Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na malé americké nákladní lodi Reluctant, plující za druhé světové války kdesi v Pacifiku, se nalézá vlídný důstojník, poručík Roberts (Fonda), který má strach, že neuvidí žádnou akci, než válka skončí. Uklidňuje dlouho trpící posádku včetně vynalézavého, líného a vychloubačného podporučíka Pulvera (Lemmon) a světem protřelého doktora (Powell) kvůli machinacím jejich tyranského kapitána (Cagney). Poté, co posádka způsobí na břehu pohromu, kapitán nasadí náročný pracovní program. Protože se dostane až za kritický bod, pomstí se pan Roberts na nenáviděném symbolu kapitánovy autority, úzkostlivě střežené palmě. (Hans.)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Ačkoli hrál roli Douga Robertse na Broadwayi, Henry Fonda nebyl pro titulní roli filmové verze první volbou. Producenti totiž měli pocit, že je na ni padesátiletý Fonda příliš starý. Místo něj chtěli nejprve Marlona Branda, ten však v té době pracoval na jinému projektu. Pak se obrátili na Tyrona Powera. Režisér John Ford však trval na Fondovi, prohlásil, že bez něj film režírovat nebude a tak si prosadil svou. Ironií je, že jakmile začalo natáčení, Ford a Fonda se nemohli na ničem shodnout. Fonda hrál postavu pana Robertse na Broadwayi dva roky a cítil, že ji perfektně zná. Ford měl ale jinou představu a dokonce herce udeřil do obličeje. Brzy poté Ford odstoupil z natáčení. Mervyn LeRoy a později Joshua Logan (režisér divadelní verze) převzali režijní povinnosti a film dokončili. (anezzik)
  • Před natáčením scény, kde Pulver (Jack Lemmon) říká kapitánovi (James Cagney), že je na lodi už 14 měsíců, si Cagney uvědomil, že bude muset tento moment s Lemmonem několikrát předem vyzkoušet, aby během skutečného natáčení nevybuchl smíchy. Lemmon souhlasil, a když byla scéna natočena, Cagney prohlásil, že i po tolika zkouškách se sotva dokázal nesmát. (anezzik)
  • Henry Fonda si zde zopakoval roli pana Robertse, kterou ztvárnil na Broadwayi a za niž v roce 1948 získal cenu Tony. Věřil však, že filmová verze se té divadelní zdaleka nemůže rovnat. (anezzik)
  • Během natáčení se Henry Fonda a režisér John Ford dostali do rozporu, kvůli němuž Ford z natáčení odstoupil. (Hans.)

Reklama

Reklama