Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hlubinách 486 metrů vysokého finského pohoří Korvatunturi se nachází nejstřeženější tajemství Vánoc. Čas vyhrabat ho právě nastal a je více než jasné, že po těchto Vánocích už nebude nikdo pochybovat o tom, že Santa Claus existuje. (Allien.9)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá vánoční šílenost. Finové zůstali věrni své temné skandinávské tradici a natočili něco velmi temného a také hodně ujetého, tenhle mix pochmurné kvazinordické mytologie a vánočního dětského filmu je málokdy vídaný originál a vpravdě skutečný autorský film. Režiesér a scénárista v jedné osobě Jalmari Helander použil koncept svých úspěšných krátkometrážních filmů (Rare Exports Inc. 1 & 2) a rozvedl ho do celovečerního skandinávsky potemnělého skvostu. Je fakt, že finský humor je dosti odlišný od běžného standardu zbytku Evropy, a tedy i našeho (ale i ten má při reflexi zvenčí také svá výrazná specifika, takže co už...), kdo se však již setkal kupříkladu s Leningradskými kovboji či mlčenlivými komediemi Aki Kaurismäkiho, bude vpodstatě připraven na ten (ne)čekaný kulturní šok. Jalmari Helander je navíc schopný režisér a i při zjevně nevelkém rozpočtu vládne dobře svému řemeslu, což je obvyklá Achillova pata nízkorozpočtových (nechci v souvislosti s tímhle samorostlým snímkem použít slovo ,,béčkových") filmů. Tenhle ujetý rodinný film je prostě nadmíru osobitý, má své silné vnitřní kouzlo (stejně jako jeho vousatí podivínští hrdinové) a ve své výsledné podobě mne nadchl svou jinakostí, otravnou a vlezlou vánoční atmosféru dokáže prosvítit jako máloco jiného... :-) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pořádná ujetina. Autoři museli mít fakt koule, když s něčím takovým vyšli na trh. Nicméně snímek nepostrádá jistou severskou přírodní krásu, kterou u takovýchto filmů tolik obdivuji. I trefně zvolenou hudbu. Celkově vzato se ale nejedná o nic světoborného. Jde o film, který ani nepotěší, ale ani neurazí. Ideální na obrazovky televizí ve štědrý den. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Áno, bolo to originálne, zaujímavé a odohrávalo sa to vo veľmi peknom prostredí. Stále mám však pocit, že sa z toho dalo vytrieskať omnoho viac. Vlastne to bola taký oddychovka, v ktorej sa toho až tak veľa neudialo. Aspoň že som sa v závere dočkal nejakej miernej "akcie", nebyť toho, šiel by som s hodnotením ešte nižšie. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Značne originálny a miestami pekne vizuálne spracovaný film. Sympatickí herci, pôsobivá výprava a príjemne krátka minutáž. Samotnú snímku je žánrovo ťažké zaradiť. Chvíľku má niečo z hororu, potom prejde do neprístupnej vianočnej rozprávky (nahí elfovia s bimbásikmi). Má to niečo z drámy (seriózne súcitenie s postavami) a nakoniec sa to skončí zvrhlo. Miestami neškodné chlapčenské nezbedné dobrodružstvo (v ktorom majú všetci strašne čudné mená) a následne sa idú rezať mŕtvoly ako v Jednoduchom pláne. Každé normálne dieťa tento film vyplaší (elfovia vyzerajú ako nafetovaní opití vychudnutí bezdomovci, ktorí dva týždne nejedli, majú po ruke ostré predmety a nikde nie je polícia). Dočkáte sa nielen nečakaných zvratov, ale i logických dier a nedopracovaných pasáží. Akoby na dlážke strižne končili vysvetľujúce dialógy a celé úseky (elfovia sa v jednej scéne krompáčmi dobíjajú do skladu a v druhej chlapík zo skladu v pohode vyjde, hodí tri čokolády do snehu, sadne do helikoptéry a odletí preč). ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na drsnej vánoční horor, kterej bude směrovanej trochu do komedie, ale nedostal jsem v podstatě vůbec, ale vůbec nic, drtivou většinu času se nic neděje a v podstatě až do konce se člověk ničeho nedočká a tak to jediný, co za něco stojí je nalezení smradlavýho dědka, kterej by rád spapal děti, ale nějak svojí snahu zapomene pořádně rozvinout, což je pořádná škoda, protože vypadal parádně a zajímavý prostředí a atmosféru to taky rozhodně má, ale to co se pak děje dál už nestojí ani za řádek navíc. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (4)

  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)
  • Identifikačné číslo pasu, ktorý patril vo filme Brianovi Greenovi (Jonathan Hutchings), bolo 314159265. Rovnaké číslice aké obsahuje Ludolfovo číslo známe aj ako "pí". (MikaelSVK)

Související novinky

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

14.05.2013

Být americkým prezidentem je prostě ta nejnebezpečnější funkce na planetě. Ale zároveň je to dobrý způsob, jak se stát akčním hrdinou. Tak to alespoň vidí Hollywood. Ani se nebudeme prohrabovat v… (více)

Reklama

Reklama