Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Tomik00 

všechny recenze uživatele

Švédská komedie pojednávající o chlapci, který trpí aspergerovým syndromem. Již od začátku to na mne působilo mile a docela mě to i překvapilo. Zaujala mě chlapcova lhostejnost k okolí a jeho imaginární žití ve vesmíru. Lidé s takovýmto handicapem to nemají lehké. Oceňuji práci režíséra, rozhodně se na tento snímek podívejte a pochopíte... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

jeden z filmov kde tematicky by mal zapadnúť k filmom o autistoch, resp. s témou Aspergerovho syndrómu. Tu však tento fakt bol až druhoradý. Vytváral podklad pre jednoduchú nenáročnú švédsku komédiu, kde brat s Aspergerom sa snaží pomôcť staršiemu bratovi, pritom sa to akosi zvrtlo a objavuje nový - nepoznaný vzťah . ()

Reklama

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Příjemná švédská komedie! Mě jako divákovi přišel Aspergerův syndrom docela vtipný, ale po čase bych asi určitě změnil názor!! A starat se o takové lidi 24 hodin denně musí být pěkný záhul! No filmové zpracování bylo povedené-kluci ze severu se zase ukázali a herci rozhodně neklamali, ale škoda té závěrečné romance!! šššššš přepínám... 75% ()

Maica 

všechny recenze uživatele

No, na to, že je to film o klukovi s poměrně nepříjemnou nemocí, to byla celkem sranda. Moc se mi tenhle film líbil, protože to bylo příjemné prostředí, i postavy (až na Simona, samozřejmě) se chovaly jako v normálním životě a byl tam ten již zmíněný vtip. A pak dvě malá plus - na Sama se dobře kouká a švédština je legrační jazyk. :-) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

937x lepší starší bratr, který je ochotný pro svého bratra nápadně připomínajícího většinu českých politiků obětovat vše, se rozejde se svou dívkou. Simon neváhá a vybere mu novou přítelkyni, která je ze Simonovy neschopnosti navazování běžných lidských kontaktů v sedmém nebi. K dovršení všech pohádkových nesmyslů chybělo pouze to, aby Simonův „vesmírný koráb" skutečně vzlétl. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama