Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (11)

Obraz (1979) (S01E05) 

Je možné pověsit obraz na zeď bez užití pily, kružítka, příložníku a výpočtu steradiánů? V běžných domácnostech snad, ale tady vládnou svými kladivy dva koumáci s šikovností doktorů filozofie a nevšedním talentem pro zneužívání fyziky za účelem smíchu. Tentokrát jsem schytal plný zásah. ()

Garáž (1979) (S01E06) 

Pat a Mat přinášejí poučení do života: Pokud se flákáte v autoškole, tak auto do garáže nezaparkujete ani při geniálním využití teoretických znalostí z deskriptivní geometrie, diferenciálního počtu či teorie relativity. ()

Světlo (1979) (S01E07) 

Skvělý kraťas z doby, kdy ukončení životnosti žárovky ještě nevedlo k auditu, vypracování studie o dopadech na životní prostředí, vypsání výběrového řízení, nezbytné korupci a následné výměně žárovky specializovanou firmou najatou vítězem výběrového řízení. Tehdy stačili dva kutilové s nekonečnou fantazií, kteří z triviální činnosti dokázali vytvořit námět pro zadání diplomové práce. ()

Gramofón (1981) (S01E08) 

Z vlastní zkušenosti vím, že pokud gramofón jeví známky nemoci, tak je nejjednodušší zvednout ho nad hlavu a ukončit jeho trápení hodem na zem. Pokud se však opravy ujmou skuteční odborníci, tak jim stačí jízdní kolo, dvě skříně, váleček, mixér, vrtačka, pánev, nůžky, lepidlo (a několik tisíc dalších nezbytností) a gramofón začne předvádět otáčky, o nichž neměl ponětí ani jeho konstruktér z Tesly Litovel. Není to sice zábava k popukání, ale množství složitých řešení jednoduchých problémů je třeba ocenit. ()

Grill (1981) (S01E09) 

Nikdy jsem nenapsal žádnou kuchařku, vaření je pro mne chemie pro příliš pokročilé a dokonce i s mikrovlněním jídla na přijatelnou teplotu mám jisté problémy, ale přesto si troufnu tvrdit, že plný mrazák kuřat, a bonus v podobě dvou špekáčků, by nějakým způsobem uspokojily můj žaludek. Když se však do vaření pustí tito dva nadšenci, tak to zavání neuvěřitelnou nápaditostí, půstem a fajn zábavou pro všechny, kteří si na výměnu prasklé žárovky musí pozvat specializovanou firmu. ()

Křížovka (1982) (S01E15) 

Žehlení a křížení lušťovky sice lze vykonávat současně, ale pokud má intelektuální záležitost pět pekelně těžkých řádků, tak může dojít k prožhavení přístroje mimo původní místnost. Já bych z toho byl poněkud nervózní, asi bych kontaktoval pojišťovnu, ale Pat s Matem jsou jiní. V poklidu sestrojí stroj aspirující na Nobelovu cenu, originální trhací metodou vyluští jméno kolegy fyzika a ještě mi přitom přinesou přesně tolik kutilské zábavy, kolik si zasloužím, když jsem hodný. ()

Tělocvična (1983) (S01E18) 

Každý kulturista teoretik mého typu ví, že dávat své vytrénované tělo na obdiv je možné až po svědomité domácí přípravě. Proto je třeba vytvořit si sportoviště v pokoji - stačí k tomu radiátor, knížky, postel, garnýže, vědro, deštník, pánev, koště a další náčiní, která ve fitness obchodech obvykle bývají nedostatkovým zbožím. Tito dva nadšeně experimentující inženýři jsou zkrátka jedineční, když se stávají trampolinisty, vzpěrači, golfisty, tenisty, kordisty či skokany o tyči. ()

Snídaně v trávě (1983) (S01E19) 

Dávno pryč jsou doby, kdy k pikniku v přírodě stačily šlapající dolní končetiny, deka a košík s potravou. Nyní již vím, že do přírody se jezdí autem a bez televize, obrazu, lampiček či vodovodní baterie by si člověk ten pobyt na čerstvém vzduchu rozhodně nemohl užít. Díky, chlapi. ()

Velikonoční vajíčko (2003) (S04E13) 

Velikonoční svátky řadím v oblíbenosti hned za Den upálení mistra Jana Husa a těsně před Den obnovy samostatného českého státu. Jen jsem si nikdy neuvědomil, že výroba kraslic může být tak pekelně složitá, dokud se do akce nepustili dva odborníci svéhlavě opovrhující vším, co připomíná snadné řešení problému. Jako vždy jsem se pobavil, odnesl jsem si spoustu inspirace pro své amatérské kutilství a rozhodně chci tu flexku, která bez zaváhání rozpůlí svěrák. ()

Jahody (2003) (S04E23) 

Sklidit několik tun jahod na vlastní zahrádce, tak se jistě vrhnu do jejich zpracování způsobem pokus - omyl a patrně mé počínání bude zábavnější než trdlování osvědčené dvojice moulů, která v tomto díle nedokázala rozvinout svou pověstnou genialitu. Já totiž umím z jahod vyždímat ananasovou šťávu, uvařit bílou čokoládu a až přijdu na to, jak se z jahod vyndává ohryzek, tak z nich klidně vyrobím balistickou střelu fungující na dráze tenké střevo – záchodová mísa. ()

Pomerančová šťáva (2014) (S05E05) 

Nachází se uvnitř pomeranče nějaká šťáva? Dle výsledků práce dua kutilů s odšťavňovačem, svěrákem, cirkulárkou a sekáčkem patrně nikoli, ale velkou pílí, nezlomnou vůli a s využitím veškerého intelektu se práce jistě zdaří. Já si tedy nemohu stěžovat na nedostatek nápadů při řešení zapeklitého problému, ale nepřipadalo mi to tak vtipné jako v době, kdy tento kutilský magazín pravidelně vysílali v ostře sledovaném čase. ()

Reklama

Reklama