Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (260)

SONY_ 

všechny recenze uživatele

Pata a Mata zbožňuji pořád. Prostě ty jejich kutilské nápady nemají chybu. Jako malý jsem s nimi strávil hodně krásného času, dnes samozřejmě už tolik ne, ale kdykoliv si je rád pustím. Jednoho času jsem sledoval i parodie na ně, ale originální bez mluvení jsou nejlepší. Navíc to má v podstatě už dnes i legendární hudbu, která k tomu prostě patří. A je to! /95%/ ()

Franta 

všechny recenze uživatele

Tento seriál rozhodně patří k české filmové kultuře. Je prakticky povinnost znát tato dvě nemehla se jmény Pat a Mat. Seriál je rozhodně zábavný, bohužel trpí malou nápaditostí. Každý díl je sice jiný, a také se vždy jedná o to vyřešit nový problém. Všechny díly však spojuje jedno, a to, že dva animovaní panáci něco pokazí, a to už po dvacáté moc vtipné není. ()

Reklama

Sancty 

všechny recenze uživatele

V prvom momente som flákol nekompromisne za päť, ale potom mi docvaklo, že seriál obsahuje aj nejaké tie priemerné až slabé časti a tých nadupaných je pomenej. Našťastie prevláda viac vydarených dielov čo týmto dvom popleteným majstrom zaručuje širokú obľúbenosť rovnako medzi deťmi ako aj dospelými. ()

ADIO45 

všechny recenze uživatele

Při jejich zrodu mysleli tvůrci na zábavu pro dospělé, dnes však baví svými kousky všechny generace. Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Baví to děti, dospělé, ženy, muže, vysoké, nízké. Neobsahuje žádné " morální " poučení, neobsahuje žádné náboženské symboly a není jednostranný. Tak komu se to nemůže líbit ? Beze slov pro všechny národy světa. A nakonec všechno dobře dopadne i když to nedopadne dobře. Co víc si od příběhu přát ? Za mě 5 plných ( + 100 dalších za každý díl zvlášť ) Dodatek : tolik ocenění jako tendle loutkářský poklad snad nemá žádný Československý seriál. Novější díly sice postrádají tu jednoduchost těch úplně prvních, ale pořád je to za plný počet. Bez debat. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (85)

  • Série byla původně především plánovaná pro zahraniční produkci. Proto některé epizody v České republice vyšly v roce 1989 a některé zase v roce 1990. Rozdíl je (kromě roku v závěrečných titulcích) patrný i odlišným fontem, které mají písmena v úvodní znělce a titulcích. (mnaucz)
  • Postavy sa pri činnosti vždy pozorne sledujú a nikdy neprejavujú pochybnosti i pri zrejme chybných pokusoch toho druhého v riešení problému. Keď sa ukáže, že sa situácia skutočne namiesto vyriešenia zhoršila, nikdy sa nehnevajú, iba zavrtia hlavou. Aj to pôsobí ako konštatovanie neúspechu namiesto negatívneho hodnotenia úsilia toho druhého. Existujú však výnimky, keď sa na seba postavy hnevajú, napríklad v epizóde Búdka (1983) sa Mat na Pata nahnevá, lebo nepočkal na posunutie dosák, kvôli čomu rozrezal stôl. V epizóde Hrnčiari (1985) sa Mat nahneval na Pata pre jeho neúspešné nápady pri výrobe hrncov. Nakoniec sa obaja vždy rýchlo udobria. (MerlinPolcic)
  • Během normalizace v 70. letech se postavičky staly předmětem kádrování. Autorům bylo vyčítáno nejen jejich nedostatečné „socialistické uvědomění“ ale i „záměrně“ vybrané barvy triček, které podle kádrováků měly ironizovat SSSR (červená) a ČLR (žlutá). Tvůrci tedy museli změnit barvu Matova trička na šedou. V roce 1989 po pádu komunistického režimu Mat zase začal nosit červené tričko. (Terva)

Reklama

Reklama