Reklama

Reklama

Finanční krize

  • USA Inside Job (více)
Trailer

Na Cenu Akademie nominovaný režisér Charles Ferguson (Konec v nedohlednu) uvádí finanční krize, první film, který odhaluje šokující pravdu, jež se skrývá za ekonomickou krizí z roku 2008. Globální finanční kolaps přišel na dvacet bilionů dolarů, miliony lidí připravil o práci a jejich domovy. Pomocí rozsáhlého výzkumu a rozhovorů s významnými finančními odborníky, politiky a novináři finanční krize hledá stopy vzestupu loupeživého průmyslu a odhaluje zhoubné vztahy, které korumpovaly politiky, zákonodárce i akademiky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (230)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, téma mě zajímalo od prvních novinových zpráv, když jsme se snažili pochopit, kde se vzala finanční krize. Pomáhaly články, knihy. A jak se mi to usazovalo, zaujal mě film Margin Call. Říkal jsem si, tohle má parametry diletantismu a neuvědomělé chamtivosti. Ocitnutí se na místě, kde se to točí, nikdo nic nekontroluje, všichni jsou přesvědčení, že nic nedělají špatně. To tu přece tisíckrát v historii v různých obměnách bylo. Pak do toho vlítnul The Big Short a dostalo to oscarové parametry s přídechem "what the fuck", to je super film a tomu ani mě se nechce věřit, s neustálým slíděním na internetu, co to ty CDS a CDO jsou. Načež si rovnou vzpomeňte na Matrix, jak Morpheus nabízí Neovi pilulky, vyberte si, jedna z nich je Inside Job a smiřte se s tím, že tohle redefinuje "neviditelnou ruku trhu" a "volný trh" na "nesrozumitelná pravidla" a "ovládaný trh" a buďme upřímní, pokud trhu jeho účastníci nerozumí, a akademici ztrácejí schopnost jej kriticky analyzovat, pak je něco fakt špatně. Filmy jako Inside Job musí vznikat. Přestože jim ti nejdůležitější účastníci tohoto velkolepého podvodu ani nedávají rozhovory. Trávení po tomhle filmu nebude nejsnazší každopádně. Samozřejmě, to není kritika kapitalismu nebo ekonomie, nebo dělení světa na pravý a levý nebo bohatý a chudý, tohle je normální otazník nad tím, nakolik lidi podlehli klamům systému, klamu svých vlastních argumentů a výplatních pásek. Nic víc. Selhání lidí, selhání inteligence, selhání zdravého rozumu. O nic víc nejde. Otázky a odpovědi. Základ dialogu. Základ soužití lidí v civilizaci. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který se zabývá finanční krizí, která vyvrcholila v roce 2008 a zároveň stojí za povšimnutí. Vřele doporučuji všem, kteří by chtěli, alespoň z toho amerického hlediska vidět, kde se stala chyba. Za všechno může stále větší hrabání peněz manažerů bank, pojišťoven a samozřejmě politiků, kteří upřednostnili vlastní prospěch nežli prospěch ostatních a poslali tak miliony lidí na ulici. Všechno je to pouze o lobbování u politiků, zkreslování údajů (viz Island) a snahy potlačit všechny návrhy o nějakém objektivním ohodnocení CDO a také návrhy týkající se regulací. Jedinou vadou filmu je, že podává věc někdy až hodně složitě a lidé bez nějakého ekonomického povědomí nemají šanci vstřebat většinu informací, které před ně autoři předhazují. Po shlédnutí Inside job a nedávno Sicko mám neodbytný pocit, že je ve Spojených státech Amerických něco špatně. Rozhodně přínosný a pro mě velice atraktivní dokument. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Inside Job je použitelný jako "doplňková četba" k The Big Short, ale dosti dobře obstojí i sám o sobě. Poskytuje velmi dobře uspořádaný soubor informací, který zachycuje finanční krizi v souvislostech od jejích příčin až po současný stav. Poslední kapitoly jsou ostatně nejvíc znepokojující, protože svědčí o takové prorostlosti politického systému a finančního sektoru, že z toho vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Fakt, že velká část strůjců krize (z nichž žádný nebyl stíhán) zastává vysoké posty na místech, kde se rozhoduje o regulaci trhu a jeho dalším vývoji, je doslova alarmující. Ostatně nejvíc vypovídající částí dokumentu jsou ty pasáže, kdy titulek suše oznamuje "XY odmítl poskytnout rozhovor pro účely tohoto filmu". Doporučuju srovnání s některými komentáři Johna Olivera a vlastně (s jistou rezervou) i s politickým pozadím House of Cards (vliv lobbystů a donátorů na politické rozhodování). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o globální finanční krizi, která v roce 2008 ukázala jak snadné je přijít o vše. Dokument mapuje celou situaci a ukazuje, jak střední třída trpí a bohatí ještě více vydělávají. Jedná se o dokument, který zaujme především ty, kteří se zajímají o ekonomické problémy, protože normální divák by se mohl v ekonomických pojmech snadno ztratit. Rozhodně se však jedná o dokument, který by měl vidět každý, ačkoliv je v některých chvílích vyloženě děsivý. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Veľké ryby požierajú malé alebo.... ako skupina jednotlivých gigantov ovláda svetový finančný trh. Vynikajúci dokument, ktorý metódou analýzy obzrejmí príčiny globálnej krízy a zároveň je prekvapivo zrozumiteľný a najmä objektívny v otázkach americkej vlády či finančných žralokov z Wall Street. Nie som ekonomický expert, no vďaka za takéto dokumenty, ktoré ma dokážu bez problémov ponoriť do vážnych problémov svetového charakteru. ()

Galerie (20)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama