyslnému žánru "artového béčka", kam třeba letos spadá i poslední Univerzální voják. Je to nesmírně rozvážné, sebevědomě natočené (podobný pocit jsem měl naposledy u Refnova Driveu) a naprosto badass. Dredd mimo jiné ukazuje, že formát 3D má tendenci výrazně zpomalovat průměrnou délku záběru v akčních filmech a vracet do nich přehlednost. Spolu s pátým Resident Evilem největší (guilty) pleasure letošního roku. _____ Dodatek: Tak po měření střihu beru zpět ten výrok o "výrazném" zpomalení průměrné délky záběru, ve skutečnosti se Dredd pohybuje na hraně 3.6 - 3.7 sekund, což, v porovnání s mainstreamovými komiksovými adaptacemi (Iron Man - 3.7, Thor - 3.2...) nevybočuje z normy a spíš se nachází na její horní hranici. Onen neodbytný 80s retro feeling, který je patrný i ve formálním uspořádání filmu, je zřejmě daný souhrou několika faktorů: jednoduchostí celé zápletky; větším množstvím celků a polocelků (a menším množstvím detailů) zapojovaných i do akčních scén; pomalým pohybem samotných aktérů a celkovou prázdnotou okolního prostoru atd. Je ale docela pozoruhodné, jak konstantní tempo si Dredd drží - kromě tradiční křivky v úvodu filmu, kdy po expozici tvořené delšími záběry následuje rychle stříhaná honička na silnici, je střihová skladba filmu z hlediska rychlosti rovná jako přímka: v závěru ani nezrychluje ani nezpomaluje. ()

Galerie (188)

Zajímavosti (38)

  • Kvôli menšiemu rozpočtu neboli vo filme zahrnutí roboti ani mimozemšťania. (Greenpeacak)
  • Kromě Peach Trees jsou ostatní "megadomy" pojmenovány podle významných osobností časopisu 2000 AD, v němž komiks "Soudce Dredd" vycházel. (Caszidy)

Související novinky

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

16.07.2018

Duncan Jones (Warcraft, Zdrojový kód) má zkušenosti jak s malými indie projekty, tak i velkými studiovými blockbustery. Jeho nový film by pak měl být mixem obojího, jedná se totiž o adaptaci herní a… (více)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (více)

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

11.05.2017

Pokud ještě pořád doufáte, že se Dredd z roku 2012 dočká pokračování, můžete to oficiálně vzdát. Produkční firmy IM Global a Rebellion totiž postavu přesouvají do televize, kde se drsný soudce z 22.… (více)

Dočkáme se pokračování Dredda?

Dočkáme se pokračování Dredda?

05.04.2014

Předloňská akční comicsovka Dredd bolestivě propadla. Podobně jako letošní Robocop ale dokázala vydařeně oživit sporadicky debatujícího drsňáka, který s velkým kvérem zjednává pořádek v… (více)

Reklama

Reklama