Reklama

Reklama

Americké drama, které vychází z krátkometrážního oscarového dokumentu a napsal ho scenárista úspěšného filmu Philadelphia, je inspirované skutečným milostným příběhem Laurel Hesterové (Julianne Moore) a Stacie Andreeové (Ellen Page) a jejich bojem za spravedlnost. Když se vyznamenaná policejní detektivka Laurel z New Jersey dozví, že má rakovinu, chce nechat převést těžce vydřenou vdovskou penzi na svou registrovanou partnerku Stacie. Úředníci se však spiknou, aby jí v tom zabránili. Neústupný detektiv Dane Wells (Michael Shannon) a aktivista Steven Goldstein (Steve Carell) spojí své síly na Laurelinu obranu a sjednotí policejní důstojníky i běžné občany, aby podpořili jejich boj za rovnoprávnost. (HBO Europe)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (65)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dost vadilo, že už zase umírá Julianne Moore, dále Ellen Page je největší castingový fail za hodně dlouho (kdo si počká na fotky u závěrečných titulků, rozhodně neuvidí drobňoučkou Stacie, ale pořádný kus ženské), a fakt, že se v roli gay-žida aktivisty měl původně objevit Galifianikis..co dodat. Z důchodu prostě povolali scénaristu Philadelpie, ať jim ze zajímavého příběhu udělá další citovou ždímačku. Navíc kdo čekal po parádním Rande na jednu noc, s čím kdy konečně zase příjde Sollett, tak tady to má. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film s takým (true) príbehom, pri ktorom by sme mali zastaviť na niekoľko minút. A hlavne položiť si sám sebe otázky, ktoré sa objavia vo filmu. Silná hra J. Moore, pri ktorom E. Page a M. Shannon len asistujú. Veľmi malá ale perfektne využitá príležitosť pre S. Carella. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Rakovina je sviňa, to všichni víme, o to horší, pokud jste v lesbickém registrovaném partnerství v USA, kdy teprve krátce vešel v platnost zákon o tom, že se lidé stejného pohlaví můžou vzít. Film je plný klišé a předvídatelného děje, až to mrzí. Laurel je detektiv (myslela jsem, že film zaujme třeba i řešením nějakého jejího případu - ne, její zaměstnání je jen na okrasu), která se "stydí" za to, že je lesba, takže jak pozná Stacie, lidem okolo říká, že je to její spolubydlící nebo kamarádka, což Stacie vadí. Nakonec se ale přestane za svůj osobní život stydět a vezmou se spolu, což je v té době novinka. Její parťák se dozvídá, že má manželku a celou dobu, co spolu 23 let pracovali mu o svém osobním životě nic neřekla. Pak jí najdou rakovinu a když zažádá, aby po její smrti chodila renta její manželce, rada města jí nevyhoví, protože mají předsudky vůči homosexuálům a neberou registrované manželství jako skutečné manželství. A přichází další klišé nabalené na další klišé, setkáváme se s teplým židem Stevem Carellem, který bojuje za práva gayů, až do konce je film plný agitačních proslovů před radou a rádoby na city hrajícím patosem. Nevím, nelíbí se mi filmy, které až moc tlačí na pilu a znázorňují, jak se tenkrát měly menšiny špatně a byly utlačovány. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Na začátek nutno podotknout, že film má dvě vyvážené a rovnocenné roviny - jednak komorní drama o smiřování se se smrtí milovaného člověka (známe například ze Still Alice nebo Third Star nebo My Sister's Keeper, všechny velice doporučuju) a jednak spor s úřadem a postupná aktivizace společnosti. V první rovině beze sporu exceluje dvojka Ellen & Julianne, o jejichž hereckém umu nelze pochybovat a vychvalovat jejich herectví by bylo celkem zbytečné. Ve druhé rovině pak přebírá obrazně i doslova otěže výborný Michael Shannon, kterému sekunduje několik dobře napsaných vedlejších postav a různé milé mini zvraty. Začátek je sice vlažnější, ale tohle drama poctivě buduje atmošku a ke konci má pořádné grády, tedy ve smyslu festivalové / angažované produkce. Ve finále se obě výše nastíněné roviny propojí a musím se přiznat, že na mě ten závěr na pokraji patosu fakt dojal! Freeheld je očividně s obrovským nadšením vytvořená a zručně natočená oslava rovnosti, spravedlnosti, sounáležitosti, angažovaného aktivismu a podobných věcí. A to zkrátka oceňuju. P.S. Hudba z dílny Hanse Zimmera sedí parádně, i když moc prostoru nedostává... díkybohu :-) ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Úplný začiatok filmu mi prišiel lacný, potom zase akoby nám toho chceli veľa a rýchlo povedať ... myslela som si, že ma film nebude baviť, že nepôjde viac do hĺbky. Opak je pravdou a navyše ma príbeh Stacie a Laurel neskutočne dojal. Doslova. Natočené to bolo s citom, výborne zahraté a hudba skvelo pasovala. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (4)

  • Ve filmu se objevilo několik lidí, jejichž příběh se stal inspirací k filmu. A to Stacie Andree, Dane Wells a Steven Goldstein. Stacie můžete vidět na třetím setkání Freeholder, jak sedí v druhé řadě v pravé uličce, na sobě má černý svetr. Dane je vyšší z dua policistů, který převezme nádobu s popelem. Steven je k vidění na druhém setkání Freeholder, sedí vpravo v druhé řadě a drží červený praporek. (hansel97)
  • Natáčelo se převážně v městě Manhasset v New Yorku, scény u soudu se natáčely v městě Rye ve stejném státě. (hansel97)

Související novinky

Po Obamovi za tajnými agenty

Po Obamovi za tajnými agenty

17.03.2014

Zach Galifianakis se proslavil rolí podivína Alana v Pařbě ve Vegas, v posledních dnech jej ale internetový lid vídá spíš jako moderátora komediální show Mezi dvěma kapradinami, ve které se nečekaně… (více)

Reklama

Reklama