Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

baribal 

všechny recenze uživatele

Na mě dost místy dramatický výklad a snaha o americký styl vyprávění. Na druhou stranu úctyhodné dobrodružství s doslova příšernou technikou. Samotní cestovatelé jsou sympatičtí a nevyvolávají ve vás nějaké negativní reakce. Možná trochu špatně natočené v tom smyslu, že dokument působí roztahaně. Já bych dal větší důraz na sblížení se samotnými dobrodruhy. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Viděno už 3x a pokaždé naprosto skvělý zážitek. Film o životě, o přírodě, o dobrodružství a o jednom velkém snu - probindit Afriku trabantem. Viděl jsem i všechny následující filmy od Dana Přibáně (Jižní Ameriku, Austrálii, Asii) a asi Afrika zůstane nepřekonána - tím, jak to je přehledně zpracováno a navíc obsahuje nejlepší soundtrack! 100% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

2. prírastok do kultu trabantích dobrodružstiev a zároveň diel, ktorým sa vlastne autor naozaj preslávil. Celovečerné, 96 minútové spracovanie robí výstavbu dokumentu nedokumentovým, skratkovytím pokusom o cestopis. Ale je to natočené lepšie, než cesta z Hedvábnej stezky, a samotný fakt, že sa Dan Přibáň neuspokojil s jedným dobrodružstvom, a zvýšil dialku i riziko, je chválihodné a obdivuhodné. Teraz, keď už vieme, že sa nakoniec vybrali aj do Južnej Ameriky, robí tento film ešte inšpiratívnejším v zmysle toho, že možné je všetko, len treba chcieť. 80% | HD, THX, CZ | ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Není tam podrobněji vysvětleno plno věcí, třeba způsoby přespávání, způsob přepravy jídla a hlavně doplňování zásob tekutin nebo řešení oprav, mnohdy to vypadá na neřešitelný problém, najednou střih a zase se jede. To jsou ale výtky shrnuté rozumem spíše z povinnosti, čistě pocitově jsem na takové myšlenky neměl moc času, neb jsem byl od začátku do konce stržen viděným, k čemuž vydatně přispívaly Přibáňovy hlášky, provázející hlas Davida Novotného nebo perfektně zvolená hudba. A hlavně africké scenérie a informace, které vydají za několik poučných dokumentů naráz. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Smekám před odvahou vydat se v těchto duroplastových ,,rozzuřených vysavačích'' napříč Afrikou. To je cesta spíše pro Defíka nabo Landcruisera... Občas to bylo zajímavé, udivilo mne, že jsou oblasti, kde prostě benzín neseženete, protože se tam jezdí jen na naftu. Chvilkama mi to ale celé přišlo jako reklama na Člověka v tísni a bohužel (a můžou si za to právem samy) mám poslední dva roky na ziskovky alergii. Jinak neškodí vidět v jakém stavu Afrika je i desitky let po poválečných dekolonizacích a leckde se toho fakt moc nezměnilo snad je trochu ubylo lidožroutů... Jinak k tomu Člověku v tísni. Nic proti ať tam pomáhá. Tam to má smysl. Jen mi to trochu kontrastuje s takovou tou předstíranou nezávislostí Afričanů a touze oprostit se od vazeb na bílého muže. Oni prostě na nás závislí budou pořád, protože se sami o sebe neumí postarat. Tak to prostě je. Tři spálené brzdové destičky. * * * ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Pokus s vodou je v Afrike populárny trik, ale je to podvrh. V skutočnosti je Coriolisova sila pár metrov od rovníku veľmi ťažko merateľná aj pri kontrolovaných experimentoch, takže nemôže mať viditeľný vplyv na rotáciu vody. (andree182)
  • Průměrná vzdušná vzdálenost z Prahy do Kapského města je 19 400 km. (LEGACY)
  • Expedice jela trasu: ČR, Německo, Rakousko, Itálie (nalodění v Janově), Tunis (vylodění), Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a Jihoafrická republika. (heyda)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno