Reklama

Reklama

Vyhnaný římský hrdina se spojí se zapřisáhlým nepřítelem, aby se pomstil městu... Moderní filmová adaptace tragédie Williama Shakespearea.. Na začátku děje je Coriolanus nejlepší bojovník, který vybojuje vlastnoručně a sám vítězství Říma nad městem Corioli, patřící  Volskům. Je to velice schopný chlapík, v rozhodujících momentech však vždy z úst vypustí něco, co by si mohl odpustit anebo neudělá to, co se udělat patří. Římané jeho upřímnost nesnesou a vyženou ho. Coriolanus odchází k nepříteli a v čele jeho vojska táhne na Řím. Dá však přednost mírové smlouvě, kterou s Ŕímem nakonec uzavřou. Jeho noví přátelé však nejsou s takovým řešením spokojeni a nazvou ho zrádcem. Najednou si vzpomenou, kolik jejich lidí zemřelo kdysi jeho rukou. Vrhnou se na něho a zabijí ho. (TV JOJ)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (120)

cukorek odpad!

všechny recenze uživatele

Ralph Fiennes je dobrý herec, ale ako filmový režisér by sa nikdy neuživil. Z pomedzi všetkých hercov vybral dvoch mojich obľúbených G. Butlera a J. Chastain na ktorých ma zlákal, ale jeho dobre vyzerajúca "piecka" v ktorej rozpútal neľútostný oheň hnevu a nenávisti, mala zapchatý komín a tak všetok nepríjemný dym sa valil priamo na mňa v podobe poetických dialógov, úbohou dejovou líniou ako aj celkovým katastrofálnym prevedením. Teraz, keď som si prečítal, že to bola moderná adaptácia Shakespearovej hry, čo to vysvetľuje, ale ani tak svoj názor nemením, pretože film ma prinášať dobrú prácu s kamerou a iný druh kultúrneho vyžitia ako ponúkol tento produktu, ktorého skutočným a úspešným domovom sú divadelné dosky na ktoré patrí. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

První a velká moje chyba bylo asi to, že jsem si film pustil s dabingem. Věřím, že ten hodně ubral celkovému dojmu. Přesto, první hodina mě skutečně nebavila a nechápal jsem, jak si vůbec mohl Fiennes myslet, že takhle se dá dílo předělat. Jména, názvy, všechny rozhovory, popisy, vše v původním znění víceméně a k tomu štěkající kulomety, auta, kvádříčka a televize. Nemyslel jsem, že by to mohlo fungovat a několikrát jsem za první hodinu měl chuť to vypnout. Ještě, že se tak ale nestalo, protože druhá půlka mě z nějakého důvodu vtáhla do děje a oslovila. Stejně tak i konec. Výtečný výkon Ralpha Fiennese a Gerarda Butlera. Přesto je celkový dojem takový rozpačitý. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Převedení Shakespeara do současnosti už tu bylo (Romeo + Juliet) ale Ralph si ukousl přeci jen trochu složitější a pro mainstreamového diváka i neznámější látku. Co se týče mě, tak to zvládl vcelku slušně. Coriolanus se mi líbil, herci podávají skvělé výkony (nejvíce bych asi pochválil Ralpha a Vanessu) a film má takovou krásně špinavou atmosféru, kde za nitky tahají… politici. Jo, William už tenkrát věděl, že tohle (bohužel) se ani za pár století nezmění… Chápu, že pro některé lidi může tenhle snímek být těžší nebo jim nesednout vůbec, ale myslím, že by si tento film zasloužil určitě lepší hodnocení, než je momentálních 45 %. Za mě to je přesně 80 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh z nejstarších, o zradě, moci a nevyzpytatelnosti lidské povahy zasazený do + - současného Srbska. Shakespearovy verše tnou do živého, i když místy v moderním prostředí působí hodně zvláštně. Velice dobré herecké výkony, až na místy přehrávajícího Fiennese. Butler je vynikající stejně jako máti Vanessa Redgrave. Akce je povedená, řádně krvavá. Jsem si ale jistý, že tenhle snímek bude po chuti málokomu. Zrádce?! Takový lid ať shoří na dně pekla! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Richarda III. můžete i přes jasné historické zasazení smysluplně posouvat v časoprostoru, aniž by se některé informace "ztratily v překladu", u Coriolana si touto charakteristikou jistá nejsem. Caius Martius je v Shakespearově hře vykreslen jako znamenitý voják a válečný hrdina, jehož odpor k římskému obyvatelstvu vychází z toho, že se lid dožaduje přídelů jídla zdarma, aniž by byl ochotný za svou zemi bojovat. ("Resting well assured that ne'er did service for't: being press'd to the war, even when the navel of the state was touch'd, they would not thread the gates.") Tato premisa je nicméně jen těžko pochopitelná ve světě jednadvacátého století, kde vojáci nejsou celebritami, kde zbraně více než lidé rozhodují války a kde je armáda namísto rekrutovanými občany tvořena úzkou skupinou dlouhodobě cvičených profesionálů. Některé z motivací postav a hlavně samotného Coriolana se zkrátka vlivem jiného prostředí a zkrácením textu zcela vypařily, což je podle mě u hry, která je pro mě především výbornou studií politiky, výbornou ukázkou boje mezi namyšlenou pravicí a populistickou levicí, celkem škoda. Stejně tak nemůžu bohužel tvrdit že bych byla nadšená věčně roztřesenou kamerou, nepřehledným stylem některých scén a neustálými televizními přenosy. Ale dost kritiky. I tak je totiž Coriolanus jednou z těch filmových adaptací Shakespearova textu, které mi v hlavě zůstanou, a až se přenesu přes některé limitace, bude to nejspíš vzpomínka velmi příjemná. Ostatně na obsazení, které tvoří výborní britští divadelní herci jako Paul Jasson, Vanessa Redgrave nebo ostatně i samotný Ralph Fiennes, lze jen stěží hledat něco negativního. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Názov filmu sa objaví v samom závere. (Johnny.ARN)

Související novinky

Reklama

Reklama