Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

hippyman 

všechny recenze uživatele

obludná, zhovadilá retropříšernost s býložravým přerostlým plyšákem a spoustou šikovných prstů, které umí vše od expolze po kávu... když pominu předpotopní triky a tupý scénář, zaujala mě ještě skvělá kombinace exteriérů jugoslávského pobřeží a interiérů ryze česky panelákových. prostě pecka. než to vidět znova, to se radši oběsit na chobotu. 30% ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Je to sice neobjektivní, ale já jsem se celou dobu parádně bavil. Ed Wood byl překonán, ačkoliv o tom moc lidí neví. Představte si vetřelce, který vypadá jako zkříženina Adély (která ještě nevečeřela) a slona a v hlavní roli neohroženého vetřelcobijce Karel Augustu, jehož hlava bohužel skončí v míse s polévkou, což vlastními slovy hodnotí negativně, protože neví "čím bude teď střílet". Film ze scénáristického hlediska asi od poloviny marně lapá po dechu, ale zato se tu objevují o to absurdnější situace a vše vrcholí záběrem, kdy se mimozemšťané vrací do své galaxie a vypadá to, jakoby jeli autobusem. Super, doporučuju ke shlédnutí! ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* vůbec se nedivím nízkému hodnocení tohoto koprodukčního československo/jugoslávského sci-fi snímku, o jehož existenci jsem ještě do včerejška neměl ponětí. Vyšla z toho absurdní fantasmagorie, která mě však uchvátila svou dobovou atmosférou, nadsázkou a vlastně i odvahou, že něco takového vlastně mohlo tehdy vzniknout (a bůhví jestli z námětu to vyšlo tak, jak bylo původně zamýšleno). Scenář mě zase tak úchylný nepřijde (a není nepodobný nápadům Charlieho Kaufmana), spíše jeho zpracování a groteskní momenty, u kterých vystává dnes oblíbená fráze zkrácená do tří písmen ... WTF ;-). Prostě totální béčková jednohubka a z dnešního pohledu spíš parodie, která by mohla potěšit všechny fandy filmů Edwarda Wooda nebo podobně ulítlé české klasiky „Babičky dobíjejte přesně!“. Rozhodně tahle kuriozitka není pro běžného diváka a užije si ji spíš fajnšmekr jako já. Vyšší hodnocení si nezaslouží, ale jsem rád že jsem ji viděl. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jednou z málo obydlených planet nehostinného kosmu byla planeta Tugador, ukrytá v hlubinách Galaxie Arkana. Lidé se musí vyděsit, tak jim dej hrůzu. Těžko říci, co by s námětem Miloše Macourka udělali filmaři dnes. Ale stejně už na svou dobu to byl odvážný film. Film plný nápadů, se špetkou hororového námětu a s povedeným hudebním doprovodem. Trikově však velmi špatné, ale i tak se spoustou dobrých nápadů. CITÁT - Nejste alkoholik?........ Tak poslouchejte - Monstrum z průhlednou hlavou (Predátor?), muž kojící dítě (Junior?), Honička vodního člunu s kosmickou lodí (kolik takových filmů?), robot jako doprovod posádky (třeba Vetřelec?),cestování časem (?) laserové oči......... CITÁT - Jsi savec a krajně primitivní.......... Film obsahuje odvážné nahé scény nejen žen a lidí dobré vůle. Za zmínku stojí i sexuální jiskření mezi mužem a robotkou. CITÁT - Bojíš se, že s tebe začnou padat šrouby?......... Scéna v jídelně by v dnešní době byla naprosto devastující, tenkrát se do toho tvůrci nemohli tolik pustit, ale dnes....... CITÁT - Byl to masakr......... Film má dokonce i jeden rozměr, který se v dnešních příbězích moc nevyskytuje. Je to blízká setkání čtvrtého druhu. co že to je? Je to dobrovolné opuštění rodné planety na cizí kosmické lodi. Chvilkama jsem se u filmu i bál. Není důvod nedat za pět. Co bych já dal za to, aby mi v poličce vedle Predátorů a Vetřelců stála soška Targovi hračky se jménem Mumu (Tak se totiž jmenuje Monstrum z Galaxie Arkana). Návrh a výtvarná realizace Monstra Mumu - Jan Švankmajer. Hudba - Tomislav Simovič. Kamera - Jiří Macák. Námět a scénář - Miloš Macourek a Dušan Vukotič. Rok výroby - 1981. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Svým formálním zpracováním (a vlastně i šíleným scenářem, Macourek jel zrovna asi na houbičkách) poměrně ojedinělá záležitost v historii tehdejší čekoslovenské kinematografie. Vždyť v jakém jiném filmu té doby, kdy se točily politicky uvědomělé snímky a kdy nahota ve filmu se stále uchylovala do sféry velmi decentních záběrů a názorné násilí bylo téměř tabu, jste mohli vidět film, ve kterém chodí dlouhé nudistické zástupy lidí s neskrývanou nahotou a ve kterém jsou vidět brutálně utrhané hlavy v talířích s polévkou. A to vše, pěkně prosím, uváděno v rámci tehdejšího FFP - Filmového festivalu pracujících. Být tento film po letech zreprízován (vlastně v televizi nikdy neběžel) a tedy známější dnešnímu publiku, bylo by zaděláno na menší kult. Menším problémem se mi pouze jeví, jak podobnou obskurní záležitost se zmatenou režií vlastně smysluplně hodnotit, proto volím opatrné dvě hvězdičky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Mezinárodní filmový festival vědeckofantastických filmů v Terstu udělil snímku Zvláštní cenu poroty. (Terva)
  • Filmovanie prebiehalo v Dubrovníku a na ostrove Locrum. (dyfur)

Reklama

Reklama