Reklama

Reklama

Keď ich krajinu napadne nepriateľ a ich rodiny zajmú, rozhodne sa skupina ôsmich tínedžerov vytvoriť bojovú jednotku...
Skupina austrálskych stredoškolských kamarátov z malého mestečka sa vyberie na výlet do prírody. Cestou zazrú nad svojimi hlavami prelietavať vojenské lietadlá. Mladíci netušia, že ich vlasť napadol nepriateľ. Po návrate domov zistia, že sa Austrália ocitla vo vojne s Japonskom a ich sú v zajatí. Hoci nemajú za sebou žiadny vojenský výcvik, iba svoje odhodlanie a statočnosť, rozhodne sa skupina charakterovo rozdielnych 16-ročných chlapcov vytvoriť partizánsku jednotku a spoločne bojovať proti nepriateľovi... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Australská verze Rudého úsvitu nemůžu říct, že by se nepovedla, ale každopádně mi na filmu vadila hromada nedodělků - počínaje občasnými stupidními dialogy postav, konče nedotaženým scénářem, který navíc ukončuje film volně a tak trochu lacině, jako kdyby si chtěli scénáristé ulehčit práci se zakončením. Na druhou stranu mě zaujalo prostředí přenádherné Austrálie a vcelku dobře hrající herci. ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, které je sice plné klišé, ale ani tak jsem si nenechal zkazit zážitek z filmu. Australských snímků jsem zatím asi moc neviděl (nebo o tom jen nevím), nicméně všechno tu fungovalo jak mělo, od scénáře (pokud je brán s nadsázkou) po režii i zasazení do krásného Pekla. Když divák přistoupí na to, že se jedná o teenage film, a nečeká nic jiného, nemůže být zklamaný.. ()

Reklama

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Úlet jak sviň. Z tupého teen osazenstva nějakého malebného australského zapadákova se v mžiku stanou uprchlíci před zjevně tupou kdovíkoho rákosnickou invazí - s předvedenou strategií by ta armáda neobsadila ani školní ředitelnu (to že dvě buginy s kulometama nejsou schopné zastavit popelářské auto je jen legrácka). Navíc, místo aby to bylo o nějakým boji, oni řeší vztahy, filozofujou (ta motivační řeč jejich šéfky - z toho William Wallace rotuje v hrobě) a řešej další extremní píčoviny! A ta křesťanka, tu bych asi sám vodprásknul, nehledě na to její finální "vzepětí". A ta poslední minuta, to je něco že by se jeden posr*l smíchy... je tak odpadová, že jsem už dlouho neviděl. 1,75/10 ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Adaptace prvního dílu populární asutralské knižní série je něco jako Rudý úsvit pro hodně romantické povahy. Akce sice nechybí, ale je hodně "venkovská" a zatlačená do pozadí prvními milostnými vzplanutími skoro všech zúčastněných. Není to vyloženě špatný nápad. Škoda, že je na filmu vidět, kolik chybělo peněz. Kdyby to celé financoval Hollywood... ()

Sartorius 

všechny recenze uživatele

Poselstvím filmu je to, že nemusíme mít strach z čínské armády, jejíž členové se chovají nesmyslněji, než vojáci z nějaké deset let staré počítačové hry. Naopak se bojím spíše druhého dílu. Námět nabízel tolik možností, škoda že ho shazují četné dějové chyby a nelogické chování postav. Čím dále film postupuje v ději a přibývá akce, tím paradoxně ztrácí na tempu. Začátek byl fajn, ale ke konci jsem se i dost nudil a úplný závěr tomu nasadil korunu. A nemyslím to v dobrém. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Jazyk okupantov je fiktívny, pomiešaný dokopy z mnohých existujúcich jazykov. (Real Tom Hardy)
  • S výdělkem 13 000 000 amerických dolarů se v Austrálii jednalo o nejvýdělečnějším film roku 2010. (sir-dave)
  • Producenti mali v pláne natočiť ešte ďalšie dve filmové pokračovania. Nakoniec vznikla televízna adaptácia v podobe seriálu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

Aaron Eckhart je moderní Frankenstein

09.10.2011

Jednou si už komiksového ošklivce zahrál (snad není potřeba připomínat, kterého). Zkušenost si zopakuje díky adaptaci grafického románu I, Frankenstein od Kevina Greviouxe, jednoho z tvůrců série… (více)

Reklama

Reklama