Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)

(více)

Recenze (35)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmy, od kterých nic neočekáváte, vás občas příjemně překvapí. Nečekal jsem tak dobrý příběh na téma rodiče a děti. Povaha kluka je výborně propracovaná. Film, který by si měli pustit všichni majetní otcové rodin :). ■ V neposlední řadě výborný dokument o lovu tresek před sedmdesáti lety. Nejvíc mě dostala scéna spouštění člunů, která vypadá, že byla skutečně nafilmovaná na rozbouřeném moři. Film je z roku 1937 a přesto jsou v něm scény plachtění krásné! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Nádherný dobrodružný příběh, se kterým jsem neměla nejmenší problém, čas od času si ráda nazuji dětské střevíčky a stanu se malou holkou na rybářské lodi.. Freddie Bartholomew jako rozmazlený Harvey „napřesdržku“, ovšem jakmile přepadne z paluby do moře, začne se odvíjet krásná, hluboce lidská, dojemná záležitost.. Mladý Spencer Tracy v roli prostého Manuela vynikající, hned bych se nechala adoptovat.. Zcela zapomenutá filmová perla, v rámci žánru „dobrodružství pro kluky“ hodnotím plnou palbou, byla jsem na té lodi s nimi a houpala se na vlnách.. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Statoční kapitáni je hollywoodsky naporcovaný príbeh o posolstve zo života, ktorý má vyššiu, rozumej nepredstaviteľne vznešenejšiu cenu, než to, čo mladý chlapec žil doposiaľ. Oceniteľný je najmä spôsob komunikácie medzi Tracym a mladým Harveym, pretože on je drzý (výborné Flemingove vedenie ambivalencie) a tempársky oproti prostému staršiemu námorníkovi kontrastne vyčnieva. Waxman v rámci filtrácie hmly a ilúzie exteriérového feelingu perfektný, posolstvo vzrastá na diváckom pôžitku a finále je už ale samozrejme predvídateľné. Ale vzhľadom k dobrej komunikačnej disproporcii a následného odhaľovania drobných čiastočiek dávajúcich zmysel - poctivé skonštalované a vôbec sa nečudujem, ak film nostalgicky doznieva v určitej fanúšikovskej skupine, pretože je skutočne kvalitný. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nádherně dojímavý a přitom nesentimentální příběh o tom, co znamená být otcem, ale také o tom, co znamená být synem. Rozmazlený chlapec zanedbávaný svým bohatým rodičem se náhodou ocitne na rybářské lodi a jeden z námořníků se pro něj stane otcem jakého nikdy neměl - starostlivým, věnujícím mu svoji pozornost a učícím ho nové věci. ___ Nejsem si jistá, jestli by si dnes někdo troufl takový snímek natočit, protože malý Harvey se do rybáře Manuela jednoduše zamiluje. Je to láska dokonce i se žárlivostí, když téměř nesnese představu, že má Manuel na břehu několik přítelkyň. Samozřejmě to není láska sexuální, ale obdivná a trochu i majetnická - právě proto si myslím, že v současnosti takový snímek nemůže vzniknout: všichni by za tím hledali neexistující skryté pedofilní motivy. Pro rybáře je ale chlapec kamarádem, který v něm nečekaně vzbudil dosud odmítané otcovské pocity a zodpovědnost. ___ Na rybářské lodi není čas na nějaké nimrání se v pocitech a traumatech, proto je snímek občas i poměrně drsný. Scény plachtění nebo veslování na rozbouřeném moři nenechají nikoho na pochybách, že při téhle práci jde o život. Dnešní filmy pro děti jsou proti tomu selanka. /17. 5. 15./ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepsich filmov Victora Fleminga popri Gone with the wind 1939. Film ma v sebe dobrodruzne crty, prvky dramy, ale aj tzv. otcovsky vztah a zachranu maleho chlapca. Doteraz netusim, co je sice "Flemingove vedenie ambivalencie" no ale ani to vediet nechcem. Lebo filmu nerozumiem, ja sa chcem u filmu hlavne bavit. Ako vsak vidim, dalsie odborne termity tu boli vymyslene a v ramci "filtracie hmly a iluzie exterieroveho feelingu" som si uzival morsku cast filmu, vyborne dialogy a reuzi na urovni. Spencer Tracy ziskal za film Oskara, on bol hlavnym tahunom filmu a cosi mi hovori aj melvyn Douglas- zvysok hercov potom jaxi neznam. 98 % ()

Galerie (51)

Zajímavosti (10)

  • Spencer Tracy nenáviděl svůj herecký výkon do doby, než byl nominován na Oscara (a zvítězil). (Kulmon)
  • Jeden z posledních filmů Lionela Barrymorea, než z něj artritida udělala mrzáka. V následujícím roce vystupoval v Caprově filmu Vždyť jsme jen jednou na světě (1938) o berlích. Později byl upoután na kolečkové křeslo. (Kulmon)
  • Spencer Tracy o roli Manuela příliš nestál. Vadilo mu, že bude v několika scénách zpívat. (Kulmon)

Reklama

Reklama