Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka autentickým záberom z ktorých je tento dokument doslova vyskladaný, sa stáva tento počin absolútne strhujúcim snímkom, popisujúcim postupný vývoj kariéry, až po tragický okamih úmrtia, zrejme najlepšieho pretekára "F1" všetkých čias - Ayrtona Sennu. Poviem to úprimne, mňa osobne formule nikdy nebavili. Tento šport si prvý krát získal moju pozornosť až po vzhliadnutí filmu - "Rivali". Kým v spomínanom snímku dostal priestor súboj dvoch odvekých protivníkov "Lauda vs Hunt", tu je to "Senna vs Prost", pričom prvo menovaný druhej dvojice bojoval nie len so súperom na trati, ale i s nelogickými pravidlami, či samotnou "špinavou" politikou, ktorá ho zrejme pripravila o život. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Čím dál tím víc jsem přesvědčena, že opravdu nemusím vidět všechny filmy ze seznamu 1001 film, které musíte vidět ... Klidně umřu bez nich. U dokumentu je podstatné, jestli se zaobírá tématem, které mě zajímá. Mnohem víc, než jak kvalitně je natočený. Formule mě nezajímají, proto dokážu jen těžko hodnotit cokoliv jiného, než osobní přínos. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ayrton má malý problém. Myslí si, že se nemůže zabít!" Ayrton Senna byl famózní pilot, který se bez rozmýšlení vrhal do každého souboje a tento dokument mu vystavěl podařený náhrobek. Jelikož jsem však sledoval F1 v průběhu celé kariéry divokého Senny i poklidně kalkulujícího Prosta, tak mi nezbývá, než označit dokument za nepříliš objektivní, protože kdyby se jmenoval Prost, tak by byl pohotově k dispozici diametrálně odlišný pohled na věc. Ti dva si zkrátka neměli co vyčítat, ale jejich souboje byly tím nejlepším, co F1 ve své historii nabídla. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Formule 1 nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější sporty, protože je především o týmové politice a taktice a teprve pak až o jízdních dovednostech. Nicméně i přesto jsem viděla spoustu závodů a při nich komentátoři často prohodili jméno Senna, hlavně v kontextu smrtelných nehod. Až teď jsem se ale dozvěděla, kdo vlastně Senna byl. Byl jednou z těch osobností, které se rodí jen velmi zřídka. Celý dokument vám ho dokáže tak přiblížit, že vám při jeho poslední jízdě naskočí husí kůže. Tvůrci měli k dispozici spoustu archivních záběrů, které z tohoto dokumentu praktikcky tvoří film. Jen občas uslyšíme z voiceoveru nějaký ten komentář. "Slzopudné" záběry, na které si tu někdo stěžoval, tomuto dokumentu dodávají spolu s dokonalou hudbou ohromnou dávku srdce a nesnaží se z diváka nějak pokrytecky ždímat emoce. Jen po pravdě ukazují, jak tragický je tenhle životní příběh, který mi ještě teď vhání slzy do očí. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavo a pútavo natočený dokument, na ktorom oceňujem v prvom rade to, že sa okrem pôsobenia Ayrtona Sennu v kolotoči F1 venoval aj tomu, aký bol človek. Škoda len, že tu bola až príliš citeľná jednostrannosť autorov. Miestami som totiž mala pocit, že postava Alaina Prosta je priam démonizovaná. Pričom vo svete F1 takýto typ pretekára nie je nič nezvyčajné. Pragmatický teda rozumne a chladne uvažujúci pretekár, uvedomujúci si, že niekedy na víťazstvo len talent nestačí, myslím že veľa napovedá aj jeho prezývka „Profesor“. Senna bol úplne iným typom pretekára. Nesmiernym talentom obdarovaný jazdec, s obrovskou túžbou vyhrávať a niečo v živote dosiahnuť. Avšak jeho túžba po víťazstvách bola priam posadnutosťou. Moje presvedčenie o skreslenosti tohto dokumentu, potvrdzuje aj neskôr videný pôvodný trojhodinový dokument, ktorý obsahuje veľmi dôležité vyjadrenia a komentáre k jednotlivým udalostiam od Rona Denisa, Alaina Prosta a niekoľkých športových komentátorov. Prost sa dokonca v jednom článku vyjadril, že jediná vec, ktorá ho v živote mrzí, je to ako ho odprezentovali v tomto skrátenom dokumente... Preto si myslím, že v konečnom dôsledku, tak ako to väčšinou býva, je pravda zase len niekde uprostred a nie všetko (ak vôbec niečo) bolo "sprisahanie" voči Sennovi. Myslím, že mnohé postupom času pochopil a dozrel, čo potvrdzuje aj obnovenie vzťahu s Prostom, krátko pred smrťou. Pekne to vyjadril Jackie Stewart bývalí skvelý jazdec a neskôr športový novinár: „Hodnotím Prosta vyššie ako Sennu; "Profesor" bol úplnejší vodič ako Senna. Mal som veľmi rád Ayrtona ako priateľa a miloval som jeho nadšenie a jeho ducha ducha a jeho jazdu, ale byť skvelým pretekárom vyžaduje konzistenciu, a Ayrton mal príliš veľa kolízií s príliš mnohými ľuďmi. A práve toto umožnilo Michaelovi Schumacherovi stať sa najlepším jazdcom všetkých čias."“ Ja osobne na záver dodávam, že Ayrtonovi okrem toho, že to bol výborný pretekár ku cti slúži aj fakt, že nikdy nezabudol na to odkiaľ pochádzal a štedro podporoval mládež v Brazílii finančnými príspevkami. Členom poradného týmu jeho nadácie je okrem iného od roku 1995 aj Alain Prost. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Film mal premiéru na festivale Sundance v januári 2011 v sekcii "World Cinema Documentary Competition". (Macio)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)

Reklama

Reklama