Reklama

Reklama

Kandahár

Trailer

Posádka uneseného ruského letounu v zajetí Tálibánu marně čeká na vysvobození. Drama natočené na základě skutečných událostí nese jméno afghánského města Kandahár, kterého se v roce 1995 zmocnilo hnutí Tálibán. V létě stejného roku odlétá ruské letadlo Iljušin 76 s pětičlennou posádkou na palubě do Afghánistánu a veze munici vládním silám. Kapitán Karpatov je však Tálibánci donucen přistát na letišti v Kandaháru a pro posádku letounu tím začíná drama na dobu neurčitou. Jak dlouho potrvá jejich pobyt ve vězení Tálibánu? Čeká je mučení? Zasadí se ruská strana za jejich propuštění, nebo je rovnou odepíše? Co dělají rodiny doma, mají nějaké zprávy? Všechny tyto otázky muže trápí, zatímco měsíce plynou a plynou a beznaděj, nuda a ponorková nemoc se šíří mezi posádkou jako nákaza. Kapitán a jeho muži postupně pochopí, že si z vězení musí pomoci sami... Snímek režiséra Andreje Kavuna zdařile osciluje mezi polodokumentární rekonstrukcí, napínavým akčním filmem a psychologickým dramatem. 
(Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nejen Američané mají svůj národní posttraumatický syndrom, o tom netřeba dlouze spekulovat, v Rusku je cítit jakbysmet, a i když si za něj mohou obě velmoci tak trochu samy (Taliban si přece jen svorně vypěstovaly letitou podivnou politikou v Afganistanu, stejně jako nástupnickou Al-Káidu), je pochopitelná reflexe třeba prostřednictvím celovečerního filmu (třeba strhující Kavkazský zajatec). Co je překvapivé, Kandahár se technicky zcela vyrovná americkým (akčním) snímkům a je více než důstojným zástupcem této specifické odnože ruské kinematografie. Skutečně strhující jsou scény při bombardování v Kandaháru a následné výbuchy uvnitř města, silným dojmem působí veřejná poprava ženy na fotbalovém stadionu (téměř totožné scény jsou k vidění v řadě amerických filmech, jen tam se obvykle kamenovalo), odkládaný výbuch granátu, stejně jako dobře gradované finále. Tvůrci si vyhráli také s mizanscénou, působí hodně autenticky. Celkem dost mi ovšem vadila patetická hudba v emocionálně vypjatých scénách, ale to je vlastně jediná výtka, nechám-li tedy stranou ideologickou rovinu díla, ale jelikož je zhruba stejně vyhraněná jako ve filmech amerických, nebylo by fér Rusům nenadržovat. Osobně si myslím, že tenhle ruský film má s realitou zajatců muslimských guerill mnohem více společného, než většina podobných snímků zaoceánské produkce, i když umělecká licence je v daném filmu nezpochybnitelná a nepřehlédnutelná... Ruský Kandahár je skutečně překvapivě dobrý a působivý film, má atmosféru a skutečně silný příběh vyvěrající z neoddiskutovatelného civilizační konfliktu...nechtěl bych něco podobného prožít... ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film podle skutečné události. Nechtěl bych být 378 dní držen s tím, že mi můžou kdykoliv uříznout hlavu, a asi bych se taky kopal do zadku, přesto ale mohly být ty nudné části trošku kratší. Dlouho jsem přemýšlel o dvou hvězdičkách, ale za ten napínavý závěr se přikloním k vyššímu hodnocení. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou som si pozrel Kandahár a vôbec som nebol sklamaný. Nielen fakt, že bol nakrútený podľa skutočných udalostí, ale vydarila sa aj snaha, aby dej i prostredie pôsobili autenticky. U takýchto filmov vždy hrozí trápny pátos, politicky korektné prejavy bežných ľudí a samozrejme vypätý patriotizmus. Myslím si, že práve v Kandaháre sa podarilo obdobné prejavy udržať na uzde. Z času na čas film strácal tempo, ale tomu pri zobrazovaní 378 dní zajatia dá asi ťažko zabrániť. Mierne nadpriemerný film s niekoľkými silnými scénami. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ja neviem, či je horšie byť zajatcom Talibanu a brať ako hrôzu, že som zajatec Talibanu, alebo že musím tráviť toľko času na obmedzenom priestore s niekoľkými druhmi, s ktorými nemám poriadne čo robiť ( aj ten futbal bol hneď zatrhnutý) a tak nevyhnutne vzniká ťažká ponorka. Tá tu rozoberaná príliš nie je, čo je možno trochu škoda. Zato sa ruskí filmári pohrali so skvostnou náletovou scénou, pri ktorej musel uznanlivo pokyvovať hlavou aj Ridley Scott a pri ktorej ste si určite hovorili, aké je to NATO bezcharakterné, lenže vzápätí sme konfrontovaní s každodennými "rituálmi" talibancov voči vlastným spoluobčanom a tak nám znova z vojnového filmu nevyplynie nič iné, len že najviac trpia nevinní civilisti. Nebyť toho, že sa jedná o príbeh natočený podľa skutočných udalostí, asi by som hodnotil nižšie, ale vzhľadom na edukatívny charakter tohoto filmu budem veľkorysejší. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Osobně "útěkové" filmy moc nemusím, ale tento se mi velmi líbil, především díky krásné kameře i hudbě, výborným hercům a chytlavému ději - posledních pár minut jsem napětím ani nedýchal! Místy se tam sice vkrade trochu nuda, ale jako celek je to myslím výborný film, kterému jen přidává na zajímavosti, že se to celé skutečně stalo (samozřejmě asi ne přesně tak jako ve filmu, ale co na tom). Některé scény jsou skutečně skvělé a hodně emotivní, například bombardování města, vzlétnutí nad mraky, odjištěný granát pod břichem, první přerušený pokus o útěk, náhodná konfrontace s popravou nevěrné ženy, a hromada dalších. Coby velký fanda ruských filmů jsem si tuto filmovou poctu mužské statečnosti a přátelství užil téměř beze zbytku - všichni ti sympatičtí chlapíci si zcela získali můj obdiv. "Pilot v Rusku je víc než jen pilot." ()

Galerie (37)

Zajímavosti (3)

  • Lokácie v Afganistane sa v skutočnosti natáčali v Maroku. (MikaelSVK)
  • Film je založený na skutočnej udalosti z 3.augusta 1995, kedy bolo lietadlo ruskej leteckej spoločnosti (dodávajúce muníciu silám tzv. Severnej aliancie na leteckú základňu Bagram pri Kábule) vo výške 8 km prinútené stíhacím lietadlom Mig-21 (riadeným Talibanským pilotom) pristáť na letisku v Kandaháre. Všetkých 7 členov posádky bolo zajatých a obvinených zo zasahovania do vnútornej politiky Afganistanu. (andykovac)
  • Unesený letoun Iljušin Il-76TD nese registraci RA-76842 a v době incidentu létal u společnosti Aerostan. Letoun od roku 2006 aktivně létal u společnosti Aviacon Zitotrans. Několikrát ho bylo možné spatřit i na letištích v České republice, naposledy pak v květnu 2012 v Pardubicích. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama